Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΡΥΖΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΣ ΣΕΡΡΩΝ!

  • Σε μία προσπάθειά της να μπει δυναμικά στην Ευρωπαϊκή και εγχώρια αγορά βιολογικών προϊόντων, με καινοτόμες καλλιέργειες και προϊόντα που απευθύνονται σε ειδικό αγοραστικό κοινό, η Αγροτοένωση Σερρών ήδη ξεκίνησε την πειραματική καλλιέργεια ρυζιού για διαβητικούς.
  • Σε συνεργασία με Γαλλική εταιρία η οποία και προμηθεύει τις συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού στην ΕΑΣ Σερρών, ξεκίνησε πέρυσι η πειραματική καλλιέργεια σε πέντε μόλις στρέμματα ορυζώνες και η δοκιμαστική παραγωγή.
  • Φέτος τα στρέμματα έγιναν δέκα και το πείραμα συνεχίζεται, με σκοπό να εξακριβωθεί η σταθερότητα απόδοσης της συγκεκριμένης ποικιλίας, το ευνοϊκό του κλίματος και της καταλληλότητας του εδάφους και των νερών του κάμπου μας, καθώς και ο βαθμός περιεκτικότητας του ρυζιού στις επιθυμητές ουσίες.
   
Αριστερά: Ο Γεν. Δ/ντής της ΕΑΣ Σερρών Αντ. Ανεσιάδης και ο πρώην Προιστ. του Ορυζόμυλου  Μιχ. Τσιότσιαλας. Δεξιά κάτω: Τμήμα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.

  • «Οι αποδόσεις της συγκεκριμένης ποικιλία είναι πολύ καλές και η φροντίδα του δεν διαφέρει από το συμβατικό ρύζι. Κάνουμε πολλές δοκιμές  με τη βοήθεια και εποπτεία της Γαλλο-Γερμανικής εταιρίας με την οποία συνεργαζόμαστε» είπε στη στήλη ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Σερρών Αντώνης Ανεσιάδης, ο άνθρωπος που πρωτοέκανε τις επαφές με την εταιρία.
  • Η επεξεργασία του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού διαφέρει από του συμβατικού, μια και σταματάει μερικά στάδια πριν. «Πέρυσι βγάλαμε μικρή ποσότητα την οποία διαθέσαμε χωρίς την ένδειξη «Ρύζι για Διαβητικούς». Του χρόνου θα έχουμε περισσότερο και τυποποιημένο θα βγεις στην ελληνική και τη γαλλική αγορά» τόνισε ο Αντ. Ανεσιάδης.
                                                                                        
  • Το επόμενο διάστημα θα ζητηθεί από την πλευρά της ΕΑΣ και η επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Ο νομός μας είναι δεύτερος σε παραγωγή ρυζιού στη χώρα μας μετά τη Θεσσαλονίκη, με 30 χιλιάδες τόνους προϊόντος υψηλής ποιότητας ανά έτος και 40 χιλιάδες στρέμματα ορυζοκαλλιέργειας.

Η γράφουσα, με τον κ. Ανεσιάδη και τους εργαζόμενους στο τμήμα συσκευασίας του ορυζόμυλου της ΕΑΣ Σερρών.

  •  Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών, είναι η μοναδική Αγροτοένωση της Ελλάδας που λειτουργεί ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας ρυζιού και μάλιστα από τη 10ετία του `70.
  • Το ¼ της συνολικά παραγόμενης ποσότητας του προϊόντος στις Σέρρες, περνάει από τα μηχανήματα αυτού του εργοστασίου.
  • Το ρύζι για διαβητικούς, είναι μια πειραματική προσπάθεια της Ένωσης των Σερρών, να ανοιχτεί στις καινοτόμες καλλιέργειες και τα βιολογικά προϊόντα, για ειδικό καταναλωτικό κοινό.
  • Εκτιμάται πως το προϊόν αυτό, που θα αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία, θα μπορούν τον επόμενο χρόνο οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές με διαβήτη, να το αναζητήσουν και να το βρουν στην αγορά, συσκευασμένο από την ΕΑΣ Σερρών.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: