Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ Ε.Σ.Υ. - "ΓΥΜΝΟ" ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Σερρών.


  • Είκοσι θέσεις Παιδιάτρων μένουν κενές στην υγειονομική περιφέρεια Σερρών, με τις απανωτές προκηρύξεις των θέσεων να καταλήγουν άγονες, μια και οι Παιδίατροι για οικονομικούς λόγους, αποφεύγουν την ένταξή τους στο ΕΣΥ.
  • Στο Νοσοκομείο  Σερρών, οι προβλεπόμενες θέσεις γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι επτά. Οι έξι από αυτές είναι και παραμένουν κενές . Έτσι μέχρι πρότινος, οι δύο Μαιευτικές Κλινικές του, η Παιδιατρική και η Νεογνολογική του Μονάδα εξυπηρετούνταν από έναν(!!) και μοναδικό Παιδίατρο.
  • Η δραματική ανάγκη κάλυψης των Κλινικών και των δεκάδων καθημερινών περιστατικών στα Εξωτερικά ιατρεία και τα Επείγοντα, επέβαλαν την μετακίνηση των Παιδιάτρων με οργανικές θέσεις στα οκτώ Κ.Υ. του νομού, στις Σέρρες.

  •  «Το προσκλητήριο που κάναμε στους γιατρούς των Κ.Υ. απέδωσε. Όλοι τους δέχτηκαν να καλύψουν το Νοσοκομείο με τις υπηρεσίες τους και να εξυπηρετούν τα Κέντρα Υγείας με επισκέψεις μία φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε διαφορετικά να λύσουμε το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων» δήλωσε στον «Κ» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξενοφών Εμμανουηλίδης.
  • Με μισθούς που υπολείπονται κατά πολύ των εισοδημάτων από την άσκηση του επαγγέλματός τους ως ιδιώτες, οι Παιδίατροι δεν δείχνουν ενδιαφέρον να εργαστούν στο ΕΣΥ. Έτσι, το Νοσοκομείο Σερρών αναγκάζεται να βάζει προτεραιότητες όσον αφορά την κατανομή των υπαρχόντων γιατρών του.
  • Η μετακίνηση των Παιδιάτρων από τα Κ.Υ. δημιούργησε αντιδράσεις, που προκάλεσαν ερώτηση στη Βουλή και παρέμβαση από την Περιφέρεια, που όμως διατυπωμένες χωρίς αναφορά στην πραγματική αιτία, έμειναν στις εντυπώσεις χάνοντας το στόχο.
  • «Οι ανάγκες στο Νοσοκομείο είναι καθημερινά μεγάλες. Η απουσία Παιδιάτρων, μπορεί να κοστίσει ακριβά. Είναι προφανές πως έπρεπε να εξυπηρετηθεί κατά προτεραιότητα το Νοσοκομείο Σερρών, όπου και ο κύριος όγκος των περιστατικών, αλλά και ο τόπος παροχής ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών»  τονίζει στη στήλη και ο έμπειρος γυναικολόγος της Β` Μαιευτικής Δημήτρης Μπαλαξής.
  • «Στα Κ.Υ. παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη για περιστατικά ελαφράς μορφής ή εμβολιασμούς. Τα σοβαρότερα, μεταφέρονται πάντα στο Νοσοκομείο. Μακάρι να είχαμε τους Παιδιάτρους που απαιτούνται και  άρα τη στελέχωση όλων των μονάδων μας με τις προβλεπόμενες ειδικότητας. Δυστυχώς όμως η κατάσταση είναι διαφορετική» επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης,
  • διατυπώνοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «στις 2 Ιουλίου, όταν ο Υπουργός ανακοινώσει τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής των γιατρών του ΕΣΥ και προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του προσωπικού» θα καλυφθούν κάποιες από τις κενές θέσεις στο Νοσοκομείο Σερρών.

  • Αναλυτικά οι ελλείψεις σε Παιδιάτρους:  6 κενά στο Νοσοκομείο, 4 στο Κ.Υ. Νιγρίτας, 3 στο Κ.Υ. Ηράκλειας, 3 στο Κ.Υ. Ροδόπολης, 2 στο Κ.Υ. Σιδηροκάστρου και 2 στο Κ.Υ. Ν. Ζίχνης.
  • Να σημειωθεί πως καθημερινά, στα Εξωτερικά Ιατρεία και την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας, προσέρχονται 70 με 80 παιδιατρικά περιστατικά.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης 

4 σχόλια:

ChrGeo είπε...

Ενδιαφέρον το άρθρο σας -για άλλη μια φορά!
Ομολογώ ότι έχει βάση το σκεπτικό του Διοικητή και των λοιπών περί το Νοσοκομείο Σερρών, όμως υπάρχουν και συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία αναμένουν απάντηση:
-Με μεγάλη ευκολία γίνεται αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκέψεων-περιστατικών στα Κέντρα Υγείας, την ίδια ώρα που αναφέρεται ΜΟΝΟ ο αριθμός των παιδιατρικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Σερρών... Δηλαδή, και τα 70-80 περιστατικά είναι σοβαρά!;
-Ας δεχθούμε πως τα περιστατικά στα Κ.Υ. είναι ρουτίνας και χρήζουν απλής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η μετακίνηση των παιδιάτρων στο νοσοκομείο, χωρίς την ταυτόχρονη υποχρέωση άλλων γιατρών (αν υπάρχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις) να εξετάζουν τα παιδιά, σημαίνει την αυτόματη απογύμνωση της περιφέρειας του νομού... Με ποιο σεκπτικό δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά της πόλης; έτσι θα γίνει η αποκέντρωση; ή μήπως έχει αποτιμηθεί ως πιο σημαντική η ζωή και η υγεία των αστών;
Το θέμα είναι πολυδιάστατο και αδικεί την κοινή λογική η παρουσίαση της μίας πλευράς.
Αξίζει τον κόπο να το αναλύσουμε κι άλλο, μόνο που δεν θέλω να κουράσω τώρα... Θα χαρώ να δω τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ως μια άριστη ευκαιρία-αφορμή για ευρύτερο διάλογο και δημιουργικότερες συναινέσεις (που είναι και το επίκαιρο ζητούμενο).

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου προσωπικά, ούτε και θα μ` ενδιέφερε να το κάνω.
Κρίνοντας όμως από τα νούμερα και τα δεδομένα,
δεν βρίσκω ούτε παράλογοο, ούτε κακό το γεγονός οτι κλήθηκαν οι παιδίατροι των περιφερειακών ΚΥ , να εξυπηρετήσουν το Νοσοκομείο με τις 4 Κλινικές.
Άλλωστε όπως διαβάζω, ΤΟ ΔΕΧΤΗΚΑΝ και οι ΙΔΙΟΙ οι γιατροί, καταλαβαίνοντας την κατάσταση.
Η περιφέρεια διαβάζω πως εξυπηρετείται μία φορά την εβδομάδα με επισκέψεις των γιατρών στα Κ.Υ.
Άρα, ΚΑΙ αυτοί υπερβάλλουν σε φιλότιμο.
Δεν νομίζω πως ευθύνεται ο Διοικητής για την κατάσταση. Ίσα ίσα θα έλεγα. Το χειρότερο προσπάθησε να αποφύγει.

Υ.Γ. Για τον ChrGeo:
Εγώ δεν κατάλαβα "να δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά της πόλης" με την ενίσχυση του Νοσοκομείου σε Παιδιάτρους.
Όλοι μας (μένω σε χωριό της Φυλλίδας) εκεί τα πάμε για τα σοβαρά. Εκεί γεννιούνται και εκεί νοσηλεύονται.
Για τα ελαφρά περιστατικά, αν δεν υπάρχει στο Κ.Υ (που υπάρχουν πάντα άλλες ειδικότητες αν όχι παιδίατροι), υπάρχουν και οι ιδιώτες παιδίατροι.
Εκεί που μένεις, δεν έχετε?
Δ.Μ.

ChrGeo είπε...

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην καλοπροαίρετη τοποθέτηση του/της Δ.Μ., ως εξής:
-Προφανώς, τα Κ.Υ. υπάρχουν για να παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα. Όμως, εγώ διάβασα μόνο τον αριθμό των περιστατικών που εξυπηρετούνται στο Γ.Σ.Ν., χωρίς να διαβάσω αν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά...
-Είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΕΥΔΕΣ το ότι οι ίδιοι οι παιδίατροι (τουλάχιστον του Κ.Υ. Ροδόπολης...) έχουν δεχθεί τη μετακίνησή τους στο Γ.Ν.Σ.! Υπάρχει, από όσα είμαι σε θέση να ξέρω, ακόμη και διοικητική προσφυγή σε βάρος της απόφασης της Διοίκησης.
-Κατά τα άλλα, θα μπορούσα να πω ότι ο Διοικητής έχει παράξει έργο, το οποίο μοιάζει να αποδίδει στο οικονομοτεχνικό σκέλος. Όμως, είναι ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη συνολική παροχή υπηρεσιών υγείας. Αν βλέπει όλα τα θέματα στεγνά οικονομικά, τότε θα έπρεπε να είχε οριστεί ως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ...
-Μένω στη Ροδόπολη και μπορώ να επισημάνω ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΙΔΙΑΓΡΟΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 35χμ (Σιδηρόκαστρο). Γι'αυτό τονίζω τη σοβαρότητα του θέματος, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη δείγμα εγκατάλειψης της -υποτίθεται- πιο τουριστικής περιοχής του νομού Σερρών... Από την άλλη, το ίδιο σκεπτικό (της ύπαρξης ιδιωτών γιατρών) θα μπορούσα να το αντιστρέψω, γιατί στην πόλη υπάρχουν ΣΙΓΟΥΡΑ και ΠΟΛΛΟΙ παιδίατροι, άρα θα μπορούσαν να λείπουν από το Γ.Σ.Ν. (εκτός αν η περιφέρεια αντέχει να πληρώνει, αλλά η πόλη όχι...)!

Ανώνυμος είπε...

με κάλυψε ΠΛΗΡΩΣ η τοποθέτηση του ChrGeo... στο δήμο κερκίνης(πρώην) και να είχε παιδίατρο ιδιώτη δεν καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί επιχείρημα για να μην έχει στο ΚΥ