Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΩΝ!!

  • Γιορτινή μέρα σήμερα, με παρελάσεις, επισήμους και διάθεση ντυμένη στα καλά και τα σιδερωμένα της. 
  • Επέτειος του «ΟΧΙ» με το φθινόπωρο στο φόρτε του.
  • Πάντα ανακαλώ τέτοιες μέρες, μνήμες και συναισθήματα μαθητικά. Γυμνασιακά και Λυκειακά χρόνια, μέχρι και το `80.
  • Απρόθυμο πρωινό ξύπνημα, ντύσιμο με τη «στολή παρελάσεως», λευκά γάντια. Ίσιωμα στο φουλάρι και στην (πάντα άχαρη) φούστα. Το καλσόν μονίμως φορεμένο με την αίσθηση πως δεν ήταν στα μέτρα μου και τα ρούχα ποτέ αρκετά για το κρύο της ημέρας.
  • Γεύση άγχους έχω ακόμη και σήμερα. «Ίσιο κορμί. Ψηλά το πηγούνι, το χέρι στο ύψος του ώμου» συμβούλευε η γυμνάστρια, που μετά από δέκα και πλέον πρόβες, είχε κι αυτή τις απαιτήσεις της.


  • Τα τύμπανα δώδεκα, μπροστά από τις διμοιρίες μας. Ξεκινούσαν να δίνουν βήμα αμέσως μετά το πέρασμα από την εξέδρα των επισήμων. Ξέρω και τώρα, απέξω τον ρυθμό! Λύκειο Θηλέων Σερρών και η σημαία ψηλά



  • Όλες με την ίδια στολή. Μπεζ πλισέ φούστα λίγο πάνω από τη γάμπα, λευκό πουκάμισο κάτω από το  σιέλ πουλόβερ και μαντίλι στο λαιμό. Για τακούνι ούτε λόγος. Αρκεί που είχαμε περάσει στην μετά –ποδιά εποχή, (τουλάχιστον στις παρελάσεις)!. Οι ψηλές μπροστά, οι αριστούχες επικεφαλής.
  • Θυμάμαι τις μεγαλύτερες. Τις έβλεπα ψηλές (θεόρατες για την ακρίβεια), σχηματισμένες και όμορφες, να προχωράνε με σταθερό και περήφανο βήμα και τις θαύμαζα. Το δικό μας μέγεθος, στα 14ά μας, δεν συγκρινόταν μαζί τους.
  • Δυό τρία χρόνια μετά, θα παίρναμε τις θέσεις τους και θα υπήρχαν μικρότερα κορίτσια του Σχολείου, στις δικές μας.


  • Δεν έχω μνήμες από τα πρόσωπα των εκάστοτε επισήμων που μας παρακολουθούσαν από την εξέδρα τους. Ούτε και από τα χειροκροτήματα του κόσμου που παρά το συνήθως τσουχτερό κρύο, γέμιζαν τα πεζοδρόμια της οδού Μεραρχίας.
  • Θυμάμαι την δυνατή φωνή του εκφωνητή και τα extra πατριωτικά συνθήματά του,  που με έκαναν να νιώθω άλλοτε άβολα και άλλοτε συγκινησιακά φορτισμένη, με το πρόσωπό μου άδειο από αίμα!




  • Αγόρια της ηλικίας μας που δεν έκαναν παρέλαση, έπαιρναν θέσεις στα πεζοδρόμια και παραφύλαγαν. Βροχή έπεφταν τα στραγάλια στα τύμπανα και τους ώμους μας, μαζί με τα έντονα και επιδεικτικά τους χειροκροτήματα, τα χάχανα και τα σφυρίγματα.
  • Κι αυτή ήταν η πιο αστεία, ενδιαφέρουσα και χαλαρωτική φάση, της κατά τα άλλα σοβαροφανούς παρέλασης.


  • Ανακούφιση όταν πιά φτάναμε λίγο κάτω από το μεγαλόπρεπο κτίριο της Νομαρχίας και οι μέχρι τότε στοιχισμένες άψογα γραμμές άρχιζαν να στραβώνουν, τα πρόσωπα να ξεσφίγγουν και τα βλέμματα να ξεστρατίζουν από την ευθεία.
  • Τέλος! Ούυυυφ!! Και νομίζω πως ακόμη και σήμερα την αισθάνομαι αυτή την ανακούφιση, καθώς περιγράφω τις σκηνές της λήξης. Άγχοοοος!
 -------------------------------- 
  • Δυστυχώς για μένα, δε γλύτωσα καμία παρέλαση. Ούτε καν τη χρονιά της αποφοίτησης όταν πιά είχαμε γίνει μικτό Σχολείο και μοιραζόμασταν με τα αγόρια τις απαιτήσεις εκπροσώπησης του Λυκείου μας στις εθνικές επετείους.
  • Γι` αυτό και φθονούσα τις δύο κολλητές μου, που όχι μόνο κατάφερναν να τη σκαπουλάρουν, αλλά και να σχολιάζουν την εμφάνισή μας, απαντώντας στο αγωνιώδες ερώτημά μου: «Πώς περάσαμε;», με ένα απαξιωτικό: «Σαν ..τις ρέγκες»!!
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΩΡΕΑ ΞΕΝΑΚΗ: ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ!

  • Στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έγιναν προχθές Κυριακή το βράδυ, τα εγκαίνια της μεγάλης ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ενός σημαντικού έλληνα καλλιτέχνη με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που νιώθουμε από καιρό «δικό μας άνθρωπο» στις Σέρρες,
  • μια και εδώ και πέντε χρόνια περίπου μετά από σχετική πρόταση του φίλου του, συμπατριώτη μας (εκ νέου Σκοπού Σερρών) καθηγητή του Α.Π.Θ Αριστοτέλη Νανιόπουλου,  εκδήλωσε την επιθυμία να δωρίσει την προσωπική του συλλογή έργων και ντοκουμέντων στην πόλη των Σερρών, προκειμένου να δημιουργηθεί ομώνυμο «θεματικό» Μουσείο.
  • Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές ως χώρος δημιουργίας του «Μουσείου Ξενάκη» επελέγη κτίσμα στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά , όμως δυστυχώς και λόγω εγγενών δυσλειτουργιών τόσο της Δημόσιας Διοίκησης όσο και του Δήμου Σερρών, ούτε η δωρεά δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμα, ούτε βέβαια έχει υλοποιηθεί κάτι σχετικό.

  • Για να μην φλυαρώ, παραπέμπω στην προ ολίγων ημερών παρέμβαση  της ''Ομάδας Πρωτοβουλίας για τον Πολιτισμό στις Σέρρες'', που αγωνιζόμενη αταλάντευτα τα 5 τελευταία χρόνια, δημοσιοποίησε για μία ακόμη φορά με συνέντευξη τύπου την πρότασή της, τόσο για τη δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά και τη σύσταση σχετικού φορέα διαχείρισης, όσο και την άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας  θεματικού Μουσείου «Κωνσταντίνου Ξενάκη», που θα στεγάσει την δωρεά του καλλιτέχνη.
  • Πρόκληση για τους υποψήφιους Δημάρχους των Σερρών, να δεσμευτούν και να καταφέρουν να ξεβαλτώσουν την υπόθεση, αναλαμβάνοντας δράση!
  • Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εκτεταμένη αλλά αναγκαία «υπενθυμιστική παρένθεση» επι του θέματος της δωρεάς (όμως μερικές φορές πραγματικά εκπλήσσομαι για το πόσο πρέπει να προσπαθήσει κάποιος να μας πείσει να μας χαρίσει έναν θησαυρό! Απίστευτο!)!!

  • Στο πλαίσιο λοιπόν των «45ων Δημητρίων», η συμπρωτεύουσα τιμάει αυτόν τον μεγάλο έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, δίνοντας την ευκαιρία στους καθ` ημάς φιλότεχνους να θαυμάσουν τα νέα έργα του εικαστικού που ζει και δημιουργεί στο Παρίσι και την Αθήνα.
Πάνω: Η γράφουσα παρακολουθεί τη συνομιλία του Μάρκου Μπόλαρη με τον Κωνσταντίνο Ξενάκη, παρόντων των: Ελισ. Μωυσιάδου, Aριστ. Νανιόπουλου και Δημ. Δημούδη.  
Κάτω: Το κεντρικό έργο του καλλιτέχνη: “Fractal 20”.


  •  Πολύ κόσμος στα εγκαίνια, όλη η ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης και του πνεύματος.

  • Φυσικά και φίλοι του καλλιτέχνη από τις Σέρρες, μέλη της «Ομάδας Πρωτοβουλίας» (βλέπε φωτό κάτω) , της ΕΜΕΙΣ κ.α.,  έδωσαν παρών τη βραδιά των εγκαινίων, κάτι που έδωσε εξαιρετική χαρά στον Κ. Ξενάκη.
Μαζί τους και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και πρ. Υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, που ξεναγήθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη .
  • Η στήλη, προτρέπει τους αναγνώστες της να επισκεφθούν την έκθεση που έχει θέμα: «Οι κώδικες, τα μυστικά, τα χαμένα σύμβολα» και θα διαρκέσει έως το τέλος του ερχόμενου Ιανουάριου.
  • Είναι μια μοναδική «εμπειρία αέναου διαλόγου με την αυτοκρατορία των σημείων και των συμβόλων της κοσμικής μοίρας και της χαοτικής της κατάστασης».
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης
(οι δύο τελευταίες: Χρίστίνα Παπαφράγκου) 

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ

• Είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο, να τον μυήσει στα μυστικά του καπνού και να τον ταξιδέψει στο παρελθόν του τόπου μας και τους προκομμένους ανθρώπους του, που μόχθησαν για την επιβίωση σκαλίζοντας και ποτίζοντας τη σερραϊκή γη.
• Μιλάω για το «Μουσείο Καπνού» της Πεντάπολης, του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου από τα δαρνακοχώρια των Σερρών.


• Σ` ένα πανέμορφο και άψογα ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο που εδώ και καιρό ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παπά, αυτό το θεματικό Μουσείο στήθηκε με τον κόπο και την προσπάθεια των τοπικών Συλλόγων και των κατοίκων των χωριών του Δήμου και φυσικά με πολύ μεράκι.

• Είναι το δεύτερο που υπάρχει σε όλη τη χώρα.
Το άλλο λειτουργεί στην Καβάλα το οποίο μάλιστα στάθηκε συμπαραστάτης και σύμβουλος σ` αυτό της Πεντάπολης, παρέχοντας συμπληρωματικό υλικό τόσο φωτογραφικό όσο και αρχειακό.

• Το Μουσείο, που θα ανοίξει την πόρτα του στο κοινό μέσα στον επόμενο μήνα και αφού νωρίτερα εγκαινιαστεί επίσημα, αναπτύσσεται και στους δύο ορόφους του παραδοσιακού σπιτιού, στο κέντρο της γραφικής Πεντάπολης.

Σπάνια έγγραφα του ΕΟΚ (Εθνικού Οργανισμού Καπνού), συμβόλαια, γραπτές εκτιμήσεις ποιότητας, εργαλεία φύτευσης και επεξεργασίας του καπνού, αναπαραστάσεις της καθημερινότητας  καπνεργατών και  καπνοκαλλιεργητών των χωριών των Σερρών, συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα.

• Ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά Βασίλης Τσικές (φωτό δίπλα) είπε στην γράφουσα: «Είμαι περήφανος για το Μουσείο μας. Καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή να το εντάξουμε  στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών επί ΥΜΑΘ Μαργαρίτη Τζίμα και να πάρουμε 50 χιλ €. Συμπληρώσαμε περί τις 30 χιλ € από δημοτικούς πόρους και από κει και πέρα σταδιακά, ολοκληρώσαμε την ανακατασκευή και τον εξωραϊσμό του κτιρίου, φέρνοντάς το στην μορφή που είχε όταν πρωτοκτίστηκε. Γύρω στις 100 χιλ € μας κόστισε μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό».


• Την εσωτερική οργάνωση του Μουσείου ανέλαβε αφιλοκερδώς ο συμπολίτης μας αντικέρ –διακοσμητής Γιώργος Ασλανίδης (φωτό αριστερά), που με πολύ μεράκι και σεβασμό στο θέμα του Μουσείου, εγκατέστησε τα εκθέματα όχι μόνο με τρόπο που αυτά να αναδεικνύονται, αλλά και ο επισκέπτης να απολαμβάνει το «ταξίδι» του στο χώρο και στον χρόνο.

• Το σύνολο των εκθεμάτων, προέρχονται από σπίτια οικογενειών των καπνοπαραγωγών χωριών. Τα προσέφεραν με ευχαρίστηση και προθυμία στο Μουσείο. Είναι άλλωστε τα εργαλεία δουλειάς των γονιών και των παππούδων τους, αυτά που στα χέρια των δικών τους έγιναν το μέσο επιβίωσής τους, αλλά και αφορμή ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

• Στο Μουσείο, μαζί με τα εγκαίνια του χώρου (ίσως και από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Σκανδαλίδη), θα φιλοξενηθεί για δύο μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου και μία μοναδική φωτογραφική έκθεση με θέμα τα καπνομάγαζα, του πολυβραβευμένου στη Φωτομπιενάλε Νίκολας Νόλας.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Σ. ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ.

  • Πάνω από 500 σύνεδροι από 220 Ποντιακά Σωματεία όλης της χώρας, συμμετείχαν στο 16ο Συνέδριο για την αυτογνωσία, που διοργάνωσε στις Σέρρες το περασμένο σαββατοκύριακο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
  • Την έναρξη του Συνεδρίου που είχε ως θέμα του την πολιτική και κοινωνική οργάνωση του Πόντου, κήρυξε ο αναπληρωτής Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης (στη φωτό κάτω δεξιά του Μητροπολίτη Σερρών).
  • Η καλλιέργεια της Εθνικής Αυτογνωσίας ως κύριος σκοπός του Συνεδρίου, συνοδεύτηκε με το κορυφαίο αίτημα των απανταχού Ποντίων, για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
  • Η φιλόξενη μεγάλη αίθουσα του «Ελπίδα Resort» στην Κοιλάδα εκτός από τις τοπικές Αρχές και τους βουλευτές του νομού, γέμισε με προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, με δραστηριότητα και κύρος στο κοινωνικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό και πολιτικό χώρο.
  • Φυσικά λόγω της προεκλογικής περιόδου, πέρασαν από το Συνέδριο το σύνολο των υποψήφιων τόσο για τους Δήμους των Σερρών όσο και για την Περιφέρεια.
  • Σωστά δεν τους εδόθη το βήμα για να χαιρετήσουν τους συνέδρους. Θα ..ξημέρωνε μέχρι να περάσουν όλοι τους από το μικρόφωνο!!
  •  Έγινε όμως ονομαστική αναφορά στα πρόσωπά τους από την κ. Χριστίνα Σαχινίδου (στη φωτό κάτω βραβεύεται από τον Μάρκο Μπόλαρη παρουσία του Μπ. Αποστολίδη) Προέδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και  συντονίστρια της τελετής έναρξης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
  • Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΠΣ αφιερώθηκε φέτος στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κυρού Κωνσταντίνου Μεγγρέλη που καταγόταν από τον Πόντο. Για το έργο του και την προσωπικότητά του μίλησε όχι μόνο ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος στον χαιρετισμό του, αλλά και ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης που ήρθε στις Σέρρες ως εισηγητής του Συνεδρίου.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ Μπάμπης Αποστολίδης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργο Τανιμανίδη φρόντισαν για τα πάντα με επιτυχία.
  • Ο Ποντιακός Ελληνισμός, μέσα από την ιστορική του διαδρομή, κατόρθωσε να κρατηθεί ζωντανός, διατηρώντας ακέραια την εθνική του συνείδηση, την ελληνική γλώσσα και τη χριστιανική πίστη.
  • Η Οδύσσεια των Ποντίων κατέληξε στη νέα πατρίδα στην οποία από την πρώτη στιγμή διέπρεψαν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα προσωπικότητες και αγωνιστές.
  • Τα Συνέδρια Αυτογνωσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, έχουν ως στόχο τη διατήρηση και προβολή  της ελληνοποντιακής παράδοσης, καθώς και την επεξεργασία και διατύπωση σχετικών με αυτήν προτάσεων.
  • Εισηγητές επίσης ήταν οι: Τάσος Κυριακίδης- Εκδότης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ, Μιχάλης Βαρλάς –ιστορικός ,Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού, Παναγιώτης Σπαθής αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ.
  • Τη  βραδιά έκλεισαν χορεύοντας καταπληκτικά, τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» (φωτό πάνω).
 ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΤΕΦΑΑ ΣΕΡΡΩΝ: ΛΕΙΠΟΥΝ 21 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ!!!!

  • «Λουκέτο επ` αόριστον» έβαλαν οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών στη Σχολή τους από χθες το πρωί. Από τους 30 καθηγητές που απαιτούνται για τη διδασκαλία των βασικών και των μαθημάτων ειδικότητας, μόνο οι 9 τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής, εκ των οποίων οι τέσσερις ήρθαν μόλις προχθές!!
  •  Η Γενική τους Συνέλευση την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει κατάληψη στη Σχολή και παράλληλες ενέργειες από την πλευρά των φοιτητών για επίλυση του προβλήματος.
  •  «Μαθήματα δεν κάνουμε λόγω έλλειψης καθηγητών. Όμως ακόμη κι αν έρθουν αύριο που λέμε, σημαντικά και κρίσιμα γνωστικά αντικείμενα  δεν θα προλάβουμε να τα διδαχτούμε. Το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί για πολλούς από μας» μου είπε ο Πρόεδρος των φοιτητών Χρήστος Γατούλας (αριστερά στη φωτό πάνω).
  • Και τι κάνατε πριν προχωρήσετε σε Κατάληψη; Εξαντλήσατε όλα τα άλλα μέσα; τους ρώτησα.
  • «Είμαστε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και με την κατάσταση που βιώνουμε μιλάμε ήδη για χάσιμο εξαμήνου. Στείλαμε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, περιγράφοντας το πρόβλημα. Απάντηση δεν πήραμε ακόμη. Αποφασίσαμε ό,τι είναι να κάνουμε από δω και πέρα, να το κάνουμε παράλληλα με την Κατάληψη της Σχολής», απάντησαν με ένα στόμα οι φοιτητές και φοιτήτριες που βρισκόταν χθες το μεσημέρι στο κτίριο του ΤΕΦΑΑ Σερρών, περιφρουρώντας τη διαμαρτυρία τους.
  • Οι καθηγητές τους και ο Πρόεδρος του Τμήματος που υπάγεται στην αντίστοιχη Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι ενημερωμένοι και από ό,τι  είπαν οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές, «είναι στο πλευρό» τους.
  • Φυσικά ενημερώθηκε και η Πρυτανεία του ΑΠΘ, ενώ χθες το μεσημέρι συνέταξαν και απέστειλαν στο σύνολο των τοπικών Αρχών και στους βουλευτές του νομού, επιστολή με την οποία τους πληροφορούν για το πρόβλημα, ζητώντας τους να ενεργήσουν για την επίλυση.
  • Οι φοιτητές, χαρακτηρίζουν «Ειρηνική Κατάληψη»τη διαμαρτυρία τους, ζητούν να γίνει άμεσα η απόσπαση των απαραίτητων καθηγητών Φυσικής Αγωγής και επισημαίνουν πως «είναι άδικο να θυσιάζεται η Παιδεία στο βωμό της οικονομικής κρίσης».
  • ---------------------------------------------------------------------------------
  • Και μια και μιλάει για φοιτητές σήμερα η στήλη, κι επειδή μέσα στο καλοκαίρι αφορμή ανησυχίας αποτέλεσε η φημολογούμενη πιθανότητα να κλείσει το ΤΕΦΑΑ Σερρών (πράγμα που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον Υπουργείο Παιδείας),
  • να παραθέσω κάποια στοιχεία που δείχνουν την ουσιαστική συμμετοχή του πληθυσμού των φοιτητών στην τοπική οικονομία των Σερρών.
  • Συνολικά οι φιλοξενούμενοι φοιτητές (ΤΕΙ & ΤΕΦΑΑ) στη πόλη φτάνουν τις 12.000.
  • Αυτοί ζουν και καταναλώνουν στην πόλη περί τα 4 χρόνια ο καθένας τους. 
  • Ενοίκιο, διατροφή, ψυχαγωγία και ένδυση δεσμεύουν το σύνολο των χρημάτων που παίρνουν από την οικογένειά τους για να βγάλουν τον μήνα.
  • Έκαστος εκ των 8.000 φοιτητών που θεωρούνται «ενεργοί», ξοδεύει κατά μέσο όρο 500 τον μήνα. Επομένως, περί τα 4 εκατομμύρια Ευρώ, διακινούν μηνιαίως οι φοιτητές στην αγορά των Σερρών.
  • Τα  συμπεράσματα για την αναγκαιότητα όχι μόνο ύπαρξης αλλά και επέκτασης των Σχολών τους, βγαίνουν εύκολα.


 ΦΩΤΟ:Α.Π.-Καθρέφτης

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΧΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΗΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

·         Με επιχειρηματικούς φορείς της Βουλγαρίας είχε επαφές η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), σε μία προσπάθεια επανάκτησης των πελατών της νότιας Βαλκανικής, που την τελευταία τριετία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, επέλεξαν άλλα λιμάνια για τη διακίνηση των εμπορευμάτων τους.

·         Η γράφουσα παρακολούθησε από κοντά την προσπάθεια του ΟΛΘ, (Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του οποίου από τον περασμένο Μάιο είναι ο Σερραίος στην καταγωγή -εκ Νιγρίτας- Στέλιος Αγγελούδης) ως απεσταλμένη της ΕΤ3 στη Σόφια, για την κάλυψη του σχετικού ρεπορτάζ.
·         «Εάν χαθεί ένας πελάτης, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται 25πλάσιος κόπος σε σχέση με την πρώτη φορά, για να ξανακερδηθεί» μου είπε ο κ. Αγγελούδης (στη φωτό  αριστερά) λίγο πριν την ημερίδα στην οποία θα ανέλυε στους προσκεκλημένους «το γιατί θα ήταν επιχειρηματικά καλό γι` αυτούς, να χρησιμοποιούν το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης».
  
·         Με θερμούς συμπαραστάτες την Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Σόφια κ. Δανάη Κουμανάκου (στη φωτό κάτω χαιρετίζει την ημερίδα) , αλλά και το σύνολο των μελών του Συμβούλιου των Ελλήνων Επιχειρηματιών στη Βουλγαρία (οι Έλληνες επιχειρηματίες εκεί φτάνουν τους 280 με συνολικές επενδύσεις άνω του 1,5 δις !), η Διοίκηση του ΟΛΘ ξεκίνησε την μεγάλη της προσπάθεια.
·          Πλήθος Βούλγαρων επιχειρηματιών, εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταφορών της γείτονος, ο Πρόεδρος κ. Σιμεόνωφ και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Σόφιας κ.α. έδωσαν το παρών στο «Σέρατον» της Σόφιας, όπου και η ημερίδα.
·         Δεν έκρυψαν τίποτε οι υπεύθυνοι του ΟΛΘ. 
Παρέθεσαν τα στατιστικά στοιχεία που έδειξαν τη δραματική κάμψη στη διακίνηση φορτίων και επιβατών στο Λιμάνι και έδωσαν την προοπτική του μέσα από τα μεγάλα έργα που έγιναν και συνεχίζονται αλλά και από την «εργασιακή ειρήνη» που επετεύχθη, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη διακίνηση των φορτίων και την έγκαιρη και ασφαλή παράδοσή τους. 

·         Ενδεικτικά: το 2007 διακινήθηκαν συνολικά 17,9 χιλ τόνοι φορτίου, ενώ το 2009, μόλις 14.4. Το Βουλγάρικο φορτίο σε κοντέινερς  που διακινήθηκε το 2007 μέσω του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ήταν 35.519 TEUs, ενώ το 2009 μόλις 5.858 TEUs!
·         Οι άνθρωποι, προτίμησαν τα Λιμάνια του Μπουργκάς, της Βάρνας η ακόμη και της Σμύρνης για να κάνουν χωρίς απρόοπτα τη δουλειά τους.
·          
Αυτή η προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας του Λιμανιού της συμπρωτεύουσας, δεν θα είναι εύκολη, αν και κάποια σημάδια ανάκαμψης άρχισαν να φαίνονται σύμφωνα με τον ΟΛΘ (βλ φωτό του Λιμανιού).
·         Προσαρμογή τιμολογίων, εκπτώσεις αλλά και σημαντικές επενδύσεις και έργα, προβλήθηκαν ως οι λόγοι της αυξημένης ανταγωνιστικότητας του Λιμανιού.

·         «Αυτή τη χρονιά, ξεκίνησαν  με αυτοχρηματοδότηση έργα συνολικού ύψους 33 εκ , ενώ είναι έτοιμη προς δημοσίευση και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της προβλήτας 6 (240 εκ), η οποία για μένα είναι στοίχημα» είπε στη γράφουσα ο κ. Αγγελούδης.

·         Ανάλογες παρουσιάσεις, θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΛΘ στη Σερβία και το Κόσσοβο, ενώ προηγήθηκε με επιτυχία αυτή στα Σκόπια.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΜΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ `41.

• Βρέθηκα στην Κορμίστα την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την Τελετή που διοργανώνει κάθε χρόνο ο οικείος Δήμος, στη μνήμη των 91 ανδρών του χωριού που το 1941 εκτελέστηκαν από τους Βούλγαρους.
• Συγγενείς των θυμάτων, κόρες, γιοί και αδέλφια των εκτελεσθέντων σφράγισαν με το δάκρυ τους την τελετή, στην οποία το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο Εφέτης Θράκης εκ Κορμίστας, Γεώργιος Ευστρατιάδης.
Συγκίνηση και προβληματισμός για τον παραλογισμό του πολέμου, την αγριότητα και την βαρβαρότητα των κατακτητών.



Στη δεξιά φωτό: Πλήθος κόσμου στη τελετή μαζί με τις Αρχές. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από δεξιά: Αλεξ. Καραμπουγιούκας Δήμαρχος Κορμίστας, Μ. Κόλλια & Θ. Λεονταρίδης βουλευτές, Ι. Μωυσιάδης πρ. Δήμαρχος Σερρών, Αν. Μπασδάνης Νομαρχ. Σύμβουλος.

«Μία μέρα μετά τη σφαγή στο Δοξάτο Δράμας , την 1η Οκτωβρίου του `41, οι Βούλγαροι ήρθαν στην Κορμίστα. Μάζεψαν όλους τους άνδρες στο υπόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος. Ήταν 125. Άνοιξαν πυρ εναντίον τους αφού απομάκρυναν τα γυναικόπαιδα.
• Γλύτωσαν θαμμένοι κάτω από τους νεκρούς, 34 άτομα. Το υπόγειο βάφτηκε με το αίμα αθώων ανθρώπων, των οποίων τα πτώματα οι Βούλγαροι έριξαν σε λάκκο πίσω από το κτίριο» είπε στη στήλη ο κ. Ευστρατιάδης (φωτό επάνω αριστερά), αναφερόμενος στα γεγονότα.
• Γράφω σήμερα αυτό το σημείωμα, όχι μόνο για την αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Κορμίστας, αλλά και γιατί θέλω να επαινέσω την Δημοτική Αρχή, τους κατοίκους του χωριού (τους εντός και εκτός διαμένοντες), καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο, για μία σημαντική τους πρωτοβουλία.

• Να δημιουργήσουν δηλαδή ένα Μουσείο στον χώρο της εκτέλεσης και να μετατρέψουν το υπόγειο  της Κοινότητάς τους σε χώρο Μνήμης των 91 ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, στερώντας την πολύτιμη παρουσία τους από τα παιδιά και τις οικογένειες τους αλλά και από την Πατρίδα.

• Στο Μνημείο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο πάνω ακριβώς πάνω από το οστεοφυλάκιο, η μαρμάρινη πλάκα γεμίζει από τα ονόματα των νεκρών Κορμιστινών.  
Έφηβοι 16 χρονών, άνδρες, ηλικιωμένοι στα 70 τους.
«Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε κι από έναν νεκρό στις οικογένειές μας. Για μας είναι ζωντανή η θυσία τους. Στο χώρο αυτό προσπαθήσαμε με τη ρεαλιστική αναπαράσταση της εκτέλεσης να δώσουμε στους επισκέπτες αλλά και τα παιδιά μας να καταλάβουν πόσο παράλογος είναι ο πόλεμος, πόσο χαμό μπορεί να σπείρει το μίσος» μου είπε και ο Πρόεδρος των Κορμιστινών Θεσσαλονίκης Βασίλης Μπαντής την ώρα που με ξεναγούσε στο Μουσείο.
• Ο κόσμος στεκόταν γεμάτος συγκίνηση και σεβασμό μπροστά στο τοίχο με τις φωτογραφίες των θυμάτων, έπλαθε με τη φαντασία του την τραγική ώρα της εκτέλεσης των 91 ανδρών και έβγαινε με σφιγμένη την καρδιά από τον χώρο.
Έπαινος στους ανθρώπους της Κορμίστας, για την τιμή στους νεκρούς του χωριού τους και την προσπάθεια να κρατήσουν τη μνήμη τους ζωντανή.
Αν περάσετε από κει, μην παραλείψετε μία επίσκεψη στον χώρο.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΡΥΖΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ!

  • Σε μία προσπάθειά της να μπει δυναμικά στην Ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά βιολογικών προϊόντων, με καινοτόμες καλλιέργειες και προϊόντα που απευθύνονται σε ειδικό αγοραστικό κοινό, η Αγροτοένωση Σερρών ήδη ξεκίνησε την πειραματική καλλιέργεια ρυζιού για διαβητικούς.
  • Σε συνεργασία με Γαλλική εταιρία η οποία και προμηθεύει τις συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού στην ΕΑΣ Σερρών, ξεκίνησε πέρυσι η πειραματική καλλιέργεια σε πέντε μόλις στρέμματα ορυζώνες και η δοκιμαστική παραγωγή.
  • Φέτος τα στρέμματα έγιναν δέκα και το πείραμα συνεχίζεται, με σκοπό να εξακριβωθεί η σταθερότητα απόδοσης της συγκεκριμένης ποικιλίας, το ευνοϊκό του κλίματος και της καταλληλότητας του εδάφους και των νερών του κάμπου μας, καθώς και ο βαθμός περιεκτικότητας του ρυζιού στις επιθυμητές ουσίες.
   
Αριστερά: Ο Γεν. Δ/ντής της ΕΑΣ Σερρών Αντ. Ανεσιάδης και ο πρώην Προιστ. του Ορυζόμυλου  Μιχ. Τσιότσιαλας. Δεξιά κάτω: Τμήμα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

  • «Οι αποδόσεις της συγκεκριμένης ποικιλία είναι πολύ καλές και η φροντίδα του δεν διαφέρει από το συμβατικό ρύζι. Κάνουμε πολλές δοκιμές  με τη βοήθεια και εποπτεία της Γαλλο-Γερμανικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόμαστε» είπε στη στήλη ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Σερρών Αντώνης Ανεσιάδης, ο άνθρωπος που πρωτοέκανε τις επαφές με την εταιρία.
  • Η επεξεργασία του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού διαφέρει από του συμβατικού, μια και σταματάει μερικά στάδια πριν. «Πέρυσι βγάλαμε μικρή ποσότητα την οποία διαθέσαμε χωρίς την ένδειξη «Ρύζι για Διαβητικούς». Του χρόνου θα έχουμε περισσότερο και τυποποιημένο θα βγεις στην ελληνική και τη γαλλική αγορά» τόνισε ο Αντ. Ανεσιάδης.
                                                                                        
  • Το επόμενο διάστημα θα ζητηθεί από την πλευρά της ΕΑΣ και η επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Ο νομός μας είναι δεύτερος σε παραγωγή ρυζιού στη χώρα μας μετά τη Θεσσαλονίκη, με 30 χιλιάδες τόνους προϊόντος υψηλής ποιότητας ανά έτος και 40 χιλιάδες στρέμματα ορυζοκαλλιέργειας.

Η γράφουσα, με τον κ. Ανεσιάδη και τους εργαζόμενους στο τμήμα συσκευασίας του ορυζόμυλου της ΕΑΣ Σερρών.

  •  Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, είναι η μοναδική Αγροτοένωση της Ελλάδας που λειτουργεί ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας ρυζιού και μάλιστα από τη 10ετία του `70.
  • Το ¼ της συνολικά παραγόμενης ποσότητας του προϊόντος στις Σέρρες, περνάει από τα μηχανήματα αυτού του εργοστασίου.
  • Το ρύζι για διαβητικούς, είναι μια πειραματική προσπάθεια της Ένωσης των Σερρών, να ανοιχτεί στις καινοτόμες καλλιέργειες και τα βιολογικά προϊόντα, για ειδικό καταναλωτικό κοινό.
  • Εκτιμάται πως το προϊόν αυτό, που θα αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία, θα μπορούν τον επόμενο χρόνο οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές με διαβήτη, να το αναζητήσουν και να το βρουν στην αγορά, συσκευασμένο από την ΕΑΣ Σερρών.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης