Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΛΗΝΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ! ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΣΚΟ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΖΛΑ!


  • Ο Μηνάς και ο Βασίλι περπατούν δίπλα δίπλα στους χιονισμένους δρόμους του Μπάνσκο. Σταματούν και επιβλέπουν τη διέλευση των πεζών στις διαβάσεις, διευκολύνουν με πληροφορίες τους επισκέπτες και δηλώνουν εμφανή παρουσία μπροστά στην είσοδο του λιφτ και του τελεφερίκ για τις χιονοδρομικές πίστες.







    • Είναι Αστυνομικοί. 
    • Ο ένας Έλληνας και ο άλλος Βούλγαρος και από τα μέσα Ιανουαρίου, είναι αυτοί που υλοποιούν το πιλοτικό πρόγραμμα που έθεσαν σε εφαρμογή οι δύο χώρες, στο πλαίσιο της Αστυνομικής συνεργασίας τους που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
    • Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η συνδρομή, εποπτεία αλλά και εξυπηρέτηση των Ελλήνων επισκεπτών του πανέμορφου και άκρως ανταγωνιστικού στις τιμές  χιονοδρομικού κέντρου της Βουλγαρίας, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από τη χώρα μας όλη τη χειμερινή περίοδο.

      • Τα στοιχεία λένε πως μόνο τα Σαββατοκύριακα, το Μπάνσκο δέχεται πάνω από 2,5 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες οι τουρίστες όλης της χειμερινής περιόδου.
      • Από αυτούς πάνω από το 30% είναι Έλληνες. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως Άγγλοι, Ρώσοι, Σκοπιανοί, Σέρβοι και Ρουμάνοι.
      • Κατανοητή λοιπόν η ανάγκη παρουσίας Έλληνα Αστυνομικού, σε ένα μέρος όπου ο ένας στους τρείς επισκέπτες είναι από την χώρα μας. Και παράλληλα σημαντική η διευκόλυνση, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς θέλει να απευθυνθεί στις Αρχές για βοήθεια ή για διευκόλυνσή του, μιλώντας στη μητρική του γλώσσα.




       Η γράφουσα βρέθηκε μπροστά σε σχετική σκηνή, στο κέντρο του Μπάνσκο. Το νεαρό ζευγάρι από την Κέρκυρα, έιχε χάσει το πορτοφόλι του. Με μεγάλη χαρά και ελπίδα πλησίασε τους έλληνες αστυνομικούς και η βοήθεια που έλαβε ήταν σημαντική και σωτήρια. Όταν έφυγαν, ήταν ήρεμοι και χαμογελαστοί!

      • Την περασμένη Δευτέρα στο Μπάνσκο ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Γιάννης Ραχωβίτσας και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας Καλίν Γκεοργκίεφ, υπέγραψαν την επίσημη έναρξη αυτού του προγράμματος και την επισφράγισαν με ανταλλαγή συμβολικών δώρων, ένα πλούσιο και προσεγμένο γεύμα και πολλές χειραψίες.

      • Οι έξι συνολικά έλληνες Αστυνομικοί που με τη θέλησή τους θα συμμετέχουν στο ξεκίνημα αυτού του προγράμματος, είναι κυρίως από Αστυνομικές Διευθύνσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
      • Στο σύνολό τους μιλούν πολύ καλά τη Βουλγαρική γλώσσα και με την δήλωση συμμετοχής τους, αποδέχονται αυτόματα και τους όρους, δηλαδή: τη συνεχή παραμονή τους επί τρείς εβδομάδες στο Μπάνσκο και την κάλυψη του συνόλου των περιπολιών του χρονικού διαστήματος της παραμονής τους, από τους ίδιους.
        • Εκεί, φιλοξενούνται από τον Δήμο του Μπάνσκο που έτσι απαλλάσσει το Ελληνικό δημόσιο από έξοδα διαμονής και σίτισης των Αστυνομικών, που πληρώνονται μόνο τα νόμιμα «εκτός έδρας».
        • Η μία εβδομάδα εφαρμογής του προγράμματος των κοινών περιπολιών στο Μπάνσκο, ήδη επικροτήθηκε και επαινέθηκε από τους έλληνες επισκέπτες, όπως τονίζει η ΕΛ.ΑΣ.

        • Εξάλλου και ο Αντιστράτηγος κ. Ραχωβίτσας το τόνισε στον χαιρετισμό του: «Οι επισκέπτες από τη χώρα μου που αγαπούν το Μπάνσκο και το επισκέπτονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο, θα νιώθουν ακόμη περισσότερο ασφαλείς, αντικρίζοντας εδώ την στολή του έλληνα αστυνομικού. Είναι μία στιγμή χαράς και συγκίνησης για μένα η έναρξη αυτής της συνεργασία,ς που μου φέρνει στο μυαλό τον κοινό οραματισμό μου με τον τότε Αρχηγό της Βουλγαρικής Αστυνομίας και νυν Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσωφ, για συνεργασία, κοινές επιχειρήσεις και απευθείας ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας στη διασυνοριακή ζώνη και την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος. Τώρα που αυτό όχι μόνο γίνεται πράξη αλλά και διευρύνεται, νιώθω συγκινημένος και ικανοποιημένος».
          
        • Το Αστυνομικό Τμήμα του Μπάνσκο (φωτό πάνω) στελεχώνεται από 70 Αστυνομικούς της γείτονος στους οποίους τώρα προστέθηκαν και οι έξι Έλληνες.
        • Το πρόγραμμα, θα εξελιχθεί όλο το 2011. Στο Μπάνσκο οι κοινές περιπολίες θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ
        • το καλοκαίρι και για αντίστοιχη χρονική περίοδο, ισάριθμοι Βούλγαροι αστυνομικοί θα έρθουν στη χώρα μας για κοινές περιπολίες με Έλληνες, σε παραλιακά θέρετρα της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Τούζλας, όπου δηλαδή υπάρχουν Βούλγαροι παραθεριστές.
        ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης






        Δεν υπάρχουν σχόλια: