Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΖΙΧΝΗ ΣΕΡΡΩΝ: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!

  • Εντελώς αλλαγμένη (προς το καλύτερο βέβαια) βρήκα τη Νέα Ζίχνη κατά τη προχθεσινή μου επίσκεψη εκεί , με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα μου. Είναι άλλωστε και το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

  • Οι παρεμβάσεις του Δημάρχου Ανδρέα Δαϊρετζή σε δρόμους και Πλατείες, ανέδειξαν το χρώμα της Κοινότητας και τακτοποίησαν με γούστο τους κοινόχρηστους χώρους της, προβάλλοντας το τοπικό ύφος των κτιρίων της αγοράς αλλά και των σπιτιών στις γειτονιές.

  • Δεν ξέρω αν ήταν η ηλιόλουστη μέρα που τα έκανε όλα να λάμπουν, αλλά μου φάνηκε τόσο καθαρή και γυαλιστερή η Ν. Ζίχνη, που τη θαύμασα.
  • Μπορεί να φανεί πως υπερβάλλω και μεροληπτώ λόγω καταγωγής, μα νομίζω πως δικαιωματικά ξαναπήρε το ρόλο της πρωτεύουσας της ευρύτερης περιοχής Φυλλίδας, ως έδρα του ομώνυμου Καλλικρατικού Δήμου.

  • Έδρα Μητρόπολης, με Γυμνάσιο και Λύκειο, Σταθμό Πυροσβεστικής, Κέντρο Υγείας και ηλεκτροφωτισμένο γήπεδο με χόρτο και κερκίδες, μπορεί να θεωρηθεί «κέντρο» των υπόλοιπων χωριών.


  • Βέβαια, όπως λένε και οι κάτοικοι της κάποτε ακμάζουσας οικονομικά και πληθυσμιακά κωμόπολης, «μόνο τα Νεκροταφεία γεμίζουν με σταθερό ρυθμό, ενώ το χωριό δεν μεγαλώνει»,
  
  • αλλά αυτό δεν κάτι που αφορά μόνο τη Ζίχνη, και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι στα επόμενα χρόνια θα είναι κάτι που μάλλον θα αντιστραφεί, αφού η χρήση του διαδικτύου και οι υπόλοιπες νέες τεχνολογίες θα επιτρέπουν σε όσους επιθυμούν την εργασία εξ`αποστάσεως και την δυνατότητα διαμονής στην περιφέρεια. Σε ανθρώπινες συνθήκες, και πιο κοντά στη φύση και τον καθαρό αέρα.


  • Τώρα όσον αφορά την αναγκαιότητα παραμονής της ΔΟΥ στη Ν. Ζίχνη, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για τα αυτονόητα.
  • Έδρα Δήμου ευμεγέθους με όρια που φτάνουν ως το νομό Δράμας, με 15.000 κατοίκους  σπαρμένους σε μία έκταση 405 τετρ. χιλιομ. και συνολικά 20 Δημοτικά διαμερίσματα, πού  δηλαδή θα πρέπει να εξυπηρετείται;

  • Και φυσικά συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση του Δημάρχου Ανδρέα Δαϊρετζή στους βουλευτές του νομού: «Αφήστε τις ευχές και κάντε κάτι χειροπιαστό για την παραμονή της ΔΟΥ. Ευχές κάνουν οι παπάδες και οι δεσποτάδες. Εσείς, δουλέψτε».
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

4 σχόλια:

james είπε...

Κρίμα που κανείς δεν ¨έμεινε¨από την οικογένεια του παππού μου Νικολάου Χρυσοχόου γιά να δει την πρόοδο της κωμόπολης.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ.ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΟΥ....ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΗΚΩΣΕ Η ΑΘΗΝΑ.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΥΣ ΜΟΥ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΕΡΕΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα περισσότερα στο άρθρο. Ωστόσο, έχω ένα σχόλιο για την 2η φωτογραφία που απεικονίζει το "έργο τέχνης" που μας καλωσορίζει κατά την είσοδο στο χωριό. Καλά, ποιός "μέγας καλλιτέχνης" συνέλαβε και υλοποίησε το υπόψη "έργο"; Το kits σε όλο του το μεγαλείο! Δεν έχει καμμία σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και την αισθητική ταυτότητα του χωριού; Αυτού του είδους τα έργα προορίζονται για βιομηχανικές και αστικές περιοχές. Καμμία σχέση με ένα γραφικό χωριουδάκι με αγροτική παράδοση. Προσωπικά θα του απέδιδα την ονομασία: "Μνημείο ακαλαισθησίας, προσβολής της νοημοσύνης και ανώφελης σπατάλης". Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κος Δήμαρχος είναι να το εξαφανίσει από εκεί, να αναζητήσει αγοραστές στις βιομηχανικές περιοχές της Γερμανίας ή της Αγγλίας ή διαφορετικά να το πουλήσει για παλιοσίδερα. Κρίμα, κρίμα, κρίμα...

Ηλίας Κόνσουλας

Ανώνυμος είπε...

ΝΕΑ ΖΙΧΝΗ ΣΑΓΑΠΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ