Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

"ΘΕΙΚΟ" ΚΑΖΑΝ-ΝΤΙΠΙ ΜΕ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΓΑΛΑ!

• Όποιος δεν έχει δοκιμάσει το καζάν- ντιπί με ολόφρεσκο γάλα βουβαλιού ελευθέρας βοσκής, από τα χέρια της Λίνας Μυρόβαλη, χάνει!
• Τη Λίνα τη γνώρισα πριν από μερικά χρόνια όταν βρέθηκα στα Χρυσοχώραφα για ένα ρεπορτάζ που αφορούσε στους πληθυσμούς της ελληνικής ράτσας βουβαλιού, που εκτρέφεται παραδοσιακά (και αποκλειστικά), στην παραλίμνια περιοχή της Κερκίνης.
• Η οικογένεια του συζύγου της, Τρύφωνα Γιαντσίδη είναι από τις παλαιότερες οικογένειες βουβαλοτρόφων της περιοχής και με μεγάλη παραγωγή σε κρέας και γάλα.
«Να σου δώσω να δοκιμάσεις τα γλυκά μου και να μου πεις» με «προκάλεσε χαρούμενα» τότε, καλώντας με στο καινούριο της μαγαζί, στην Πλατεία των Χρυσοχωράφων.
• Τελικά, η χαμογελαστή και ανοιχτόκαρδη Λίνα, με τα υπέροχα γλυκά της (όλα φτιαγμένα με γάλα βουβαλιού «από την παραγωγή στην κατανάλωση»), όπως ίσως καταλάβατε, έγινε η ίδια το θέμα του ρεπορτάζ μου!

 Η Λίνα και τα γλυκά της από βουβαλίσιο γάλα.

• Δεν είναι μόνο το (υπέροχα «καμένο») καζάν-ντιπί της. Είναι και η ποικιλία γλυκών (από τρίγωνα και πάστες, μέχρι τυλιχτά και βέβαια παγωτά), αλλά και αλμυρών (μπουγάτσες και τυρόπιτες) που προσφέρει στο μαγαζί της, και τα παρασκευάζει με γάλα βουβαλιού, από τη οικογενειακή φάρμα.
• Σύμμαχος και συνεργάτης της στη δημιουργία των μοναδικών (στην κυριολεξία, μια και δεν παρασκευάζονται με αυτά τα υλικά πουθενά αλλού στην Ελλάδα) εδεσμάτων, ο δεξιοτέχνης ζαχαροπλάστης Δημήτρης Ζαμάνης, που ανεβαίνει δύο φορές την εβδομάδα από τις Σέρρες στα Χρυσοχώραφα, για να κάνει μαζί με τη Λίνα, τα «μαγικά» του, στο εργαστήριο του μαγαζιού της.
• Εκείνο το ρεπορτάζ που προβλήθηκε τότε στην ΕΡΤ, έφερε τα γλυκά των Χρυσοχωράφων με το γάλα του Σερραϊκού βουβαλιού, στα τραπέζια σπιτιών και καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα (με κούριερ της ζητούν να τα στέλνει), αλλά και στις σελίδες περιοδικών gourmet, με αναφορές θαυμασμού, από επώνυμους της γαστρονομίας όπως η Αγλαΐα Κρεμεζη.


• Χθες πέρασα από τα Χρυσοχώραφα μετά από πολύ καιρό (αν δεν τύχει ρεπορτάζ, πού..!) και χάρηκα που η Λίνα συνεχίζει ακούραστα τη δουλειά και την πεντανόστιμη «παραγωγή» της! (Μέχρι και η «δύσκολη» εικονολήπτριά μου η Ντόρα, ενθουσιάστηκε από τη δοκιμή!).
• Είναι προστατευόμενο είδος οι νεροβούβαλοι της Κερκίνης μας. Οι εναπομείναντες πληθυσμοί πριν από μία 12ετία εντάχθηκαν σε πρόγραμμα διατήρησης και χαρακτηρίστηκαν «ως σπάνια φυλή, που κινδυνεύει με εξαφάνιση».
• Έκτοτε, ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται, και τα προϊόντα τους να κυκλοφορούν στην αγορά. Δυσεύρετα μεν, πεντανόστιμα δε. Και φυσικά περιζήτητα!
• Όσοι μερακλήδες, αναζητήστε τα. Ως Σερραίοι, έχουμε άλλωστε πλεονέκτημα εύκολης προσέγγισης, στην πηγή τους!

1 σχόλιο:

Sirraeus είπε...

Επομένως εκτός από ακανέδες, λουκούμια και μπουγάτσες έχουμε και φημισμένο καζάν-ντιπί τώρα! Υποθέτω ότι αυτό το έγραψες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της δίαιτας. Άλλο ένα τέτοιο ρεπορτάζ και θα συμπεράνω ότι δεν περνάτε τελικά και άσχημα εσείς οι δημοσιογράφοι...