Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΣΟΥΗΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ.

• Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, ετοιμάζεται για την υποδοχή της εικόνας της Αποκαθήλωσης που φιλοτεχνήθηκε τον 14ο αιώνα και εκλάπη από τη Μονή το 1976 και επιστρέφει με απόφαση των Βρετανικών δικαστηρίων μετά από 33 χρόνια.

• Την εικόνα θα φέρει στο Μοναστήρι των Σερρών ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή 12/4/09, θέλοντας να τονίσει (και σωστά), τόσο την μεγάλη αξία της επιστροφής κλεμμένων κειμηλίων (θρησκευτικών και μη), στους τόπους από όπου εκλάπησαν, όσο και των επίμονων προσπαθειών που θα πρέπει να καταβάλουν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας στον τομέα αυτό.

---------------------------------------------------------------

• Λίγες μέρες λοιπόν πριν τη μεγάλη γιορτή της υποδοχής της κλεμμένης εικόνας, το Μοναστήρι επισκέφθηκαν έξι Σουηδοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος, προσκεκλημένοι του Σερραίου Βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη (αριστερά στη φωτό), ο οποίος και τους ανέβασε ως εκεί για να πάρουν μία γεύση από την «ζώσα ιστορία και την παράδοσή μας».

• Ανάμεσα στους επισκέπτες από την μακρινή χώρα και ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με τη σύζυγό του, Bosse Ringholm (τρίτος από αριστερά στη φωτό).
• Επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σουηδικού Κοινοβουλίου για το περιβάλλον και τη Γεωργία Anders Ygeman, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ασφάλιση Veronica Palm (δεξιά της Ηγουμένης), το μέλος της Επιτροπής για θέματα αγοράς Silvia Lindgren(δεξιά στη φωτό), ο βουλευτής Borje Vestlund (τρίτος από δεξιά) και ο έλληνας βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου υπεύθυνος για τον Πολιτισμό Νίκος Παπαδόπουλος (δεύτερος από δεξιά) με καταγωγή από τη γειτονική Καβάλα.
Εντυπωσιάστηκαν λοιπόν οι επισκέπτες από την ομορφιά, την ιστορία και την γραφικότητα της Μονής, αλλά και από τη φιλοξενία, την ευρυμάθεια και την πνευματικότητα της Ηγουμένης Φεβρωνίας και της 30μελούς αδελφότητας.
• Δέχτηκαν το καλωσόρισμα της Ηγουμένης, ξεναγήθηκαν στους ανακαινισμένους χώρους του ελαιοτριβείου, των εργαστηρίων, και της ανατολικής πτέρυγας,
θαύμασαν τις τοιχογραφίες του καθολικού και το ολοσκάλιστο τέμπλο, και απόλαυσαν μετ` επαίνων τα κεράσματα της αδελφότητας.

Η σύζυγος του πρώην Υπουργού, δείχνει στο φακό την γκραβούρα- δώρο της Ηγουμένης.

Ενδιαφέρθηκαν πολύ για το Μοναστήρι και τη λειτουργία του, για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισής του, για τον μοναχισμό και τη σύνδεση της Μονής με την τοπική κοινωνία, ενώ δέχτηκαν με ενθουσιασμό τα αντίγραφα παλιάς γκραβούρας που απεικονίζει το Μοναστήρι, και τα οποία τους χάρισε η Ηγουμένη.
Άριστη η πρωτοβουλία του Μάρκου Μπόλαρη, να κανονίσει την επίσκεψη των Σουηδών βουλευτών στο Μοναστήρι των Σερρών.
• Είναι ένας από τους πραγματικούς θησαυρούς της περιοχής μας, με ιστορία, συμβολισμό και αν μη τι άλλο ένα από τα μοναδικής ομορφιάς επισκέψιμα σημεία του νομού Σερρών.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: