Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΚΛΗΡΩΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ---Προτάσεις ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ---


της Αριάδνης Παπαφωτίου
πρ. Υποψήφιας Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών
Το ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και για εκλογή Κυβέρνησης με σύστημα Απλής Αναλογικής, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του περεταίρω εκδημοκρατισμού του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, της εξέλιξης της δημοκρατίας μας αλλά και της ικανοποίησης του περί δικαίου κοινού αισθήματος. 
Μαζί με τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και την αναμόρφωση της Βουλής.

Οι κληρωτοί της Δημοκρατίας
Οι κληρωτοί Βουλευτές ως ποσοστό του εκλεγμένου βουλευτικού σώματος, είναι ένας θεσμός που η Ελλάδα στην πορεία της εξόδου της από την κρίση θα μπορούσε να υιοθετήσει, προσβλέποντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κοινοβουλίου.
Η εισαγωγή του τυχαίου σε ένα αποφασιστικό- νομοθετικό κατά το ισχύον Σύνταγμα σώμα όπως η Βουλή, όχι μόνο δεν απειλεί την λειτουργία του αλλά βοηθάει, αυξάνοντας την εσωτερική εντροπία του σώματος, σπάζοντας στεγανά και προβλεπόμενες συμπεριφορές του.
Επιπλέον, δεν είναι ξένο με την φιλοσοφία της ίδιας της δημοκρατίας. Επί Περικλή και Αθηναϊκής Δημοκρατίας άλλωστε, κυβερνητικά όργανα όπως η Πρυτανεία και νομοθετικά σώματα όπως η Βουλή των 500, εκλέγονταν αποκλειστικά με κλήρωση.

Με δεσμούς όχι δεσμά
Στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης και της αναζήτησης λύσεων σε σειρά από οικονομικά, θεσμικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, θα πρέπει να μετράμε πρώτα το κοινωνικό όφελος από τις ενέργειες των κομμάτων και των οργάνων άσκησης εξουσίας. Και να επιδιώκουμε την μεγιστοποίησή του.
Η νομοθετική παραγωγή των τελευταίων 10ετιών δεν πείθει τους πολίτες πως οι εκλεγμένοι βουλευτές τους λειτούργησαν με βάση το λεγόμενο «κοινό καλό» σε όλες τις περιπτώσεις (πχ οι αποφάσεις τους για τους δικούς τους μισθούς).
Για έναν βουλευτή που επιθυμεί να είναι χρήσιμος και δίκαιος, η κομματική πειθαρχία από τη μιά και η επιθυμία του να επανεκλεγεί από την άλλη, αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες της αυτονομίας του και αιτίες της πολλάκις μετατροπής του ή σε απλό επικυρωτή νομοσχεδίων που κατατίθενται από Υπουργούς ή σε συστηματικό αρνητή επί σκοπό.
Οι κληρωτοί βουλευτές ως τυχαίο κομμάτι της κοινωνίας μας και παράγοντας «απεξαρτημένος» από κόμματα και άγχος επανεκλογής, θα βοηθήσουν τον θεσμικό ρόλο της Βουλής αλλά και θα εκπαιδεύσουν Πολίτες με συμμετοχική ευθύνη και συνείδηση.

Χωρίς έξοδα
Η αύξηση των μελών του Κοινοβουλίου με την είσοδο των κληρωτών Βουλευτών (από 300 σε 350 για παράδειγμα), αυξάνει την αντιπροσώπευση των πολιτών, δεν θα πρέπει όμως και τον προϋπολογισμό της Βουλής.  
Το κονδύλι μισθοδοσίας των 300 να μοιραστεί σε 350 και συνοδευόμενο από εξορθολογισμό των προνομίων, παροχών και διευκολύνσεων προς τους υπηρέτες του κοινού συμφέροντος, να αποκλείσει την περίπτωση επιπλέον δημόσιων δαπανών.
Εξάλλου σκοπός είναι να προστεθεί αποκλειστικά Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: