Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

«ΚΑΝΟΝΙ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ. ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Το «κανόνι» του Λευκαδίτη εμπόρου σιτηρών, ακούστηκε δυνατά όχι μόνο στις Σέρρες, αλλά και σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.
Πάνω από 6 εκατομμύρια Ευρώ, υπολογίζονται ανεπίσημα τα χρέη που άφησε ο εξαφανισμένος εδώ και ένα μήνα 50χρονος έμπορος αγροτικών προϊόντων.
Στις Σέρρες, τα κακά μαντάτα έγιναν αντιληπτά στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και του μπλόκου του Προμαχώνα, όταν η πρώτη επιταγή με την οποία θα πλήρωνε αγρότη από τον Εμμ. Παπά, για το καλαμπόκι που του πήρε, αποδείχτηκε …«πέτσινη»!

Εξαφανίστηκε
Ο Λευκαδίτης έμπορος, δραστηριοποιούνταν χρόνια στο εμπόριο σιτηρών, και μάλιστα θεωρούνταν από τους πλέον αξιόπιστους και καλοπληρωτές.
Πολλοί ήταν οι αγρότες, από την Κοζάνη έως τον Έβρο, που πουλούσαν σε αυτόν την παραγωγή τους, χωρίς μέχρι φέτος, να υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή τους.
Ο 50χρονος έχει εξαφανιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου και δεν απαντάει στις τηλεφωνικές κλήσεις των αγροτών, που πέφτουν βροχή μετά τις ακάλυπτες επιταγές που τους μοίρασε.

Πλήρωσε με ακάλυπτες
Στις Σέρρες, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που του πούλησαν τα καλαμπόκια τους, περιμένοντας να πάρουν τα χρήματά τους, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς φτάνουν το 1 εκατομ €.
Ο 50χρονος εμφανίστηκε στις Σέρρες τον περασμένο Νοέμβριο, δίνοντας εξαιρετικά καλές τιμές για το καλαμπόκι, τη στιγμή που η ζήτηση και αξία του ήταν χαμηλή.
Αγόραζε δηλαδή με 15 λεπτά/κιλό, όταν για παράδειγμα οι Ενώσεις έδιναν για το ίδιο προϊόν 11 λεπτά/κιλό.

Σε αρκετούς έδωσε προκαταβολή σε ρευστό και τα υπόλοιπα θα τα εξοφλούσε με επιταγές, που όμως αποδείχτηκαν ακάλυπτες.

Ζητούν κατάσχεση
Αιφνιδιάστηκαν
άσχημα οι Σερραίοι αγρότες οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν «με κλειστά μάτια», μια και όπως λένε «οι συστάσεις που πήραμε γι` αυτόν τόσο από τους τοπικούς συνεργάτες του όσο και από τις Τράπεζες, ήταν άριστες».
Τώρα ένας ένας οι εξαπατημένοι αγρότες, καταφεύγουν σε δικηγόρους, στους οποίους αναθέτουν την αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων του 50χρονου, προκειμένου να προβούν σε κατασχέσεις.

Κι άλλο «κανόνι»
Στις Σέρρες, σε εξέλιξη είναι και δεύτερο «κανόνι» στον ίδιο χώρο, μια και ανάλογη περίπτωση έχουμε σε Δήμο κοντά στην πόλη των Σερρών, με τοπικό έμπορο που επίσης έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, αφήνοντας και αυτός τους αγρότες από τους οποίους πήρε προϊόντα, παρέα με τις …ακάλυπτες επιταγές που τους μοίρασε!!

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συναδέλφισσα blogger,

Χαρήκαμε ιδιαιτέρως για τις φωτογραφίες σου και το ρεπορτάζ σου που επιβεβαιώνουν πλήρως το farmpress.blogspot.com.

Αν έχεις νεώτερη πληροφόρηση, την περιμένουμε!

Η ομάδα του
farmpress.blogspot.com