Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ? - ΣΦΙΓΓΕΣ ΜΕ ΡΟΔΑΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΘΗ.

Λίγες μόνο ώρες πριν την παρουσίαση των ανασκαφικών ευρημάτων της Αμφίπολης από την Κατερίνα Περιστέρη στην Αθήνα, (Σάββατο 29/11/2014 στις 11πμ ), κάνω κάποιες ακόμη "στάσεις", σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα (και μη ανακοινωθέντα ή σχολιασθέντα) που προκύπτουν από την προσεκτική παρατήρηση των (λίγων και σκόπιμα κακών) φωτογραφιών του ΥΠΠΟ. 

[Θυμίζω τις προηγούμενες αναφορές μου σε πιθανά δείγματα ΓΡΑΦΗΣ (εδώ) και ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ (εδώ) στον 3ο ή "Κόκκινο θάλαμο"].

Σ.Σ.: Παραθέτω τις επισημάνσεις μου χωρίς αναλυτικό σχολιασμό, μια και ο σκοπός μου δεν είναι να "ερμηνεύσω", αλλά να θέσω ερωτήματα και να μοιράσω πληροφορία. 



-------------------------------------------------------------------------
1). ΚΑΙ χωρίς στήθη οι Σφίγγες

Εκτός από ακέφαλες και άπτερες, οι Σφίγγες -φύλακες της εισόδου του ταφικού διαδρόμου, βρέθηκαν και ΧΩΡΙΣ τα ΣΤΗΘΗ τους.  Και οι δύο. 
Δείχνουν αποκομμένα από το αρχικό γλυπτό, με απόλυτα προσεκτικό τρόπο που άφησε ανεπηρέαστο από καταστροφές και φθορές το υπόλοιπο σώμα.



2). Η κεφαλή της ανατολικής Σφίγγας φέρει ρόδακα στον πόλο

Επισήμανση: Ο ρόδακας είναι τετράκτινος ή τετράφυλλος.
(Wikipedia: Ο ρόδακας δεν αντιστοιχεί μόνον σε έναν συμβολισμό, αλλά ποικίλει αναλόγως του αριθμού των τμημάτων του.

 Έτσι ο  τετράφυλλος ρόδακας συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, αέρας, γη) 
και αναφέρεται στην Γαίαο εξάκτινος συμβολίζει τον ήλιο 
και ο οκτάκτινος ρόδακας την Αφροδίτη ...)



και 
3). Ενα άνοιγμα κι ένας σφραγιστικός τοίχος (?) που ποτέ δεν ανακοινώθηκαν. 

Και αναφέρομαι στον βόρειο τοίχο του "Κόκκινου" θαλάμου, κάτω από το δάπεδο του οποίου βρέθηκε ο σκελετός.
Αν και στο σχέδιο Λεφαντζή που δόθηκε από το ΥΠΠΟ (21/9/2014), διακρίνεται καθαρά το άνοιγμα επάνω δεξιά, το Υπουργείο δια της εκπροσώπου του Α. Παναγιωτερέα και της Γεν. Γραμματέως του Λ. Μενδώνη, ΠΟΤΕ δεν ανακοίνωσαν την ύπαρξή του.
Ούτε και η Κατερίνα Περιστέρη αναφέρθηκε.        Παράξενο?


Η "στάση" μου στο θέμα, γίνεται όχι απλώς για να επισημάνω την ύπαρξη αυτού του επιτοίχιου ανοίγματος (του τρίτου κατά σειρά εντός του ταφικού διαδρόμου), αλλά κυρίως για να δημοσιεύσω την παρακάτω φωτογραφία και να πω κάτι επιπλέον:



Στη φωτό αυτή (τα γραφικά δικά μου) που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 προκειμένου να απεικονιστούν οι φθορές στη θόλο του 3ου θαλάμου ή "Κόκκινου", "ξέφυγε" (ευτυχώς γι`αυτούς που την ψάχνουν) και λίγος από τον βόρειο τοίχο του θαλάμου. 

Είναι ένας τοίχος μυστήριο, του οποίου δεν δόθηκε ποτέ καμία φωτογραφία και η μόνη αναφορά ήταν εκείνη που διέψευδε (και μάλιστα χωρίς πολλές επεξηγήσεις) την αρχικά εκτιμώμενη ύπαρξη "στενού θυρώματος "έκκεντρης" τοποθέτησης (δυτικότερα) σε σχέση με τις υπόλοιπες πύλες".


Τί μας δείχνει λοιπόν αυτή η φωτό? 

Οτι στο σημείο που ο Μιχάλης Λεφαντζής αποτυπώνει το άνοιγμα, η φωτό εμφανίζει πιθανή ΥΠΑΡΞΗ ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΟΥ  ΤΟΙΧΟΥ στον τελευταίο θάλαμο. 
Καθόλου ασήμαντο αν σκεφτούμε πως σφραγιστικοί τοίχοι στο μνημείο, βρέθηκαν ΜΟΝΟ μπροστά από ΠΥΛΕΣ.
Ο πρώτος μπροστά από την πύλη των Σφιγγών και ο δεύτερος μπροστά από την πύλη των Καρυάτιδων.

Στη φωτό, φαίνονται καθαρά οι "παράταιροι" δόμοι, που είναι τοποθετημένοι ΑΚΡΙΒΩΣ στο σημείο που υπάρχει το άνοιγμα!! 



---------------------------------
Σταματώ εδώ, ελπίζοντας (αν και κρατώ μικρό καλάθι), οτι θα πάρουμε ουσιαστικές και αφιλτράριστες πληροφορίες το Σάββατο, από την ίδια την ανασκαφέα την Κατερίνα Περιστέρη. 

Θα επανέλθω.

Α.Π. 


8 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ είπε...

επίσης,να παρατηρήσω,πως οι σαφώς χρωματικές διαφοροποιήσεις απο την πτώση της επιφάνειας του θόλου σε πολλά σημεία,φαίνεται πως έγιναν πολύ πρόσφατα και δή θα έλεγα εν όσω τελούνταν οι εργασίες εκεί μέσα απο το ανασκαφικό συνεργείο,διότι αν δεν έχει γίνει έτσι,τότε πρέπει να συμβαίνουν τα εξής:ο τελευταίος θάλαμος είτε δεν υπήρξε ώς πάνω επιχωματομένος ,διαφορετικά δεν συμβαδίζουν τα απαστράπτοντα αποφλοιομένα τμήματα μαρμάρων που φαίνοτναι πεσμένα στο χώμα επιχωμάτωσης,διότι αν υπήρχαν χώματα από πάνω τους,θα ήσαν άλλου χρώματος "βρωμισμένα" δηλαδή,είτε έγινε η ζημιά αφού έφτασε η αποχωμάτωση σε επίπεδο που βλέπουμε στην παρούσα φωτογραφία.Εδώ όμως δημιουργείται το ερώτημα,τι ήταν αυτό που έκανε αυτήν την φθορά; Και άν παρατηρήσετε,υπάρχουν και πιό πρός το βάθος,δύο ίχνη κυκλικά μικρά,εμφάνισης λευκού χρώματος της τοιχοποιίας πάνω στους δόμους του θόλου.Τί έβαλαν εκεί μέσα και πως το χρησιμοποίησαν π[ου φαίνεται η τοιχοποιία να δέχτηκε σχετικές πιέσεις που έφεραν αυτές τις απολεπίσεις;;;;;;!!!!!!!

Unknown είπε...

Με αφορμή την ανακοίνωση εύρεσης νομισμάτων στον τύμβο,η Αδαμοπούλου στα ΝΕΑ μιλά και για ρωμαϊκά.Σημερα ,παρατηρείται μια αναδιπλώςη στην είδηση αυτη ,με την αναφορά στο forbes αλλα και στην ζούγκλα.gr νομισμάτων μονο του 2ου πχ αιώνα.ποια η άποψη σας για αυτη την διάσταση των πληροφοριών;;;
εσείς τι πιστεύετε;;

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@ΔΜΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ
Είναι και σε μένα σαφές πως οι αποφλοιώσεις κάποιων δόμων της θόλου είναι πρόσφατες. Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας. Πιστεύω πως έγιναν λόγω διατάραξης των ισορροπίας του θαλάμου, από την απομάκρυνση των χωμάτων (εσωτερικών και εξωτερικών).

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@Konstantinos Kairis
Όσον αφορά τα νομίσματα, μένω σ`αυτά που ανακοίνωσε η ίδια η Κ. Περιστέρη (Αθήνα 29/11/2014), απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου της αρχαιολόγου:

"Βρήκαμε νομίσματα του τελευταίου τέταρτου του 4ου πΧ αι, έχουμε του 2ου πΧ αι και έχουμε και του 3ου μΧ αι.
[προσέξτε: 3ου ΜΕΤΑ Χριστόν].

Unknown είπε...

Ευχαριστω πολυ!!!

hylap-vn είπε...

Κα. Παπαφωτίου,
μιλήσατε για "σημαντικά ευρήματα" στην παρουσίασή σας τα οποία γνωρίζετε ήδη από το 2012. Μιλήσατε επίσης και για "συντριπτικά" στοιχεία τόσο για τον ενταφιασμένο όσο και για τον αρχιτέκτονα.
Δυστυχώς δεν τα αποκάλυψαν στην συνέντευξη/παρουσίαση στο υπουργείο. Και φαίνεται ότι το νωρίτερο που θα μάθουμε κάτι πλέον είναι τον Μάρτιο.
Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να τα αποκαλύψετε αλλά διαπιστώνω ότι εκούσια πλέον συμμετέχετε στον εμπαιγμό του Ελληνικού λαού.
Ελπίζω μόνο να γράψετε βιβλίο με αυτά που γνωρίζετε. Αν δεν το κάνετε εσείς μάλλον θα σας προλάβει άλλος...

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

@hylap-vn

Μην πλέκετε σενάρια.

Στην παρουσίαση (22/10/2014, υπάρχει στο YouTube)της δημοσιογραφικής μου δουλειάς πάνω στην ανακάλυψη του ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ (και μόνο), αναφέρομαι "σε ευρήματα της κ. Περιστέρη βάσει των οποίων από το 2012 ακόμη μιλώντας στα ρεπορτάζ μου (ΕΡΤ), επέμενε στην αδιαμφισβήτητη χρονολόγηση του περιβόλου (324-300 πΧ)".

Σ`αυτά τα ευρήματα, μέχρι και την ημέρα της παρουσίασής μου, είχε επιλέξει να ΜΗΝ αναφερθεί (και φυσικά δεν θα το έκανα εγώ ως δημοσιογράφος.
Επρόκειτο για επιστημονικό υλικό πάνω στο οποίο έχει αποκλειστικά δικαιώματα η αρχαιολόγος, κι αυτό το σέβομαι).

Λίγες μέρες μετά όμως, το έκανε η ίδια δια της Α. Παναγιωταρέα, που αποκάλυψε εύρεση νομισμάτων και τεκτονικών συμβόλων πάνω στους δόμους του περιβόλου (από το 2012 ακόμη).
βλπ σχετικό ΔΤ του ΥΠΠΟ).

Πιθανόν να θέλατε να ξέρω πολλά παραπάνω.
Σας διαβεβαιώ πως θα ήθελα κι εγώ το ίδιο. Και το προσπαθώ.

Unknown είπε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ...
...Συνοδευει την ολη προσπαθεια απο την ελληνικη πολιτεια αναδειξης και αποκαλυψης του μεγαλυτερου ελλαδικου τυμβου.Ενα μνημειο που συγκαταλεγεται στο τοπ δεκα παγκοσμιων ανακαλυψεων για το 2014,κι αν δουμε τα υπολοιπα της λιστας(archaeology.org) ωχρειουν μπροστα στον μυθο και το μεγαλειο που κρυβει.
Τα ερωτηματικα για την διαχειριση αυτη ερχονται να επιτεινουν και τον χαρακτηρισμο του ως το απολυτο επιστημονικο μυστηριο του 2014...
Ενω λοιπον η αρχικη διαχειριση του αποτελεσε ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα πως η αρχαιολογια μπορει να αιχμαλωτισει κυριολεκτικα την φαντασια του παγκοσμιου κοινου και ολη η υφηλιος περιμενε με ανυπομονησια καθε νεα ειδηση απο τον χωρο της ανασκαφης,η ελληνικη πολιτεια ξεκινωνοντας εντυπωσιακα και φαντασμαγορικα,δημιουργησε προσδοκιες μιας νεας επιστημης,της αποκαλυπτικης και ερευνητικης in sitou αρχαιολογιας,κατι που ομολογουμενως φερνει την επιστημη στο dna του κοινου,εν συνεχεια με πληθος αδιανοητων ενεργειων προσπαθησε κυριολεκτικα να απομυθοποιησει τα ιδια της τα επιτευγματα.
Η διαψευση των υπαρξης επιστυλιων,
η ακολουθη αυτοδιαψευση με την εμφανιση αυτων ,η αποκαλυψη παραστασεων χαωδους υπονοιας και προσπαθειας δημιουργιας θολεροτητας στην ερμηνιολογια των ευρηματων,οι διαρκεις προσπαθειες αποπροσανατολισμου των ερευνητων της κοινης γνωμης και η πανθομολογουμενη αποκρυψη πληθους ευρηματων,αποτελει ενα τεραστιο ερωτηματικο και ενα κυριολεκτικο αυτογκολ στην ολη διαδικασια.
Συνισταμενως,ο ανεξηγητος αρνητισμος μεσαιωνικου επιπεδου που επεδειξε η εγχωρια επιστημονικη κοινοτητα αυξησε τα ερωτηματικα,αντι να τα διαλευκανει.
Θα ταν πραγματι εξαιρετικα ενδιαφερουσα η εναρξη ενος κυκλου συζητησεων για την απαντηση του ερωτηματικου αυτου.
Με νηφαλιοτητα, χωρις παλαιοκομματικη και μεσαιωνικη νοοτροπια και με λογικη στην συλλογιστικη του καθενος, καλο θα ηταν να δοθει μια ερμηνια για το παραπανω μυστηριο τοσο για την συμπεριφορα της πολιτειας οσο και και την σταση της επιστημονικης κοινοτητας...