Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ `69 ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ.

• Ξαναβρέθηκαν 40 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων των Σερρών και γλέντησαν με το παραπάνω αυτή τους τη συνάντηση.
 
• Κάποιοι είχαν να ειδωθούν από τότε, άλλοι ζώντας χρόνια εκτός Σερρών ακόμη και εκτός Ελλάδας, επέστρεψαν συγκινημένοι στη γενέτειρα και νοερά στα μαθητικά χρόνια και στην εφηβεία της αναζήτησης και των ονείρων.
• Βρέθηκα μαζί τους, γιατί ο συμπολίτης μας φαρμακοποιός και οικογενειακός φίλος Νίκος Λαζαρίδης, ως αρχιτέκτονας της επετειακής τους συνάντησης, μου μίλησε γι` αυτή και τις «περιπέτειες» της τρίμηνης οργάνωσής της, που δεν ήταν και λίγες (ξέρει η Ελένη), μια και πολλοί ήταν οι πρώην συμμαθητές που έπρεπε να αναζητηθούν σε πόλεις μακρινές από το Σίδνευ, μέχρι το Ντουμπάι!
• Τελικά ο Νίκος τα κατάφερε και η συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου είχε ελάχιστες απουσίες.
   
Πρωινή προσευχή και παράταξη. 

Συγκινημένοι μαζί με τους παλιούς τους μαθητές και οι καθηγητές, που ήρθαν να μοιραστούν μαζί τους αναμνήσεις, από τα χρόνια εκείνα.
• Συγκινητική και η ατμόσφαιρα, τόσο έξω στο προαύλιο του Γυμνασίου Αρρένων (σημερινό 1ο Γυμνάσιο Σερρών), όσο και μέσα στην μεγάλη αίθουσα του κτιρίου όπου συγκεντρώθηκαν όλοι, για να πάρουν παρουσίες αλλά και να δώσουν ο καθένας τους το σύντομο προφίλ της ζωής τους.
   
Ο φιλόλογος Κων/νος Γιαχτσής (δεξιά φωτό) βγάζει το βαθμολόγιο μιλώντας με συγκίνηση στους παλιούς του μαθητές, οι οποίοι τον χειροκροτούν. Δίπλα του ο Νίκος Λαζαρίδης.

• Από τους 93 μαθητές της γενιάς του 1951, ήταν παρόντες οι 75. Μόνο 11 δεν μπόρεσαν να έρθουν, έστειλαν όμως τα θερμά τους χαιρετίσματα και τα μηνύματά τους που αναγνώστηκαν στη συγκέντρωση.
• Για τους 7 που έφυγαν από τη ζωή, εψάλη τρισάγιο στο ναΐσκο του Γυμνασίου, πριν ακόμη οι συγκεντρωμένοι μπουν στις αίθουσες.
17 καθηγητές (13 άνδρες και 4 γυναίκες) βρέθηκαν εκεί. Οι αναμνήσεις, οι διηγήσεις, τα πειράγματα και τα αστεία, δεν έλειψαν. Όπως και η αναγνώριση των παλιών μαθητών, προς το έργο τους. Οι ευχαριστίες προς τους άξιους καθηγητές τους περίσσεψαν και λόγια συγκινητικά, έκαναν τα μάτια των ηλικιωμένων πιά δασκάλων να δακρύσουν.
   
Ο Νίκος (δεξιά) με το κουδούνι ανα χείρας καλεί σε παράταξη, ενώ οι καθηγητές σκύβουν πάνω από τις φωτογραφίες των παλιών τους μαθητών.

• Όλοι οι απόφοιτοι του 1969, μορφωμένοι, με πανεπιστημιακές σπουδές και κάποιοι με ακαδημαϊκές καριέρες, άλλοι ειδικευμένοι γιατροί και διευθυντές μονάδων, άλλοι γνωστοί δικηγόροι, φαρμακοποιοί, χημικοί, ένας δημοσιογράφος, ένας ιερέας, στρατιωτικοί καριέρας, πετυχημένοι επιχειρηματίες και εκπαιδευτικοί, με παιδιά και κάποιοι με εγγόνια, έδειχναν ευτυχισμένοι για τη συνάντηση.
• Για δύο ημέρες, οι παλιοί συμμαθητές είχαν την ευκαιρία να τα πουν και να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους. 
• Έφαγαν μαζί και τραγούδησαν, θυμήθηκαν τα μαθητικά τους χρόνια, αντάλλαξαν πληροφορίες για τα παρόντα και οργάνωσαν επισκέψεις σε Κερκίνη και Αλιστράτη, πριν αποχαιρετιστούν.

• Να είναι λοιπόν γεροί και να ξαναβρεθούν.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: