Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ

• Είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο, να τον μυήσει στα μυστικά του καπνού και να τον ταξιδέψει στο παρελθόν του τόπου μας και τους προκομμένους ανθρώπους του, που μόχθησαν για την επιβίωση σκαλίζοντας και ποτίζοντας τη σερραϊκή γη.
• Μιλάω για το «Μουσείο Καπνού» της Πεντάπολης, του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου από τα δαρνακοχώρια των Σερρών.


• Σ` ένα πανέμορφο και άψογα ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο που εδώ και καιρό ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παπά, αυτό το θεματικό Μουσείο στήθηκε με τον κόπο και την προσπάθεια των τοπικών Συλλόγων και των κατοίκων των χωριών του Δήμου και φυσικά με πολύ μεράκι.

• Είναι το δεύτερο που υπάρχει σε όλη τη χώρα.
Το άλλο λειτουργεί στην Καβάλα το οποίο μάλιστα στάθηκε συμπαραστάτης και σύμβουλος σ` αυτό της Πεντάπολης, παρέχοντας συμπληρωματικό υλικό τόσο φωτογραφικό όσο και αρχειακό.

• Το Μουσείο, που θα ανοίξει την πόρτα του στο κοινό μέσα στον επόμενο μήνα και αφού νωρίτερα εγκαινιαστεί επίσημα, αναπτύσσεται και στους δύο ορόφους του παραδοσιακού σπιτιού, στο κέντρο της γραφικής Πεντάπολης.

Σπάνια έγγραφα του ΕΟΚ (Εθνικού Οργανισμού Καπνού), συμβόλαια, γραπτές εκτιμήσεις ποιότητας, εργαλεία φύτευσης και επεξεργασίας του καπνού, αναπαραστάσεις της καθημερινότητας  καπνεργατών και  καπνοκαλλιεργητών των χωριών των Σερρών, συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα.

• Ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά Βασίλης Τσικές (φωτό δίπλα) είπε στην γράφουσα: «Είμαι περήφανος για το Μουσείο μας. Καταφέραμε ως Δημοτική Αρχή να το εντάξουμε  στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα παραμεθορίων περιοχών επί ΥΜΑΘ Μαργαρίτη Τζίμα και να πάρουμε 50 χιλ €. Συμπληρώσαμε περί τις 30 χιλ € από δημοτικούς πόρους και από κει και πέρα σταδιακά, ολοκληρώσαμε την ανακατασκευή και τον εξωραϊσμό του κτιρίου, φέρνοντάς το στην μορφή που είχε όταν πρωτοκτίστηκε. Γύρω στις 100 χιλ € μας κόστισε μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό».


• Την εσωτερική οργάνωση του Μουσείου ανέλαβε αφιλοκερδώς ο συμπολίτης μας αντικέρ –διακοσμητής Γιώργος Ασλανίδης (φωτό αριστερά), που με πολύ μεράκι και σεβασμό στο θέμα του Μουσείου, εγκατέστησε τα εκθέματα όχι μόνο με τρόπο που αυτά να αναδεικνύονται, αλλά και ο επισκέπτης να απολαμβάνει το «ταξίδι» του στο χώρο και στον χρόνο.

• Το σύνολο των εκθεμάτων, προέρχονται από σπίτια οικογενειών των καπνοπαραγωγών χωριών. Τα προσέφεραν με ευχαρίστηση και προθυμία στο Μουσείο. Είναι άλλωστε τα εργαλεία δουλειάς των γονιών και των παππούδων τους, αυτά που στα χέρια των δικών τους έγιναν το μέσο επιβίωσής τους, αλλά και αφορμή ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

• Στο Μουσείο, μαζί με τα εγκαίνια του χώρου (ίσως και από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Σκανδαλίδη), θα φιλοξενηθεί για δύο μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου και μία μοναδική φωτογραφική έκθεση με θέμα τα καπνομάγαζα, του πολυβραβευμένου στη Φωτομπιενάλε Νίκολας Νόλας.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

1 σχόλιο:

Βασίλης Ζαγκότας είπε...

Ήταν καιρός ένα από τα μεγάλο καπνοχώρια του νομού μας να αποκτήσει το δικό του μουσείο.
Έλκοντας την καταγωγή μου από την Πεντάπολη, δεν μπορώ να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όσους εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το έργο.
Μπράβο και σε σένα, Αριάδνη, που έχεις την ικανότητα να ξεχωρίζεις ότι ειδήσεις δεν είναι μόνο οι δηλώσεις και οι κοκορομαχίες των κομματόσκυλων.
Οι Σέρρες έχουν πολιτισμό και ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί.
Ολόκληρη πόλη δεν έχει ένα ιστορικό μουσείο και οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ιστορία της και μπορούν να προσφέρουν έχουν τεθεί στο περιθώριο.
Πρέπει τώρα το μουσείο να διαφημιστεί σωστά και ο κόσμος να το στηρίξει ανάλογα.