Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΣΤΑ (παραμελημένα) ΑΒΔΗΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

• Πολύ όμορφο ήταν το κλίμα στην «εκπαιδευτική εξόρμηση» στα Άβδηρα και την Ξάνθη, που διοργάνωσαν οι συμμετέχοντες στα «Μαθήματα Κλασικής Παιδείας» που πριν έξι περίπου χρόνια ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του πρώην Δήμαρχου Σερρών και φιλόλογου Ζήση Μητλιάγκα.
• Ήταν η τέταρτη κατά σειρά ομαδική επίσκεψη των «μαθητών» σε αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, που έχουν σχέση με γεγονότα, κείμενα και πρόσωπα της αρχαίας Ελλάδας, που αποτελούν και αντικείμενα των διαλέξεων, εργασιών και παρουσιάσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια των Μαθημάτων.
Μεγάλη η συμμετοχή στην τελευταία αυτή εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.
Ογδόντα συμπολίτες μας γέμισαν δύο λεωφορεία και ξεκίνησαν για την πατρίδα του Δημόκριτου, του Έλληνα φιλοσόφου και εισηγητή της ατομικής θεωρίας.
• Αν και ο καιρός ήταν μουντός, η επίσκεψη και ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα ήταν ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός της κοινής διαπίστωσης πως στην Ελλάδα των Αρχαιοτήτων, τα κονδύλια για ανασκαφές και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών τόπων, είναι αμελητέα.
• Διότι πώς μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί πως η γενέτειρα του Δημόκριτου, το όνομα του οποίου γνωρίζει όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εδώ και χρόνια (δήθεν) ανασκάπτεται!

Ούτε δρόμος για να επισκεφθεί κανείς το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων υπάρχει, ενώ και από την ακμάζουσα άλλοτε παραθαλάσσια πόλη, ελάχιστα μπορεί ο επισκέπτης να δει, αφού η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε λίγο μετά την …είσοδο της αρχαίας πόλης (φωτό πάνω)!
• Δεν μιλάμε βέβαια για αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, διότι είναι πραγματικά απογοητευτική η εικόνα της διαδρομής που οδηγεί στην ανασκαφή αλλά και στο (τουριστικό- φωτό κάτω) Πόρτο Λάγος, με τα σκουπίδια και τα μπάζα, να περιμένουν το μάτι του επισκέπτη, σε κάθε στροφή του στενού δρόμου!
Εντελώς …«Ελληνικό» δηλαδή το σκηνικό, και φυσικά ολότελα απαράδεκτο, για τον φιλότιμο επισκέπτη, που τελικά κάνει μεγάλο λάθος εάν περιμένει πολλά από το κράτος!
• Οι Σερραίοι εκδρομείς, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί και επιστήμονες, επισκέφθηκαν ακόμη το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων, που αν και μικρό έχει την απαραίτητη για τα σύγχρονα Μουσεία οργάνωση και εξοπλισμό και μερικά πολύ εντυπωσιακά εκθέματα,
• ενώ δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα Μουσεία της πόλης της Ξάνθης (στη φωτό κάτω το Λαογραφικό), που λόγω Κυριακής ήταν κλειστά (άλλο πάλι και αυτό! Και φυσικά επίσης «Ελληνικό»!!). • Ο περίπατος όμως στη παλιά πόλη με τα υπέροχα  διατηρημένα κτίρια, αλλά και τα γλυκά λουκουμένια «σουβενίρ», αποζημίωσε τους Σερραίους!Περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης, για παρέα Σερραίων της αποστολής.


Συγχαρητήρια στην Ειρήνη Χασιωτάκη για την άψογη οργάνωση της εκπαιδευτικής αποστολής και την Κλαίρη Δίγκα που βοήθησε να γίνουν όλα σωστά.
Υπενθύμιση: Τα "Μαθήματα Κλασικής Παιδείας» γίνονται κάθε Τετάρτη στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του «Μαξίμειου».

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://serraikipiperia.blogspot.com/
neo neo neo