Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ. Ξεκινάει η ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗ του Σερραικού κάμπου. Κατάθεση αιτήσεων.

Ξεκινάει το πρόγραμμα απονιτροποίησης στο νομό Σερρών, που θα διαρκέσει μια πενταετία. Με εγκύκλιο που έφτασε σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες των Σερρών, ορίζεται πως η προθεσμία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αγρότες, λήγει στις 31/12/11.


Η Δ/νση Γεωργίας του νομού είναι πανέτοιμη για την παραλαβή των αιτήσεων οι οποίες αναμένεται να είναι πολλές, μια και το ενδιαφέρον των γεωργών του νομού μας, εκφράστηκε αυξημένο το τελευταίο δίμηνο.

Οι αιτήσεις, η κατάθεση των οποίων ξεκινάει μέσα στην εβδομάδα, θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από τους υπαλλήλους της Δ/νσης ώστε το υπουργείο να μπορέσει άμεσα να τις επεξεργαστεί και να ανακοινώσει τους δικαιούχους.

Η υλοποίηση του προγράμματος στο οποίο εντάχθηκε και η λεκάνη του Στρυμόνα, θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο οικονομικά αφού προβλέπει ενισχύσεις για τους αγρότες, όσο και περιβαλλοντικά αφού θα περιορίσει τις επιπτώσεις των υπολειμμάτων της λίπανσης στα υπόγεια νερά του Σερραϊκού κάμπου, στα οποία καταλήγουν τα νιτρικά.

Πολλές οι ωφέλειες
«Η υπερλίπανση των χωραφιών, οδηγεί σε συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νιτρικών στα υπόγεια νερά, με επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
Στο πρόγραμμα απονιτροποίησης της καλλιεργήσιμης γης που ξεκινάει, εντάχθηκε και τμήμα του νομού Σερρών, αφού νωρίτερα κατατέθηκαν από τους φορείς ολοκληρωμένες, οι απαιτούμενες μελέτες»   δήλωσε στον «Π» ο Λεωνίδας Βαρούδης, αρμόδιος Δ/ντης του ν. Σερρών.

Η κοινή Υπουργική απόφαση είχε υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο και αφού νωρίτερα έγινε συντονισμένη προσπάθεια για την ένταξη του νομού στο πρόγραμμα.
Τοπικοί φορείς αλλά και  ο Υφυπ. Υγείας Μάρκος Μπόλαρης σε συνεργασία με τον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα εργάστηκαν για το θέμα.
Η δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σήμανε την  προκήρυξη του προγράμματος με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Εδαφολογικό Εργαστήριο
Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιβάρυνσης των καλλιεργήσιμων εδαφών και στην καταγραφή των σχετικών δεδομένων, παίζει η λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Δ/νσης Γεωργίας του ν. Σερρών.
Η προσφορά του στα επτά χρόνια λειτουργίας του είναι σημαντικότατη, με τους ανάλογους ελέγχους να γίνονται συστηματικά και τακτικότατα.

«Οι αναλύσεις που κάνουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουμε στους αγρότες μας τις σωστές συμβουλές για τις καλλιέργειές τους.
Χάρη στη δουλειά που γίνεται στο Εργαστήριό μας, ο νομός Σερρών δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο πρόβλημα υπερλίπανσης , πάντα σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την ίδια αιτία, άλλοι νομοί της χώρας.
Οπωσδήποτε το πρόγραμμα αυτό, είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο για την περιοχή μας» δηλώνει και ο Πρόδομος Σαράτσης, γεωπόνος του Εδαφολογικού Εργαστηρίου των Σερρών.

Στο νομό Σερρών υπάρχει υπερεπάρκεια υπόγειων υδάτων και ποικιλία καλλιεργειών. Σε πρόγραμμα απονιτροποίησης εντάσσεται για πρώτη φορά η περιοχή μας, ενώ αναμένεται να εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: