- Βιοκαύσιμα από μικροφύκια!! Κι όμως σε λίγο καιρό, θα είναι γεγονός η παραγωγή βιοντήζελ και βιοκηροζήνης από φύκια, χάρη στην καινοτόμο επένδυση που έκανε ο Βαγγέλης Κουλτσιάκης (φωτό κάτω), παραγωγός σπιρουλίνας, στα Θερμά της Νιγρίτας.
- Μετά τη σπιρουλίνα – τροφή του μέλλοντος λοιπόν, ο ίδιος επενδυτής προχωράει σε παραγωγή βιοκαυσίμων και πάλι από φύκια.
- Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του είδους, όχι μόνο σε πανελλαδικό αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και χαρακτηρίζεται παγκοσμίως πρωτοπόρα και οικολογική.
- Την εποχή που οι επενδύσεις θεωρούνται πολυτέλεια και οι επιχειρήσεις σχεδόν καταδικασμένες, εδώ στην άκρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, στις Σέρρες, κάποιοι (Β. Κουλτσιάκης και Ε. Τζίμπα) τολμούν και πρωτοπορούν!
- Η πρώτη καινοτομία έγινε με την παραγωγή σπιρουλίνας ή και «τροφή των αστροναυτών» όπως την είπαν, εδώ στις Σέρρες και πάλι στη Νιγρίτα από τον ίδιο ανήσυχο επενδυτή και επιχειρηματία, που σήμερα έρχεται με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων να κάνει τη διαφορά!
- Το δεύτερο αυτό βήμα, γίνεται με την παραγωγή βιοκαυσίμων από μη βρώσιμα φύκια τύπου σπιρουλίνας, με πρωτοποριακή μέθοδο η οποία επιπλέον δεν παρεμβαίνει και δεν αλλοιώνει την παραγωγή προϊόντων γης, Αφού δεν χρησιμοποιεί χωράφια, αλλά …πισίνες!!
- Σε έκταση 2 στρεμμάτων και σε 8 συνολικά πισίνες αναπτύσσονται μέσα σε φυσικό νερό κατάλληλης σύνθεσης από το υπέδαφος της Νιγρίτας, η χλωρέλα, η ντουνανιέλα και η νανοχλωρόψις, για να δώσουν με κατάλληλη επεξεργασία με χρήση φωτοβιοριακτόρων τα πολύτιμα καύσιμα!
- Τα βιοκαύσιμα από φύκια μη βρώσιμα, που καλλιεργούνται ελεγχόμενα και απολύτως βιολογικά, είναι τεχνολογία του μέλλοντος, με μεγάλα περιθώρια ασφαλών και αποδοτικών εφαρμογών σε όλο το εύρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικά με μειωμένη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
- Το ενδιαφέρον καταγράφεται ήδη μεγάλο στις ΗΠΑ από όπου και ξεκίνησε επί Ομπάμα και η προσπάθεια παρασκευής βιοκαυσίμων.
- Στην Ευρώπη, η αρχή γίνεται από την Ελλάδα και τη Νιγρίτα Σερρών!!
- Η καινοτόμος δράση, υποστηρίζεται επιστημονικά κυρίως από τον καθηγητή εφαρμοσμένης στη γεωργία ζωολογίας του ΑΠΘ Γιώργο Τσιρόπουλο, που είναι και ενεργό μέλος της Ακαδημίας New York Academy of Sciences,
- καθώς και τους καθηγητές Νικόλαο Νικολάου και Χρήστο Παπαδόπουλο με την ομάδα τους από το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας, όπως και από το BIC Σερρών.
- Το όλο επενδυτικό (ερευνητικό-βιομηχανικό) πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 1 εκ €, με τα δικαιώματα παραγωγής να ανήκουν για τα επόμενα 50 χρόνια στους επενδυτές.
- Μπράβο τους!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου