Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΚΛΕΒΟΥΝ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ!!


Γιατί να μπει κάποιος σ` έναν παλιό νερόμυλο και να ξεσηκώσει ό,τι παλιό εργαλείο ή αντικείμενο  λαογραφικής αξίας είχε συλλέξει τα 20 τελευταία χρόνια με μεράκι ο ιδιόκτητης του; Ε, το`καναν κι αυτό! 
  • Αναφέρομαι στο Νερόμυλο Πισπίλη έξω από το Γάζωρο, που άγνωστοι τις προάλλες, τον άδειασαν στην κυριολεξία απ` ό,τι υπήρχε στην αυλή του.

  • Και μιλάω για αλέτρια, ρόδες, στάμνες, ζυγούς και πινακωτές, μεταλλικά, πήλινα και ξύλινα αντικείμενα δηλαδή (φωτό παρακάτω), που ο ιδιοκτήτης του Μύλου Γιάννης Πισπίλης είχε τοποθετημένα εκεί, για να μαθαίνουν τα Σχολεία και οι άλλοι επισκέπτες, πώς γινόταν οι αγροτικές εργασίες τα παλαιότερα χρόνια που οι κάτοικοι της περιοχής το αλεύρι δεν το αγόραζαν από τα Σούπερ Μάρκετ, αλλά το έφτιαχναν στους μύλους, κουβαλώντας ως εκεί το σιτάρι τους..
  • Ο ιδιοκτήτης, επισκέπτεται καθημερινά σχεδόν το κτήμα του, που ανήκει στην οικογένειά του από το 1860 και λειτουργούσε συνεχώς μέχρι και το 1970. Τόσα χρόνια –λέει στην στήλη-, ποτέ δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει για κάτι. Εξάλλου δεν υπάρχουν τίποτε αξίας (με την τρέχουσα της αγοράς σημασία της λέξης) ή σπάνια πράγματα εκεί.

  • Αυτά που υπήρχαν, είχαν συναισθηματική αξία για τον ιδιοκτήτη και αντιπροσώπευαν την αγάπη και τον κόπο του να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες και την οικογενειακή του παράδοση.
  • Ο νερόμυλος, που έχει συντηρηθεί και αναστηλωθεί, έγινε αντικείμενο μελέτης από αρχιτέκτονες και πανεπιστημιακούς, ενώ χαρακτηρίστηκε και ιστορικό διατηρητέο από τη Δ/νση Νεωτέρων Μνημείων της Θεσσαλονίκης.

  • Πού να σκεφτεί ο Γιάννης Πισπίλης, ότι οι ..πινακωτές του και οι στάμνες του, θα γινόταν αντικείμενο πόθου για επιτήδειους. Δεν το διανοήθηκε για την ακρίβεια, γι` αυτό και δεν τα κλειδαμπάρωνε. Κάτω από το στέγαστρο της περιτοιχισμένης αυλής του μύλου τα έιχε.

  • Η καταγγελία στην Αστυνομία Ν. Ζίχνης έγινε, όπως και η δήλωση και η περιγραφή των κλεμμένων, τα οποία σημειωτέον ήταν «μαρκαρισμένα» από τον Γιάννη.

  • «Δεν ξέρω τι θέλουν να τα κάνουν αυτοί που τα έκλεψαν –λέει-, αλλά να ξέρουν πως είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από μένα. Ας προσέχουν κι όσοι τους προταθούν να τα αγοράσουν. Η κλεπταποδοχή είναι αδίκημα» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: