Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΥΠ.ΠΟ «ΥΙΟΘΕΤΕΙ» ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ. – ΑΜΦΙΠΟΛΗ-

Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ύψους 50χιλ ευρώ και εξασφάλιση της απρόσκοπτης ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας που επισκέφθηκε το τύμβο Καστά, όπου και οι έρευνες.
Όπως είναι γνωστό, οι αρχαιολόγοι περιμένουν να φέρουν στο φως σημαντικά ταφικά ευρήματα της εποχής μετά τον θάνατο του μεγάλου Αλεξάνδρου, μη αποκλείοντας ακόμη και την περίπτωση του τάφου της Ρωξάνης. 
Άμεση θα είναι η χρηματοδότηση της ανασκαφής με το ποσό των 50 χιλ ευρώ, αλλά και η ένταξή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε όπως είπε ο κ. Τζαβάρας «να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου».
 Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού έφτασε στον χώρο της ανασκαφής συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Και οι δύο τους έχουν ήδη χρηματοδοτήσει με ανάλογα ποσά την ανασκαφή, βοηθώντας σημαντικά να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.
Ο κ. Τζαβάρας ξεναγήθηκε στην ανασκαφή όπου εκτιμάται πως υπάρχει σύμπλεγμα Μακεδονικών τάφων σπουδαίων ιστορικών προσώπων της εποχής ή ακόμη και της οικογένειας του Μ. Αλεξάνδρου.
 Ο ταφικός περίβολος περιμέτρου 530μ. με τείχη ύψους 3 μ., αποτελεί μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα που ήρθε στο φώς από την αρχαιολόγο και προϊσταμένη της ΚΗ Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, κ. Κατερίνα Περιστέρη.
Για την πλήρη αποκάλυψή του απομένουν ακόμη 180 μ. ανασκαφής.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΥΠ.ΠΟ. χαιρετίστηκε από το σύνολο των τοπικών παραγόντων.
 Νωρίτερα, ο κ. Τζαβάρας ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της Αμφίπολης, επαινώντας τους αρχαιολόγους για τη δουλειά τους, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα «ηρωικές μορφές», λόγω των ελλιπών χρηματοδοτήσεων.
Οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά, πάνω ακριβώς από το χωριό Μεσολακκιά της Αμφίπολης θα συνεχιστούν από την κ. Περιστέρη και την ομάδα της που εκτιμούν πως μέχρι το καλοκαίρι θα φτάσουν στο ενδεδειγμένο βάθος για την αποκάλυψη των μυστικών του περιβόλου.





ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: