Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΝΙΓΡΙΤΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ.

  • Πιλοτικό πρόγραμμα που εκπονείται για πρώτη φορά οργανωμένα στη χώρα μας και αφορά στη διαχείριση των τοξικών πολλές φορές συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, εγκρίθηκε από την Ε.Ε., με κύριο εταίρο το Δήμο Νιγρίτας.
  • Το μέγεθος της ρύπανσης του Σερραϊκού κάμπου από τις πλαστικές συσκευασίες των αγροχημικών, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακριβώς. Αξιολογείται όμως ως μεγάλο και με μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το εύρος της βιολογικής αλυσίδας.
  • Δυστυχώς οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα από τους αγρότες, κυρίως στα σημεία των γεωτρήσεων, ενώ υπάρχει αδυναμία οργανωμένης καταστροφής τους από τους Δήμους.
  • Η αναγκαιότητα ελέγχου και διαχείρισης των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων, οδήγησε το Δήμο Νιγρίτας να καταθέσει πιλοτική πρόταση στο διασυνοριακό πρόγραμμα MED, η οποία ήταν και από τις ελάχιστες που εγκρίθηκαν.
  • Η Δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα (φωτό αριστερά), επενδύει πολλά στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μια και το πρόβλημα στο αγρόκτημα της Νιγρίτας είναι σοβαρό και πολύχρονο, κάτι που το διαπιστώνει καθημερινά και ο ΤΟΕΒ Νιγρίτας όπως δήλωσε στη στήλη ο Πρόεδρός του Δημήτρης Χύτας (φωτό δεξιά με τη γράφουσα).
  • Με την επιστημονική βοήθεια της συνεργάτιδας του Δήμου Άντας Τσαίρα (στην πάνω φωτό αριστερά, με τη Δήμαρχο) συντάχθηκε η τελική πρόταση προς το αρμόδιο όργανο της Ε.Ε. και η έγκριση ανακοινώθηκε επίσημα στο Δήμος πριν λίγες εβδομάδες.
  • Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σε ένα οκτάμηνο περίπου, ο Δήμος Νιγρίτας είναι ο κύριος εταίρος, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικούς φορείς από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο και Γαλλία.
  • Η πρόταση είναι συνολικού προϋπολογισμού 1εκ. 158 χιλ και η υλοποίηση της θα δώσει την ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις μια κοινής μεσογειακής πολιτικής στη διαχείριση των πλαστικών αγροχημικών συσκευασιών.

ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ . ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΗΣ!