Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. (Βραβεία, έρχονται. Προβολή δεν έχουν!)

• Η είδηση, που ήδη (και δυστυχώς) πέρασε στα «ψιλά» του ελληνικού τύπου, δεν είναι καθόλου ασήμαντη.
• Όμως, δεν βρήκε τη θέση της στην εγχώρια ειδησεογραφία, αν και αφορά σε επιτυχία νέων ανθρώπων της χώρας μας, που με την βράβευσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύονται αυτόματα σε χρήσιμο, θετικό παράδειγμα, και όχι μόνο για τους συνομηλίκους τους.
• Βράβευση Ελλήνων μαθητών με ενδιαφέροντα, που επιπλέον ευτύχησαν να έχουν και εμπνευσμένους δασκάλους, που «συγχρονίζοντας» τις δημιουργικές τους ανησυχίες με αυτές των μαθητών τους, έφτασαν σε πανευρωπαϊκή αναγνώριση και διάκριση, για τη δράση τους.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του πρότυπου Ευρωπαικού προγράμματος που υλοποιούν στο Σχολείο τους (φωτό από την εφημερίδα του Δήμου Βύρωνος "Δημοτικός Αντίλογος")

«Αν και» λοιπόν, δεν είδαμε την είδηση να «παίζει» στα τηλεοπτικά δελτία, ούτε και στα πρωτοσέλιδα.
Γι` αυτό και η στήλη στέκεται σήμερα σ` αυτή, λέγοντας έτσι κι ένα «καλωσήρθες» στον Μάιο, που συμβολίζει τη νιότη και την ομορφιά της, αλλά και την αντίσταση στη φθορά παντός είδους.
30 χρόνια λοιπόν μετά τη βράβευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος, ήρθε η σειρά ενός ελληνικού σχολείου να πάρει μια μεγάλη διάκριση.
• Το 1ο Γυμνάσιο του Βύρωνα Αττικής, πήρε την τρίτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νεότητας Καρλομάγνος, που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΄Ιδρυμα Καρλομάγνος του Άαχεν.
• Προχθές, σε επίσημη τελετή στο Άαχεν, το 1ο Γυμνάσιο του Βύρωνα και οι μαθητές του, τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών.
• Στο αιτιολογικό της απόφασης αναφέρεται ότι το πρόγραμμα ευρωπαϊκής διδασκαλίας του σχολείου αποτελεί πρότυπο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες της Ένωσης, καθώς προσφέρει στους μαθητές περαιτέρω μόρφωση και προοπτική για την επαγγελματική ζωή.

• Όπως είναι φυσικό πίσω από αυτή τη μεγάλη επιτυχία του Σχολείου και των μαθητών του, κρύβεται όρεξη για προσφορά και μεγάλος κόπος και από την πλευρά των υπεύθυνων εκπαιδευτικών: του καθηγητή Χρήστου Χριστοδουλόπουλου (αριστερά στη φωτό) και της διευθύντριας του σχολείου, της κ. Κλωνάρη (δεξιά στη φωτό).
Χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν, μαζί τους, πέτυχε!
• Για ενημέρωση, το πρώτο βραβείο το πήρε η φοιτητική δράση από την Ουγγαρία "Φοιτητές χωρίς Σύνορα" και το δεύτερο η βρετανική δράση "Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Λονδίνου".
• Στην τελετή, τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καρλομάγνος Αντρέ Λέιζεν και ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς.
• Τα τρία πρώτα βραβεία θα χρηματοδοτηθούν με τα συμβολικά ποσά των 5.000, 3.000 και 2.000 ευρώ αντιστοίχως, και οι τρεις νικητές θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.
• Η επιλογή έγινε από εθνικές επιτροπές, και από κάθε κράτος μέλος επιλέχθηκε ένας υποψήφιος.
• Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν τρεις Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέσσερις εκπρόσωποι του Ιδρύματος Καρλομάγνος, επέλεξε τους τρεις νικητές από τους υποψηφίους των 27 εθνικών επιτροπών, γεγονός που δείχνει και το μέγεθος της επιτυχίας του Ελληνικού Σχολείου, από τον Βύρωνα.
Μπράβο τους!

1 σχόλιο:

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Πήρα και δημοσιεύω το παρακάτω e-mail:

"Καλησπέρα σας, κ. Παπαφωτίου.
Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και για το αφιέρωμα που κάνατε στο σχολείο της πόλης μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα παιδιά και τους καθηγητές τους.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Φιλικά,
Πόπη Αλιφραγκή
Διευθύντρια Γραφείου
Δημάρχου Βύρωνα
Τηλ. 210-7660569, 210-7662555
FAX 210-7669596"