Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΔΡΟΜΗ...ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ!!

Τόνους πλαστικών σκουπιδιών κατεβάζει κάθε χρόνο από τη Βουλγαρία ο Στρυμόνας και ο φακός της στήλης είχε καταγράψει προ μηνός το γεγονός της απερίγραπτης ρύπανσης που παρατηρήθηκε στις όχθες του ποταμού έξω από το Στρυμονοχώρι.
Η Νομαρχία λοιπόν και οι ψαράδες της Κερκίνης αποφάσισαν φέτος να συγκεντρώσουν αυτά τα σκουπίδια ώστε αφενός να προφυλάξουν το οικοσύστημα της Λίμνης (διότι εκεί θα κατέληγαν τα πλαστικά) και από την άλλα να στείλουν μηνύματα οικολογικής ευαισθησίας με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος που γιορτάστηκε διεθνώς την περασμένη Παρασκευή.

Πριν (φωτό πάνω) και μετά την επιδρομή καθαριότητας των ψαράδων της Κερκίνης.

• Στρώθηκαν στη δουλειά και δουλεύοντας επί 16 ημέρες, οι 20 ψαράδες της λίμνης, κατάφεραν να κάνουν αγνώριστες τις όχθες όχι μόνο του Στρυμόνα, αλλά και της Κερκίνης.
• Πάνω από 1600 μαύρες πλαστικές σακούλες γέμισαν με πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια που έφερε ο ποταμός από τη Βουλγαρία αλλά και τα Σκόπια.
• Όλα θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση με ευθύνη του Δήμου Πετριτσίου κυρίως αλλά και των υπόλοιπων παραλίμνιων Δήμων.

«Κάναμε μία συμμαχία φορέων που είχε αποτέλεσμα» είπε στη στήλη ο Νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης, που βρέθηκε επι τόπου για να συγχαρεί τους ψαράδες. Μαζί του η αντινομάρχης έργων Ιορδάνα Σαββίδου (φωτό πάνω αριστερά), η Πρόεδρος του Φορέα διαχείρισης της λίμνης Βίλμα Αλεξανδρή και ο Δήμαρχος Πετριτσίου Βαγγέλης Παπάζογλου (δεξιά στη φωτό).
• Κουρασμένοι αλλά και ικανοποιημένοι και οι 20 επαγγελματίες ψαράδες. Ο κόπος τους είχε αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού αλιείας στη λίμνη, πήραν την απόφαση να δεχτούν την πρόταση της Νομαρχίας και να προχωρήσουν στην εξόρμηση καθαριότητας.

«Προστατεύουμε τον τόπο που μας δίνει δουλειά και ζωή» είπαν στη στήλη με ένα στόμα, δείχνοντας τις πολυάριθμες σακούλες που γέμισαν με σκουπίδια.
• Στο Μανδράκι, με φόντο το νουφαρόδασος που κι αυτό όσο πάει περιορίζεται λόγω της στάθμης της λίμνης που το «έπνιξε» στο μεγαλύτερο μέρος του, ο Νομάρχης ανακοίνωσε και τη λειτουργία Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά και 24ωρης «πράσινης τηλεφωνικής γραμμής»,
• που θα δέχεται παρατηρήσεις, καταγγελίες και προτάσεις από τους πολίτες κατοίκους και επισκέπτες του νομού Σερρών, πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.
«Θα λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν η Διεύθυνση αυτή καθώς και η τηλεφωνική γραμμή. Τροποποιούμε άμεσα τον εσωτερικό κανονισμό της Νομαρχίας και προχωρούμε γρήγορα, ώστε να ακούγεται η φωνή του πολίτη και ερευνάται κάθε παρατήρηση που θα μας κοινοποιείται» είπε ο Νομάρχης.
• Σημειωτέον πως για το θέμα της εισαγόμενης από τη Βουλγαρία ρύπανσης, οι νομαρχιακοί φορείς των Σερρών, θα αποστείλουν υπομνήματα και επιστολές στα αρμόδια Υπουργία, ώστε να γίνουν επίσημα διαβήματα προς την πλευρά της γείτονος για λήψη άμεσων μέτρων.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα..καλά με τα λευκά πεδιλάκια κατέβηκε να άρει το σκουπιδαριό η χαριτωμένη αντινομάρχης και με τα κομψά πουκαμισάκια οι λοιποί άρχοντες.
Γιατί δεν δίνουν το παράδειγμα στους 20 ψαράδες και σε όλους εμάς που ζήσαμε τα παιδικά και νεανικά μας χρόνια παρά τη λίμνη.
Και γιατί δεν μας ειδοποιήσατε να ρθουμε και εμεις--οχι για φωτογράφηση--αλλά να βοηθήσουμε τους αξιέπαινους κατοίκους-ψαράδες.

gskapetis είπε...

Γιαυτό μωρέ τους αγαπάω εγώ τους Σερραίους, γιατί είναι σωστοί πολίτες, ευαισθητοποιημένοι και δημιουργικοί, ανταποκρίνονται στα πολιτικά τους καθήκοντα αλλά και ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Είκοσι(αρ.20)μπράβο εκ μέρους μου Αριάδνη στους ψαράδες, όχι μόνο για την εκστρατεία καθαριότητας, αλλά και για κείνη τη μεγάλη, τη σοφή κουβέντα τους, που δύσκολα θα την ακούσει κανείς ακόμη κι από χείλη επιστημόνων στις μέρες μας: "Προστατεύουμε τον τόπο που μας δίνει δουλειά και ζωή". Αχ "τρυγητάδες της λίμνης", μακάρι τη σοφία σας να την είχαν όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Δήλωσε ο Αχιλλέας Καραμανλής «Τα αποτελέσματα στον Ν. Σερρών αποτελούν μια μεγάλη προσωπική δικαίωση για τον αγώνα που κάναμε όλοι μαζί». Μπορεί κανείς να μας κάνει τη μετάφραση;