Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ.


  • Στο έλεος των τρωκτικών και της υγρασίας βρίσκεται το πολύτιμο Αρχείο των Οικοδομικών Αδειών που εκδόθηκαν στο νομό Σερρών από το 1950 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες αναντικατάστατων εγγράφων.








    • Οι χιλιάδες φάκελοι με τα έγγραφα στο πρωτότυπό τους, βρίσκονται στοιβαγμένοι σε χώρο που δεν διανοείται κανείς να πιστέψει πως χρησιμοποιείται για οτιδήποτε, πόσο μάλλον για τη φύλαξη ενός Αρχείου σημαντικού και επιπλέον χρήσιμου όχι μόνο για ιστορικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους του σήμερα.
    • Το κτίριο – φάντασμα που «στεγάζει» τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια τους χιλιάδες φακέλους, όχι μόνο είναι παντελώς εγκαταλελειμμένο και αφρόντιστο (δεν ξέρω πώς να περιγράψω κομψότερα την κατάσταση εκεί), αλλά και τελείως απροστάτευτο, αφού δεν έχει όχι μόνο πόρτες και παράθυρα, αλλά σε λίγο ούτε και σκεπή!
    • Παλαιότερα στέγαζε τις αποθήκες υλικού της Νομαρχίας, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια είναι φανερό ότι στεγάζει αποκλειστικά φίδια και τρωκτικά! Α, και το Αρχείο!!
    • Τζάμια σπασμένα και κουφώματα που από καρό έχουν πέσει θύματα αυτών που τα εμπορεύονται για μέταλλα ή άλλων που τα πήραν απλώς …για το σπίτι τους!
    • Όσο για τα χόρτα που έπνιξαν το κτίριο-φάντασμα, θα ήταν μάλλον η χαρά του βοτανολόγου.
    • Πέρα από το πικρό χιούμορ όμως για την κατάσταση του χώρου, το θέμα της φύλαξης και συντήρησης ενός Αρχείου που εκτός των άλλων αποτυπώνει ουσιαστικά την ιστορία της πόλης μέσα από την ανοικοδόμησή της τα τελευταία 60 χρόνια, δεν είναι καθόλου αστείο.
    • Οι Γερμανοί (κάνω αναφορά μια και είναι στην εγχώρια επικαιρότητα λόγω Μνημονίου κλπ), κρατούν και φυλάγουν ως κόρη οφθαλμού το Αρχείο αυτών που εξόντωσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δηλαδή Αρχείο εγκλημάτων (που θά`χαν και ίσως λόγο να τα εξαφανίσουν), κι εμείς εδώ καταστρέφουμε απαξιώνουμε χρήσιμα και απαραίτητα!
    • Διότι, τώρα με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, την τοποθέτηση φωτοβολταικών στις στέγες ή ακόμη και τις νομιμοποιήσεις ημιυπαίθριων και πρόσθετων κατασκευών, δεν είναι λίγοι οι Σερραίοι ιδιοκτήτες και μηχανικοί που πρέπει να ανατρέξουν στην οικοδομική τους άδεια.
    • Αν έχουν την ατυχία αυτή να εκδόθηκε πριν το 1980, ίσως και να τη βρουν ..μισή, αφού η υγρασία και τα ποντίκια θα έχουν ήδη προλάβει!
    • Εδώ κι έναν μήνα περίπου, από το φιλότιμο και μόνο δύο νέων υπαλλήλων της Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχίας και με την υποστήριξη της Δ/ντριας Άλεξάνδρας Κακαλέτση, γίνεται μία προσπάθεια τακτοποίησης και μερικής διάσωσης του υλικού, αλλά,
    • είναι βέβαιο πως τίποτε δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τις καλές προσθέσεις . Διότι αυτό που κυρίως απαιτείται, είναι ένας νέος χώρος φιλοξενίας αυτού του υλικού, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες αρχειοθέτησης και συντήρησής του.

    • Ο Αντιπεριφερειάρχης  Γιάννης Μωυσιάδης Μηχανικός είναι και γνωρίζει την αξία των εγγράφων που σαπίζουν. Ο Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης ως επί 10ετίες εκλεγμένος στην τοπική  Αυτοδιοίκηση, επίσης. 
    •  
    • Η στήλη παραθέτει φωτογραφικές αποδείξεις, θα περιμένει αντιδράσεις και προτάσεις.
     ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

    6 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    Απίστευτο!!!
    Να δω τους τοπάρχοντες θέλω.
    Τις προτάσεις και τις ενέργειες που θα κάνουν!

    Ανώνυμος είπε...

    Ε, μή χειρότερα!
    Πρόκειται για ιστορικό Αρχείο. Όχι απλώς οικοδομικών αδειών.
    Είναι Η ιστορία ανοικοδόμησης της πόλης, όπως ακριβώς το επισημαίνετε.

    Πρέπει οπωσδήποτε να φυάχθεί και να συντηρηθεί.
    Όμως αδειάζουν Μωυσιάδης και Αγγελίδης από τα μαλώματα για το ποιός θα πάρει το Διοικητήριο?
    Δ.Κ.

    Ανώνυμος είπε...

    Είμαι 100% σίγουρη πως ούτε καν το γνωρίζουν το θέμα, αυτοί που θα έπρεπε.
    Μακάρι με τη δημοσίευσή σας, να κινηθούν γρήγορα και οριστικά.

    Αλλά γιατί ΔΕΝ το πιστεύω?
    Χριστίνα Χ.

    Ανώνυμος είπε...

    Ντροπή στη Δημόσια και την Αιρετή Διοίκηση των Σερρών.
    15 χρόνια λέτε πως είναι εκεί.
    Πόσοι Νομάρχες περάσανε?

    Τα Γενικά Αρχεία του κράτους να παρέμβουν.
    xxx

    Ανώνυμος είπε...

    Το κυριότερο είναι πως τα έγγραφα αυτά είναι ΧΡΗΣΙΜΑ και απαραίτητα ΚΑΙ σήμερα.
    Εγώ που μένω σε πολυκατοικία του κέντρου, που χτίστηκε το 1970 και θέλω να νομιμοποιήσω μία επέκταση που έκανα στο ρετιρέ,
    με τρόμο σκέφτομαι οτι μπορεί να πηδήξει καμιά σαύρα από τον φάκελο που θα μου δώσουν!
    Αν βέβαια υπάρχει ακόμη!!

    Θα μπορούσα άραγε να μηνύσω τους πρώην Νομάρχες, υπεύθυνους Αντινομάρχες ή την Πολεοδομία σε περίπτωση που θα μου την δώσουν φθαρμένη?
    Κ. Ρεμανης

    Ανώνυμος είπε...

    -ΤΑΣΙΟΣ-ΣΤΕΦΑΝΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ Ή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ -ΣΤΕΦΑΝΙΟΣ -ΤΑΣΙΟΣ Η ΕΣΤΩ ΣΤΕΦΑΝΙΟΣ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΣ - ΤΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΞΑΝΤΕΣ ΣΕΡΡΑΙΟΙ, ΑΞΙΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑΣ, ΤΟΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΕΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΑΣ. Ε!!! Κυριε πρώην Νομάρχα, συνταξιούχε Νομικέ,Πρόεδρε τής Σερραικής Πολιτιστικής Εταιρίας, {εδώ μόνο κλαυσίγελως}, καί μέλος λοιπών "αναπτυξιακών" ανθρωπιστικών σωματείων)ε!!! κύριε Τάσιε κυνοβουλευτά, κουρασμένο παλικάρι με τήν βατσινιά στό κεφάλι, κύριε στεφάνιε γλύφτη ωραιφανή, εξουσιομανή, αρχολίπαρε, απαίδευτε παιαδαγωγέ..καί λοιποί "αρχοντεσ" τί λέτε γιά όλα αυτά πού σας καταλογίζει τό δημοσίευμα;;;ΣΣΣ