• Συγγενείς των θυμάτων, κόρες, γιοί και αδέλφια των εκτελεσθέντων σφράγισαν με το δάκρυ τους την τελετή, στην οποία το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε ο Εφέτης Θράκης εκ Κορμίστας, Γεώργιος Ευστρατιάδης.
• Συγκίνηση και προβληματισμός για τον παραλογισμό του πολέμου, την αγριότητα και την βαρβαρότητα των κατακτητών.
Στη δεξιά φωτό: Πλήθος κόσμου στη τελετή μαζί με τις Αρχές. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από δεξιά: Αλεξ. Καραμπουγιούκας Δήμαρχος Κορμίστας, Μ. Κόλλια & Θ. Λεονταρίδης βουλευτές, Ι. Μωυσιάδης πρ. Δήμαρχος Σερρών, Αν. Μπασδάνης Νομαρχ. Σύμβουλος.
• «Μία μέρα μετά τη σφαγή στο Δοξάτο Δράμας , την 1η Οκτωβρίου του `41, οι Βούλγαροι ήρθαν στην Κορμίστα. Μάζεψαν όλους τους άνδρες στο υπόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος. Ήταν 125. Άνοιξαν πυρ εναντίον τους αφού απομάκρυναν τα γυναικόπαιδα.
• Γλύτωσαν θαμμένοι κάτω από τους νεκρούς, 34 άτομα. Το υπόγειο βάφτηκε με το αίμα αθώων ανθρώπων, των οποίων τα πτώματα οι Βούλγαροι έριξαν σε λάκκο πίσω από το κτίριο» είπε στη στήλη ο κ. Ευστρατιάδης (φωτό επάνω αριστερά), αναφερόμενος στα γεγονότα.
• Γράφω σήμερα αυτό το σημείωμα, όχι μόνο για την αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Κορμίστας, αλλά και γιατί θέλω να επαινέσω την Δημοτική Αρχή, τους κατοίκους του χωριού (τους εντός και εκτός διαμένοντες), καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο, για μία σημαντική τους πρωτοβουλία.
• Να δημιουργήσουν δηλαδή ένα Μουσείο στον χώρο της εκτέλεσης και να μετατρέψουν το υπόγειο της Κοινότητάς τους σε χώρο Μνήμης των 91 ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, στερώντας την πολύτιμη παρουσία τους από τα παιδιά και τις οικογένειες τους αλλά και από την Πατρίδα.
• Στο Μνημείο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο πάνω ακριβώς πάνω από το οστεοφυλάκιο, η μαρμάρινη πλάκα γεμίζει από τα ονόματα των νεκρών Κορμιστινών.
Έφηβοι 16 χρονών, άνδρες, ηλικιωμένοι στα 70 τους.
• «Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε κι από έναν νεκρό στις οικογένειές μας. Για μας είναι ζωντανή η θυσία τους. Στο χώρο αυτό προσπαθήσαμε με τη ρεαλιστική αναπαράσταση της εκτέλεσης να δώσουμε στους επισκέπτες αλλά και τα παιδιά μας να καταλάβουν πόσο παράλογος είναι ο πόλεμος, πόσο χαμό μπορεί να σπείρει το μίσος» μου είπε και ο Πρόεδρος των Κορμιστινών Θεσσαλονίκης Βασίλης Μπαντής την ώρα που με ξεναγούσε στο Μουσείο.
• Ο κόσμος στεκόταν γεμάτος συγκίνηση και σεβασμό μπροστά στο τοίχο με τις φωτογραφίες των θυμάτων, έπλαθε με τη φαντασία του την τραγική ώρα της εκτέλεσης των 91 ανδρών και έβγαινε με σφιγμένη την καρδιά από τον χώρο.
• Έπαινος στους ανθρώπους της Κορμίστας, για την τιμή στους νεκρούς του χωριού τους και την προσπάθεια να κρατήσουν τη μνήμη τους ζωντανή.
Αν περάσετε από κει, μην παραλείψετε μία επίσκεψη στον χώρο.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου