Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

• Όταν η εικόνα τα λέει όλα, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η στήλη, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός παλαιοντολογικού θησαυρού στην περιοχή μας, αλλά και την απουσία μέχρι τώρα ενδιαφέροντος, μελέτης, προστασίας και ανάδειξής του.
Απολιθωμένα ψάρια σε εντυπωσιακή ποικιλία, μέγεθος και ποσότητα, λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος, τετρακόσια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, λίγο έξω από την πόλη των Σερρών. Αυτά δείχνουν οι φωτογραφίες.



• Ο κύριος Ηλίας, ήταν ένα από τα παιδιά του Δημοτικού του χωριού, που σε εκδρομή με την τάξη του πριν από 45 χρόνια ανακάλυψε τον θησαυρό, παίζοντας με τα χώματα, στο ύψωμα.
• Ο δάσκαλος και οι τότε αρχές του χωριού, αφού παραξενεύτηκαν λίγο και το ψιλοκουβέντιασαν στο καφενείο, άφησαν το θέμα ως είχε. «Θαμμένο» δηλαδή. Ήταν και τα χρόνια βέβαια τέτοια. Άλλες οι προτεραιότητες!

Εκτός από απολιθώματα «αποτυπώματα», βρέθηκαν και ευμεγέθη απολιθωμένα σώματα ψαριών!

• Ο μικρός Ηλίας μεγάλωσε, πήγε στη Γερμανία, γύρισε από κει συνταξιούχος, και το χωριό του δεν το ξέχασε. Η αγάπη του γι` αυτό, τον έκανε να ξαναθυμηθεί τα ευρήματα και να αρχίσει το τρέξιμο, για να αναδείξει το μέρος του.
• «Πόσα χρόνια, τους ενοχλείς για το θέμα;» τον ρώτησα.
«Πολλά» μου απάντησε. «Πήγα παντού. Από τον Δήμο και το ΤΕΙ, μέχρι τη Νομαρχία και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Δεν προχωράει το θέμα. Όλο κάπου κολλάνε, τόσα χρόνια» μου είπε.
• Γύρισε κι ένα video ο άνθρωπος (από όπου και οι φωτό), που τα δείχνει όλα. Εξαιρετικό για ερασιτέχνης. Όμως, τρέχει μόνος του. Με «βενζίνη» μόνο το μεράκι του και την αγάπη για τον τόπο του.
 

Πάμπολλα τα απολιθώματα, όπως και τα αρχαιολογικά ευρήματα, που βρίσκονται σε σπίτια και αυλές.

• Αυτό το video είδα κι εγώ (από κει και οι φωτό) και αναρωτήθηκα για πολλά. Η ποσότητα και η ποιότητα των απολιθωμάτων, η τοποθεσία, αλλά και συνδυασμός τους με αρχαιολογικά ευρήματα, ακόμη και στους άσχετους με αυτά, λένε πως πρόκειται για κάτι που αν μη τι άλλο, αξίζει να ερευνηθεί από ειδικούς.
Δεν αναφέρω χωριό και πλήρες όνομα του ανθρώπου που με πληροφόρησε για τα παραπάνω.
Γιατί μπορεί οι ειδικοί να μην έχουν κονδύλια για να ασχοληθούν με την περίπτωση, βρίσκουν όμως τα μέσα, οι … μη ειδικοί, για να επέμβουν ταχύτατα και να καταστρέψουν εντελώς τον θησαυρό.
• Θέλω να ελπίζω πως με αφορμή και το δημοσίευμα αυτό, θα υπάρξει έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος.
• Θα περιμένουμε, μαζί με τον κύριο Ηλία!

3 σχόλια:

Ιωάννης Τούσκας είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
για το "καλό" του τόπου στον οποίο βρέθηκαν τα αξιόλογα ευρήματα, δεν χαρακτηρίζεται ο οικισμός αρχαιολογικός ή παλαιοντολογικός. Αναλογιστείτε να χαρακτηριζόταν τι θα είχαμε..... Πρώτα απ' όλα την αντιδικία μεταξύ αρχαιολόγων και παλαιοντολόγων και ασφαλιστικά μέτρα εκατέρωθεν. Η σκαπάνη των δε και των μεν έτοιμη να σκάψει σε οποιαδήποτε ιδιοκτησία. Τα ημιτελή οικήματα της περιοχής δεν θα μπορέσουν να αποπερατωθούν πριν τον έλεγχο από την αρμόδια εφορία.... που συνήθως τρέχει με ρυθμούς πεθαμένης χελώνας (εδώ θα επικαλεστώ και τις μαρτυρίες των κατοίκων των Δήμων Αμφίπολης και Ροδολίβους πολλοί από αυτούς ακόμη περιμένουν αποφάσεις των αρμοδίων αναρμόδιων εφοριών για να μπορέσουν να πάρουν άδεια κτισίματος από την πολεοδομία. Οπότε οι αρχές σκεπάζουν το θέμα για να μην υπάρχει στον οικισμό τους άλλο ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα.

Sirraeus είπε...

Πολύ σωστά το έθεσες το θέμα. Και ας μην ξεχνούμε και όσα πουλήθηκαν άρον-άρον για να βγάλουν και κέρδος (σπίτι χτίζουν οι άνθρωποι!).
Παραπέμπω τους αναγνώστες του μπλογκ στο "Εγχειρίδιο Αρχαιοκαπηλίας" του Β.Παπακωνσταντίνου, εκδόσεις "Περίπλους".
Διαβάστε και θα δείτε π+ως η γραφειοκρατία συμβάλλει στο κουκούλωμα θησαυρών, πώς ο τοπικισμός στρεβλώνει την ιστορία και πώς γύρω από την αρχαιοκαπηλία στήνοντια εμπορικές επιχειρήσεις από τις οποίες ζουν για χρόνια ολόκληρες οικογένειες.

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε στρατιές άνεργων αρχαιολόγων , οι οποίοι θα μπορούσαν να απασχοληθούν ώστε να μπορέσουν να αποπερατωθούν οι απαραίτητες εργασίες και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να είχαμε λιγότερα εμπόδια ώστε να αποκτηθεί μία άδεια.