Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ –ΚΑΡΠΟΣ ΖΩΗΣ στον Ελαιώνα Σερρών



Ένα παλιό υδροκίνητο ελαιοτριβείο του 1870, μετατράπηκε σε «Μουσείο Ελιάς» στον Ελαιώνα, ένα μικρό όμορφο χωριό 8 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Σερρών, του οποίου οι κάτοικοι στο σύνολό τους είναι ελαιοπαραγωγοί που δεν χρειάστηκε ποτέ ν` αφήσουν το χωριό τους για ν` αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.
Ένα ταξίδι στην ιστορία του χωριού που πήρε το όνομά του από το κύριο προϊόν του –την ελιά-, είναι για τους επισκέπτες κάθε ηλικίας η ξενάγηση στο παλιό ελαιοτριβείο.
Έγινε Μουσείο με τις προσπάθειας της κοινότητας και ο χώρος μεταμορφώθηκε σε τόπο αναπαράστασης της παραγωγής του πολυτιμότερου και βασικότερου προϊόντος του Ελαιώνα: του λαδιού!
Οι 400 περίπου κάτοικοι, ασχολούνται ακόμη και σήμερα με την ελιά. Πάνω από 30.000 ελαιόδεντρα ανήκουν στο αγρόκτημα του χωριού, που μπορεί να υπερηφανεύεται πως ποτέ δεν το χτύπησε η αστυφιλία.



Άφθονα νερά, πλούσια βλάστηση και εξαιρετικό κλίμα, κάνουν τον Ελαιώνα Σερρών ένα από τα ομορφότερα θέρετρα του νομού.
Το «Μουσείο της Ελιάς είναι την τελευταία 3ετία ένας ακόμη λόγο για να βρεθεί κάποιος εκεί.


Φέτος όπως λένε οι κάτοικοι και ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος, πάνω από 2.500 μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, επισκέφθηκαν το Μουσείο για εκπαιδευτικούς λόγους.
Στο «Μουσείο της Ελιάς», όλα διατηρούνται όπως ήταν πριν από 250 χρόνια. Στους χώρους του υλοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενηλίκους, πάνω σ` ένα προϊόν –την ελιά-, άμεσα συνδεδεμένο με την χώρα μας και την Ιστορία της.
Ειδικά για τον Ελαιώνα, αποτελεί όχι μόνο το παρελθόν του αλλά και το μέλλον, το οποίο οι κάτοικοί του βλέπουν με αισιοδοξία.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: