Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ: ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ!

  • Πέρασαν 30 χρόνια από τότε που τυχαία εντοπίστηκε στο χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Αμφίπολης, το Θέατρο της μεγαλύτερης και ακμαιότερης πόλης της αρχαίας Μακεδονίας κατά τις αναφορές του Θουκυδίδη.
  • Όμως οι ανασκαφικές εργασίες που θα το έφερναν στο φως, δεν έγιναν ποτέ.
  • Σήμερα, τοπικοί φορείς όπως η Εφορία Αρχαιοτήτων, η Νομαρχία και ο Δήμος Αμφίπολης, αλλά και ενεργοποιημένοι πολίτες όπως ο Σερραίος σκηνοθέτης Τάκης Χατζόπουλος (εκπομπή «Παρασκήνιο»), ανέλαβαν δράση.
  • Μαζί τους και το «Διάζωμα» με επικεφαλής τον πρ. υπουργό Σταύρο Μπένο και επιτελείο επιστημόνων του χώρου της αρχαιολογίας.
  • Σκοπός τους, να επικαιροποιήσουν το αίτημα για την έναρξη της ανασκαφής και αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης!
  • Περιμένοντας το Υπουργείο να ιεραρχήσει ψηλά το θέμα, και σε αναμονή της εκταμίευσης των χρημάτων που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής έκτασης, η Νομαρχία Σερρών, πήρε σημαντικές αποφάσεις.
  • «Θα χρηματοδοτήσουμε και μέχρι το ποσό των 100 χιλιάδων τις ανασκαφικές εργασίες στο χώρο, ώστε να βοηθήσουμε το έργο των αρχαιολόγων και να επισπεύσουμε την αποκάλυψη του μνημείου» τόνισε ο Νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης.
  • «Είμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουμε και αυτό θα είναι καλό για όλους. Η συμπαράσταση του «Διαζώματος», της Νομαρχίας και άλλων τοπικών φορέων στις δικές μας υπηρεσιακές ενέργειες, ήταν καθοριστική» δήλωσε στον «Κ» και η Προϊσταμένη της ΚΗ Εφορίας των Σερρών, Αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, ενώ
  • ο Δήμαρχος Αμφίπολης Πέτρος Πετρίδης στάθηκε ιδιαίτερα «στην αναβάθμιση της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής και τα αναπτυξιακά οφέλη που θα προκύψουν από την ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου».

  • Ο Αλέκος Κοχλιαρίδης δημοτικός Σύμβουλος τώρα, ο οποίος συνέδεσε την επαγγελματική του ζωή με τον αρχαιολογικό χώρο θυμάται μιλώντας στη στήλη: «Το 1982 στον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, έφτασε μία πληροφορία πως κάτοικος της Αμφίπολης είχε ανάποδα στο κατώφλι του σπιτιού του, μία επίγραφη πλάκα από το αρχαίο Στάδιο της πόλης, που από τη δεκαετία του `30 ήταν κάτι σαν λατομείο για την περιοχή. Όποιος χρειαζόταν μάρμαρα, πήγαινε και ξεσήκωνε από κει όσα ήθελε!
  • Η πλάκα αυτή ήταν αφορμή για τον Λαζαρίδη να ψάξει για το αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης στο χώρο του Σταδίου. Και πραγματικά. Σε βάθος 6-7 μέτρων, βρέθηκε το πρώτο κομμάτι από τη σκηνή του. Η ανασκαφή δεν προχώρησε, αφενός γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι του Θεάτρου βρισκόταν κάτω από ιδιόκτητο χωράφι με ελιές και αφετέρου γιατί η Αμφίπολη έιχε την ατυχία να πεθάνει ο μεγάλος αρχαιολόγος το 1985 και πολλά πράγματα να σταματήσουν».

  • Αναμένοντας λοιπόν (θα μου πείτε πόσα να περιμένεις μέσα σ` αυτή την τρέλα που ζει η χώρα;) τις υπεσχημένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, αξίζει να σημειωθεί πως η Νομαρχία αποφάσισε να αναλάβει και τη χρηματοδότηση της άλλης μεγάλης και φιλόδοξης ανασκαφής στην Αμφίπολη, που στοχεύει στην εύρεση του τάφου της Ρωξάνης και του μικρού γιού του Μ. Αλεξάνδρου.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

o Δημαρχος Πετρος Πετριδης ειναι ομοϊδεατης (ΠΑΣΟΚτσης) του Νομαρχη Στεφανου Φωτιαδη και του Μπολαρη, που θα εδινε τα λεφτα στην Δημαρχο Νιγριτας την Μηκα; (αρχαια τερπνης) οι εκλογες των Δημων και των περιφερειων κοντευουν. μην τολμησει ο Φωτιαδης και πατηση το ποδι του στη Βισαλτια, μαυρο φιδι που τον εφαγε. μια φορα φανηκε τυχερος, δευτερη ουτε στα πιο τρελα του ονειρα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ




Υλοποιώντας την υπόσχεση που έδωσε κατά τα εγκαίνια της αίθουσας, ο Υφυπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Πολιτικού του γραφείου κ. Παναγιώτη Σωτηρόπουλο, επισκέφθηκε χθες τον Σύλλογό μας.


Ήταν μία σημαντική μέρα, αφού για πρώτη φορά υπουργός επισκέπτεται το χώρο των γραφείων του Συλλόγου μας.

Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον Σύλλογό μας, την Τερπνή και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη και ανάδειξη του Νομού Σερρών.
Ειδικότερα για τον Σύλλογό μας ο υφυπουργός εξήρε τις δραστηριότητες στον Πολιτιστικό και Κοινωνικό τομέα και δήλωσε αρωγός στις προσπάθειές μας.

Το θέμα της ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Τερπνής, που με πολύ επιμονή έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο, το συνέδεσε με την γενικότερη ανάπτυξη του Ν. Σερρών. Τόνισε όμως οτι με την παρούσα οικονομική συγκυρία το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους τοπικούς φορείς και την τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να βοηθήσει οικονομικά.
Αναρτήθηκε από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΡΠΝΙΩΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ( ( ΣΧΟΛΙΟ ( ( Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ. ΑΞΙΟΣ ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Wedding είπε...

It's nice to know that you accidentally found at the Ancient Stadium of Amphipolis. I would really appreciate your blog posting. I love to see all the photos with clear images.

Kardella - "Wedding Invite Designs"

Mozy Code είπε...

Pictures are perfect. I loved to read information from others. Truly, this is a very informative post regarding on this ancient theater of Amphipolis.

~Janet Cox~ "Promo Code for Mozy"

Max Moreno είπε...

Ancient Stadium of Amphipolis is a wonderful place and very historic.
Congrats for discovering such place.

max - Occupational Therapy School

Unknown είπε...

The artifacts are great and the designs are very attractive as well as the colors in it.

joshua - Accelerated Degrees

brian είπε...

Nice photos very inspiring thanks a lot for sharing this post.
engineering