Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

• Πανέμορφη, πολυπρόσωπη, πολύκοσμη και συμβολική για μας τους Έλληνες είναι η Κωνσταντινούπολη, που όσες φορές κι αν την έχει επισκεφτεί κανείς, πάντα έχει κάτι καινούριο να του δώσει και την επόμενη φορά.
• Η Εταιρία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), διοργάνωσε επίσκεψη στην Πόλη, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας.
• Γύρω στα 40 άτομα (ανάμεσά τους και η γράφουσα με την οικογένειά της) συνόδεψαν την αποστολή, που σκοπό είχε,
• αφενός την συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επικαιροποίηση του θέματος της επιστροφής των κλεμμένων από τους Βούλγαρους χειρογράφων των Μονών Προδρόμου και Εικοσιφοίνισσας και αφετέρου την επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που σπάνια ανοίγει για επισκέπτες.
• Στο πρόγραμμα εντάχθηκε και συνάντηση με τη Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων της Κωνσταντινούπολης (το `22 δεν έφυγαν μόνο Έλληνες από την Τουρκία, έφυγαν και Τούρκοι από την Ελλάδα), που έγινε σε ανταπόδοση ανάλογης εδώ στις Σέρρες.

Ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Δημ. Δημούδης, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Τούρκων προσφύγων.

• Η βραδιά με δείπνο και μουσική που οργάνωσε η Ομοσπονδία προς τιμήν της αποστολής της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πολυτεχνείου της Πόλης και ήταν γεμάτη από συγκίνηση, φιλικότητα και τραγούδια της προσφυγιάς και των δύο χωρών.
• Όσο για τον Πατριάρχη, στον εσπερινό της Κυριακής μέσα στην εκκλησία του Πατριαρχείου στο Φανάρι και ενώπιον του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, έκανε ολόκληρη αναφορά στην αποστολή της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., όχι μόνο καλωσορίζοντάς την, αλλά επαινώντας τις προσπάθειές της και ευχόμενος αίσια έκβαση με την υποστήριξη όλων, στο θέμα των χειρογράφων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης., δίνει στον Ηγούμενο κ. Απόστολο τα δώρα των Σερραίων.

• Θερμή ήταν και η υποδοχή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στην μεγάλη αίθουσα με το πορτραίτα των δωρητών και των Μητροπολιτών, ο νυν Μητροπολίτης Μοσχονησίων και Ηγούμενος κ. Απόστολος, ευλόγησε και ευχαρίστησε τους Σερραίους για την επίσκεψη και τα συμβολικά δώρα (γλυκά, βιβλία και τοπικά προϊόντα) και ανταπέδωσε με λόγια αγάπης και εκτίμησης.
• Φυσικά, το ταξίδι περιλάμβανε επισκέψεις και σε άλλα σημαντικά μνημεία (Αγιά Σοφία, Μπαλουκλί, Μεγάλη του Γένους Σχολή, Μονή της Χώρας και Μοναστήρι της Παναγιάς της Μουχλιώτισας), αλλά και σε μουσουλμανικά τεμένη και παλάτια.

Η αποστολή, έξω από την Μεγάλη του Γένους Σχολή.

• Συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. για την πρωτοβουλία. Ο Πρόεδρος Δημήτρης Δημούδης, ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Γιαννογλούδης, η Γραμματέας Βέτα Μωυσιάδου και ο Ταμίας Θεολόγης Ανδρονίδης, έκαναν πολύ οργανωμένη δουλειά και οι συμμετέχοντες στο ταξίδι, έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι.
• Φυσικά στην επιτυχία συνετέλεσε αποφασιστικά και το Πρακτορείο Κωνσταντινίδη που ανέλαβε τις λεπτομέρειες της φιλοξενίας στην Πόλη, καθώς και ο συνοδός του πρακτορείου Δημήτρης Χαρπαντίδης, που δεν άφησε τίποτε στην τύχη.
• Θα περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την επόμενη αποστολή της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. σε μία ακόμη χώρα –κοιτίδα πολιτισμού, συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό και την Ιστορία μας. Σύντομα.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: