Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΚΥΕΓ Νιγρίτας: ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ;

• Τελικά η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, είναι «σύμπτωμα» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σύμπτωμα δηλαδή ενός τρόπου, που μοιάζει με ασθένεια ή που γίνεται αιτία ασθένειας, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
• Όσοι μάλιστα είναι γονείς και εργαζόμενοι, διαπιστώνουν αβίαστα, πως ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας τους, το αναλώνουν σε προσπάθειες εξισορρόπησης της οικογενειακής, με την επαγγελματική τους ζωή.
• Τις περισσότερες φορές, ο νικητής σ`αυτόν τον «αγώνα», δεν είναι ο γονέας.
• Βρέθηκα τις προάλλες στη Νιγρίτα και παρακολούθησα από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Υποστήριξης Εργαζόμενων Γονέων (ΚΥΕΓ). Μία από τις τέσσερις συνολικά πιλοτικές αυτές δομές που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, μέσω της αναπτυξιακής σύμπραξης "Ζεύξη", στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Equal.
• Σε ένα πανέμορφο και πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό, το «Ιωάννειο», στεγάζει ο Δήμος Νιγρίτας τη δομή αυτή, τα προγράμματα της οποίας παρακολουθούν συστηματικά 50 παιδιά σχολικής ηλικίας, από 30 περίπου οικογένειες.

Τα παιδιά, με την Πόπη και την Εφη, τις Νηπιαγωγούς του ΚΥΕΓ.

• Τις ώρες που τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά με πλήθος δραστηριότητες από παιδαγωγούς με μεράκι, οι γονείς τους μπορούν και «ξεκλέβουν» λίγο χρόνο για τον εαυτό τους ή για να εξυπηρετήσουν με άνεση τις ανάγκες της εργασίας τους, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρούν τα παιδιά τους με το να τα κουβαλούν μαζί τους!
«Τελικά η λειτουργία του ΚΥΕΓ, κατέδειξε πως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου ταλαιπωρεί και βασανίζει τους γονείς, ακόμη κι αν αυτοί ζουν με τις οικογένειές τους σε μία μικρή πόλη όπως η Νιγρίτα», μου είπε η Αντα Τσαίρα επιστημονική συνεργάτης της Δημάρχου Νιγρίτας Αγγελικής Μήκα, που παρακολουθεί από κοντά, την εξέλιξη των προγραμμάτων του Κέντρου.
• Τα παιδιά που είδα να παίζουν, να κατασκευάζουν, ακόμη και να «κριτικάρουν» πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ήταν παιδιά χαρούμενα και ευχαριστημένα από αυτό που έκαναν.
«Μου αρέσει πολύ εδώ. Μαθαίνω και ψυχαγωγούμαι» μου είπε με ωριμότητα η 10χρονη Δέσποινα, που βρίσκει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι στο Κέντρο, από την τηλεόραση και το play station!


Η Αντα Τσαίρα (κάτω) και η ψυχολόγος επι τω έργω με τις μητέρες, στο «Ιωάννειο» της Νιγρίτας.

«Οι γονείς ήταν στην αρχή επιφυλακτικοί στο να έρθουν να συζητήσουν μαζί μου αυτά που απασχολούν την οικογενειακή τους καθημερινότητα, και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Ακόμη και τώρα, που ξεπεράστηκαν οι αρχικοί φόβοι, μόνο μητέρες έρχονται στις ομαδικές συζητήσεις. Οι άνδρες, έμειναν εκτός» είπε η ψυχολόγος Ελένη Νεράντζη, που κάνει πολύ καλή δουλειά με τους γονείς, σε άλλη αίθουσα του «Ιωάννειου» της Νιγρίτας.
• Η νηπιαγωγός Έφη Τζιάφα, πνιγμένη στις αγκαλιές των παιδιών, που ξαναμμένα από το παιχνίδι ρίχνονται πάνω της για ένα φιλί, δηλώνει πως περιμένει κι αυτή την ώρα, κάθε απόγευμα, για να βρεθεί με τα παιδιά. Το ίδιο και η συνάδελφός της Πόπη Μούσμουλα.

• Το πρόγραμμα στη Νιγρίτα, κόστισε περίπου 30 χιλιάδες €, και τελειώνει τον Ιούνιο. Η λειτουργία του, κατέδειξε την χρησιμότητά του, αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξής του.
• Δυστυχώς, οι μικροί Δήμοι, όπως αυτός της Νιγρίτας, δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
• Όμως, γιατί να μείνει απλώς «ένα πετυχημένο πείραμα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: