Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΟΛΩΜΑ...ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ!

• Δουλειά του είναι να παγιδεύει και να μετράει τα κουνούπια που τον πλησιάζουν και απειλούν με τσιμπήματα…την ακάλυπτη γάμπα του!
• Μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, αποτελούν τους δειγματολήπτες ή «ανθρώπινα δολώματα κουνουπιών» όπως τους χαρακτήρισε ο συνάδελφος Κώστας Καντούρης στο σχετικό του ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Μακεδονία».

Ο 23χρονος Γιώργος Λιούλιος από το Γόνιμο, εδώ και τρία χρόνια εργάζεται στο επιστημονικό πρόγραμμα του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, με αποστολή, να συλλέγει τα κουνούπια που τον πλησιάζουν.
«Δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή παράξενο. Είμαι από την περιοχή και ξέρω τι σημαίνει να σε τσιμπούν κουνούπια. Αγαπώ τον τόπο μου και ξέρω πως ο τουρισμός είναι σημαντικός. Κάνω λοιπόν ό,τι μπορώ για να προσφέρω και συμπληρώνω το εισόδημά μου με τα 300 περίπου € που κερδίζω από αυτή τη δουλειά» είπε στη στήλη ο Γιώργος που εργάζεται παράλληλα ως ξενοδοχειακός υπάλληλος σε μονάδα στο Ακριτοχώρι και έχει τελειώσει ΤΕΕ και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Τα άτομα που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμά μας που ονομάζεται Human bait εργάζονται συνολικά 3 ώρες την εβδομάδα, κατά διάσπαρτα δεκάλεπτα σε διαφορετικά σημεία του νομού, όπου τις ώρες αιχμής (από το απόγευμα και μετά) εκθέτουν μέρος του σώματός τους στα ανθρωπόφιλα κουνούπια, επί 10 λεπτά», εξήγησε η βιολόγος του Κέντρου Νανά Βουτσινά (στη φωτό πάνω μαζί με τον Γιώργο) που έχει και την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων του ΝΚΚΚ Σερρών.
Με μία ειδική συσκευή, ο Γιώργος παγιδεύει τα κουνούπια που τον πλησιάζουν και τα αποθηκεύει σε ειδικά κουτιά, για να μελετηθούν ως προς το είδος τους αλλά και τον αριθμό τους, δίνοντας έτσι χρήσιμα στοιχεία στοιχεία για τη συμπεριφορά, τον πληθυσμό και την «επιθετικότητά» τους.
• Ο Γιώργος έχει δεχτεί και 25 τσιμπήματα το δεκάλεπτο που κάνει τη δουλειά του «πράγμα που σημαίνει πως γύρω μου πρέπει να ήταν ίσως και 200 κουνούπια» όπως λέει, καταδεικνύοντας έτσι και το σοβαρό πρόβλημα που έχει ο νομός μας.

• Λόγω του Στρυμόνα, της Κερκίνης και των ορυζώνων, ο νομός μας έχει πολλά κουνούπια. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το Κέντρο Καταπολέμησης, που συμπλήρωσε ήδη 11 χρόνια ύπαρξης και ευθύνεται για την πραγματική αλλαγή της κατάστασης του κουνουπόπληκτου νομού μας.
• Όπως ενημέρωσε τη στήλη ο Πρόεδρος του ΝΚΚΚ Ηλίας Ακριτίδης (φωτό δίπλα), οι επίγειοι και εναέριοι ψεκασμοί με ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τις καλλιέργειες σκευάσματα είναι σε εξέλιξη,
• ενώ για τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών υλοποιούνται παράλληλα και άλλα επιστημονικά προγράμματα και μέθοδοι καταγραφής της συμπεριφοράς και του είδους τους, που βοηθούν το Κέντρο των Σερρών να αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία, αλλά και αποτελεσματικότητα στις παρεμβάσεις του.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: