Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

"ΤΟ ΒΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ".

  • Άγνωστες και πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας μας σχετικές με το ρόλο του Ναυτικού στο κίνημα της αντίστασης εναντίον της χούντας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το βιβλίο του Κωστή Γκορτζή με τίτλο: «Ναύαρχος Νίκος Παππάς. Το βέλος στην καρδιά της δικτατορίας».
  • Παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, για το βιβλίο και φυσικά για τα γεγονότα της περιόδου αλλά και τον πρωταγωνιστή Νίκο Παππά (που δυστυχώς στα 80 του χρόνια σήμερα δεν μπόρεσε να έρθει στην εκδήλωση των Σερρών), μίλησαν ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης και ο συγγραφέας Δημήτρης Μπατσιούλας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης.


Από αριστερά: Στ. Φωτιάδης, η γράφουσα, Δημ. Μπατσιούλας, Κωστής Γκορτζής, Μαρκ. Μπόλαρης και Στεργ. Μπατσιούλας εκδότης.

  • Είχα τη χαρά να παρουσιάζω την εκδήλωση, τη ευκαιρία να παρακολουθήσω προσεκτικά τους ομιλητές και τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά τον συγγραφέα, νιώθοντας κερδισμένη, όπως και το σύνολο των παρευρεθέντων στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
  • «Το θεώρησα ως εσωτερική ανάγκη να γράψω για τον άνθρωπο αυτόν που τον έζησα από κοντά και με στιγμάτισε. Να αναφερθώ με λεπτομέρειες στα γεγονότα που ζήσαμε εκείνη την περίοδο στο αντιτορπιλικό «Βέλος», όταν ο Νίκος Παππάς ως Κυβερνήτης του και πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού κατά της Χούντας, πήρε απόφαση να φύγουμε από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχαμε και να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.
  • Ήταν Μάιος του 1973 και ήταν σε εξέλιξη η κατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές. Η πράξη του Παππά, με την ανταρσία του «Βέλους», κατάφερε διεθνές πλήγμα στη χούντα, ανανεώνοντας την αντίσταση και δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό.
  • Ο Νίκος Παππάς, έγραψε τη δική του σελίδα στην Ιστορία. Διετέλεσε αρχηγός ΓΕΝ, υπουργός, τιμήθηκε από την επίσημη Πολιτεία, την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη, αλλά και από τους πολίτες αυτής της χώρας» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Κωστής Γκορτζής, που υπηρέτησε ως σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και ως μάχιμος αξιωματικός σε όλους τους τύπους των πλοίων του Π.Ν., καθώς και σε θέσεις στο ΓΕΝ, στο ΓΕΕΘΑ και στο ΝΑΤΟ.
  • Υπήρξε χειριστής ελικοπτέρων και εκπαιδευτής. Ο ίδιος θεωρεί κορυφαίες θέσεις στη σταδιοδρομία του αυτές του Κυβερνήτη της ναρκοθέτιδας «Άκτιον» και του αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής».
  • Φέρει τον βαθμό του Αντιναυάρχου εν αποστρατεία και όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του δεν θεωρεί τον εαυτό του συγγραφέα, αλλά «αυτόπτη μάρτυρα και μέτοχο ιστορικών γεγονότων», τα οποία κατέγραψε.
  • Καίριες επισημάνσεις έκανε για το βιβλίο αλλά και την περίοδο εκείνη και ο ΥφΟΙΑΝ Μάρκος Μπόλαρης, που ολοκλήρωσε με αναφορές στην τρέχουσα κατάσταση που περνάει η χώρα, ενώ
  • γλαφυρή και συγκινητική, γεμάτη από ανέκδοτα στοιχεία και ντοκουμέντα από τις διώξεις των αντιστασιακών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού ήταν και η ομιλία του Αρχιπλοίαρχου εν αποστρατεία, οικονομικού Αξιωματικού του Π.Ν., συγγραφέα ήδη δύο βιβλίων («Τα Ντουρντουβάκια» και «Ένας διστιχισμένος Κομονιστής») και συντοπίτη μας (από το Χρυσό) Δημήτρη Μπατσιούλα, που είναι φίλος και συνάδελφος του συγγραφέα, με συμμετοχή στα τότε γεγονότα.
  • Το βιβλίο, που αξίζει ανάγνωσης, είναι μία ακόμη επιμελημένη έκδοση του οίκου «Ν.& Σ. Μπατσιούλα».
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: