Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ στα Οδοιπορικά των Αιμοκαθαρόμενων ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ

Θύματα της έλλειψης χρημάτων αλλά και  μηχανοργάνωσης των Ταμείων τους είναι οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς του νομού Σερρών, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το Δημόσιο, και έχουν να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησής τους από και προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης, εδώ και πέντε (!) μήνες!

Πρόκειται για 120 και πλέον ασθενείς- ασφαλισμένους στο ΟΓΑ και το Δημόσιο που διαμένουν σε διάφορα σημεία του νομού και εκ του νόμου υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ταξί δύο και τρείς φορές την εβδομάδα, για τη μεταφορά τους στις μονάδες.

Σύμφωνα με το σύστημα, τις αποδείξεις μετακίνησης υποχρεούνται να τις υποβάλλουν στα Ταμεία τους προκειμένου να παίρνουν πίσω τα έξοδα, κάτι όμως που το τελευταίο διάστημα δεν γίνεται για τους αγρότες και τους δημόσιους υπαλλήλους.



Χρωστούν ακόμη και 5χιλιάδες ευρώ

Βουνό είναι τα έγγραφα και παραστατικά που κατέθεσαν οι ασφαλισμένοι ασθενείς στα αρμόδια ανταποκριτικά γραφεία.

Οι ελάχιστοι υπάλληλοι που είναι διαθέσιμοι, αλλά και η έλλειψη μηχανοργάνωσης ώστε οι δαπάνες να καταχωρούνται απευθείας στο σύστημα και να αποπληρώνονται χωρίς καθυστέρηση, έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο.


«Κάποιοι από τους ασθενείς έχουν φτάσει να χρωστούν στον οδηγό μέχρι και 4 ή 5 χιλιάδες ευρώ. Ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι αιμοκαθαρόμενοι του ΟΓΑ, περιμένουν πρώτα να πάρουν τα χρήματα και μετά να πληρώσουν τον ταξιτζή.

Με τέτοιες καθυστερήσεις δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και στους ίδιους του οδηγούς. Οι άνθρωποι, κάνουν όση υπομονή μπορούν, αλλά όλα έχουν κι ένα όριο. Κι αυτοί, θέλουν να πληρώσουν τα έξοδα του οχήματός τους.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά πάνω από τα μισά από τα 280 μέλη του Συλλόγου μας, που είναι ασφαλισμένα στα δύο συγκεκριμένα Ταμεία.

Με το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, δεν έχουμε για την ώρα τόσο σοβαρές καθυστερήσεις»
λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των νεφροπαθών Σερρών, Πέτρος Εμμανουηλίδης.


Τα κεντρικά δεν απαντούν
Είναι χαρακτηριστικό πως για την επίλυση του προβλήματος, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε στους υπαλλήλους των συγκεκριμένων Ταμείων (που σημειωτέον εντάχθηκαν στο ΕΟΠΥΥ), με αποτέλεσμα η ανησυχία και η ανασφάλεια των αιμοκαθαρόμενων να αυξάνεται.

Μάλιστα τόσο εκπρόσωποι των κατά τόπους Συλλόγων τους όσο και οι ίδιοι οι ανταποκριτές των συγκεκριμένων Ταμείων, δηλώνουν πως είναι δύσκολη ακόμη και η επικοινωνία τους με τα κεντρικά των Ταμείων, αφού δεν απαντούν ούτε καν στα δικά τους τηλεφωνήματα.


Οι αιμοκαθαρόμενοι των Σερρών εκφράζουν την αγωνία τους για το θέμα δηλώνοντας πως η συνέχιση της μη καταβολής των χρημάτων, αποτελεί απειλή κατά της ίδιας τους ζωής, και συντονίζουν τις ενέργειές τους με την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης