Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΩΡΕΑ ΞΕΝΑΚΗ: ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ!

  • Στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έγιναν προχθές Κυριακή το βράδυ, τα εγκαίνια της μεγάλης ατομικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Ξενάκη, ενός σημαντικού έλληνα καλλιτέχνη με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που νιώθουμε από καιρό «δικό μας άνθρωπο» στις Σέρρες,
  • μια και εδώ και πέντε χρόνια περίπου μετά από σχετική πρόταση του φίλου του, συμπατριώτη μας (εκ νέου Σκοπού Σερρών) καθηγητή του Α.Π.Θ Αριστοτέλη Νανιόπουλου,  εκδήλωσε την επιθυμία να δωρίσει την προσωπική του συλλογή έργων και ντοκουμέντων στην πόλη των Σερρών, προκειμένου να δημιουργηθεί ομώνυμο «θεματικό» Μουσείο.
  • Σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές ως χώρος δημιουργίας του «Μουσείου Ξενάκη» επελέγη κτίσμα στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά , όμως δυστυχώς και λόγω εγγενών δυσλειτουργιών τόσο της Δημόσιας Διοίκησης όσο και του Δήμου Σερρών, ούτε η δωρεά δεν έχει εξασφαλισθεί ακόμα, ούτε βέβαια έχει υλοποιηθεί κάτι σχετικό.

  • Για να μην φλυαρώ, παραπέμπω στην προ ολίγων ημερών παρέμβαση  της ''Ομάδας Πρωτοβουλίας για τον Πολιτισμό στις Σέρρες'', που αγωνιζόμενη αταλάντευτα τα 5 τελευταία χρόνια, δημοσιοποίησε για μία ακόμη φορά με συνέντευξη τύπου την πρότασή της, τόσο για τη δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά και τη σύσταση σχετικού φορέα διαχείρισης, όσο και την άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας  θεματικού Μουσείου «Κωνσταντίνου Ξενάκη», που θα στεγάσει την δωρεά του καλλιτέχνη.
  • Πρόκληση για τους υποψήφιους Δημάρχους των Σερρών, να δεσμευτούν και να καταφέρουν να ξεβαλτώσουν την υπόθεση, αναλαμβάνοντας δράση!
  • Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, μετά την εκτεταμένη αλλά αναγκαία «υπενθυμιστική παρένθεση» επι του θέματος της δωρεάς (όμως μερικές φορές πραγματικά εκπλήσσομαι για το πόσο πρέπει να προσπαθήσει κάποιος να μας πείσει να μας χαρίσει έναν θησαυρό! Απίστευτο!)!!

  • Στο πλαίσιο λοιπόν των «45ων Δημητρίων», η συμπρωτεύουσα τιμάει αυτόν τον μεγάλο έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, δίνοντας την ευκαιρία στους καθ` ημάς φιλότεχνους να θαυμάσουν τα νέα έργα του εικαστικού που ζει και δημιουργεί στο Παρίσι και την Αθήνα.
Πάνω: Η γράφουσα παρακολουθεί τη συνομιλία του Μάρκου Μπόλαρη με τον Κωνσταντίνο Ξενάκη, παρόντων των: Ελισ. Μωυσιάδου, Aριστ. Νανιόπουλου και Δημ. Δημούδη.  
Κάτω: Το κεντρικό έργο του καλλιτέχνη: “Fractal 20”.


  •  Πολύ κόσμος στα εγκαίνια, όλη η ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης και του πνεύματος.

  • Φυσικά και φίλοι του καλλιτέχνη από τις Σέρρες, μέλη της «Ομάδας Πρωτοβουλίας» (βλέπε φωτό κάτω) , της ΕΜΕΙΣ κ.α.,  έδωσαν παρών τη βραδιά των εγκαινίων, κάτι που έδωσε εξαιρετική χαρά στον Κ. Ξενάκη.
Μαζί τους και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και πρ. Υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, που ξεναγήθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη .
  • Η στήλη, προτρέπει τους αναγνώστες της να επισκεφθούν την έκθεση που έχει θέμα: «Οι κώδικες, τα μυστικά, τα χαμένα σύμβολα» και θα διαρκέσει έως το τέλος του ερχόμενου Ιανουάριου.
  • Είναι μια μοναδική «εμπειρία αέναου διαλόγου με την αυτοκρατορία των σημείων και των συμβόλων της κοσμικής μοίρας και της χαοτικής της κατάστασης».
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης
(οι δύο τελευταίες: Χρίστίνα Παπαφράγκου) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: