Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ (διαχρονικής) ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ!

· Ένας καλός μου φίλος δικηγόρος, μου έδωσε την επιστολή που έστειλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το (δύσκολο) 1945 (ήταν δηλαδή 32 χρονών και ήδη από 10ετία βουλευτής, εκλεγμένος φυσικά πριν  τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο) στον φίλο και συγχωριανό του Γιώργο Αβτζή.

· Τον είχε λοιπόν ρωτήσει αυτός την γνώμη του για την εφαρμογή της πολιτικής στην Ελλάδα, με αφορμή τα τρέχοντα πολιτικά πράγματα και ο νέος τότε πολιτικός, του απάντησε με εκτενή επιστολή, στην οποία αποτύπωνε την άποψή του επί του θέματος.

· Δεν θα αναφερόμουν σ` αυτήν, αν δεν ήθελα να σας προβληματίσω με το ερώτημα της επικαιρότητας ή μη των εκτιμήσεων του πολιτικού, παρά την απόσταση των 60 χρόνων από τότε που αυτές γράφτηκαν.

· Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με την αντίληψη και το πολιτικό του κριτήριο, ανιχνεύει, εντοπίζει και αναλύει συμπεριφορές του πολιτικού κόσμου της εποχής του, περιγράφοντας το απογοητευτικό σκηνικό που αυτές διαμόρφωναν.

· Με το ερώτημα: «πόσα έχουν διορθωθεί ή αλλάξει σήμερα και γιατί;» παραθέτω απόσπασμα της επιστολής εκείνης (αν τη βρείτε διαβάστε την ολόκληρη), που πάντως πρέπει να αναγνωσθεί έχοντας κατά νου τα ιστορικά δεδομένα της εποχής που γράφτηκε:

· «Θέλεις να έχεις τις σκέψεις μου για τα πολιτικά πράγματα; Τα βρίσκω αποκαρδιωτικά. Τόσο αποκαρδιωτικά που μου κάνει κόπο και να τα κρίνω ακόμη.

· Όπως σου είπα και άλλοτε, ο τόπος μας πάσχει από αθεράπευτη πολιτική ανεπάρκεια.

· Θα με καταλάβαινες καλλίτερα αν ήξερες πόσο απλά είναι αυτά τα προβλήματα που τα καθιστούμε πολύπλοκα από ηλιθιότητα και κακή πίστι.

· Και είναι τόσο αληθινό αυτό, που φτάνει κανείς να πει ότι αφού δεν μπορούμε να κάνομε καλλίτερη πολιτική, ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο τόπος είναι να μην κάνομε καμμία πολιτική.

· Αλλά μήπως χρειάζεται κι άλλη απόδειξη από το σημερινό μας κατάντημα;

· Η ηγεσία μας έχασε σε τέτοια έκταση το αίσθημα του καθήκοντος, ώστε να θεωρείται επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου, ενώ ο λαός μας, ένας λαός που αντιμετώπισε με νοσηρό συναισθηματισμό τα πολιτικά του προβλήματα, κατατρύχεται ήδη από ψυχώσεις.

· Είμαι βέβαιος πως ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά –τι παρεξήγησις αλήθεια στον τόπο μας και μ` αυτούς τους όρους- θα ήθελαν να είναι εκεί που βρίσκονται, αν μπορούσαν να καθορίσουν λογικά τη θέση τους.

· Αλλά πού να τη βρεις τη λογική στον ευλογημένο αυτόν τόπο; Ή κι αν τη βρεις καμιά φορά, θα τη βρεις χωρίς το γενναίο εκείνο αίσθημα που τη καθιστά δημιουργική.

· Καθώς όμως σου είπα και άλλοτε, χωρίς γενναίο αίσθημα δεν γίνεται τίποτε το σημαντικό στη ζωή και προ πάντων στην πολιτική, που αποτελεί την πληρέστερη έκφρασή της.

· Είναι ανάγκη συνεπώς, για να σωθεί και να προαχθεί αυτός ο τόπος, να γίνει κάποια βαθειά μεταβολή στην πολιτική του ζωή….».

2 σχόλια:

vendikis είπε...

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΦΕΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΛΥΠΑΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΧΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ?
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ !
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ !
ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΕ 100 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΗΚΩΝΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ! ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΕΣ ?
ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
(ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ , Ο ΠΙΟ ΣΚΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΔΕΞΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ)
ΘΑ ΤΟΝ ΓΡΑΦΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ