Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. • Ο ΟΠΕΚΕΠΕ την έστειλε στη Δικαιοσύνη • Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα



Σοβαρότατη, με πολλές προεκτάσεις και βάθος εκτιμάει η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ πως είναι η  υπόθεση με τα πλαστά αγροτικά τιμολόγια (βλπ δημοσίευμα «Π» 22/11/11), που ήρθε πριν από δεκαπέντε μέρες στο φως της δημοσιότητας και αφορά σιτοπαραγωγούς της Βισαλτίας.

Ο δικηγόρος  Δημήτρης Γκολέμης στον οποίο ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Βισαλτίας ανέθεσε την έρευνα, συναντήθηκε προχθές στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Μόσχο Κορασίδη και τρείς υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να πληροφορηθεί λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Σημειωτέον πως η ιστορία αυτή, μπορεί να στοιχίσει πρόστιμο ύψους 37 εκ στην χώρα μας, και στους αγρότες που ενεπλάκησαν, τσουχτερές ποινές που φτάνουν μέχρι και την παρακράτηση όλης τους της επιδότησης για τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Πώς άνοιξε η υπόθεση
Η αρχή του νήματος βρέθηκε κατά τη διάρκεια του τακτικού ετήσιου δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποίησαν ορκωτοί λογιστές, στους φακέλους  όλων των επιδοτήσεων που δίνονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε κάποιον εξ αυτών που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε πως υπήρχαν τιμολόγια γραμμένα με μολύβι, άλλα που ήταν φωτοαντίγραφα και κάποια τρυπημένα όχι από το μηχάνημα της ΔΟΥ στην οποία εκδόθηκαν.
Ερευνήθηκαν για πλαστότητα κι όταν αυτή διαπιστώθηκε,  ο ΟΠΕΚΕΠΕ που παρήγγειλε και τον έλεγχο, ανέφερε αμέσως στη Δίωξη οικονομικού Εγκλήματος τα ευρήματα.

Όπως προκύπτει από αξιόπιστες πληροφορίες, επρόκειτο για τρία με τέσσερα μπλοκ αποδείξεων δύο συγκεκριμένων επιχειρήσεων με έδρες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν  κύριο και μοναδικό μέτοχο, το ίδιο πρόσωπο.
Και οι δύο, είχαν αντικείμενο την παραγωγή σπόρων και τα γεωργικά εφόδια.
Τα επίμαχα τιμολόγιά τους, δεν προερχόταν από μπλοκ που τρυπήθηκαν νόμιμα από τις ΔΟΥ όπου ανήκουν οι επιχειρήσεις.

Τσουχτερά πρόστιμα
Η έκθεση των ορκωτών λογιστών και του ΟΠΕΚΕΠΕ εστάλη στην Ε.Ε., το αρμόδιο Υπουργείο και φυσικά στον Εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει και τις σχετικές διώξεις με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε.
Να σημειωθεί πως η υπόθεση αφορά σε επιδοτήσεις σιτοπαραγωγών για την ολοκληρωμένη διαχείριση, συνολικού ύψους 24 εκ .

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επέβαλε ήδη ποινές στους αγρότες που κατέθεσαν τα πλαστά τιμολόγια, παρακρατώντας τους τις επιδοτήσεις, και προετοιμάζοντας αυστηρότατα πρόστιμα που ανέρχονται στο διπλάσιο αυτών που πήραν το `09 και το `10, για τρία χρόνια.

Και σε άλλους νομούς
Τα τιμολόγια των επιχειρήσεων αυτών, δεν διακινήθηκαν μόνο στην περιοχή της Βισαλτίας αλλά και σε άλλους νομούς της Β. Ελλάδας είτε μέσω του ίδιου του επιχειρηματία είτε μέσω συνεργαζόμενων τοπικών εμπόρων που πουλούσαν τον σιταρόσπορο.
Στον φάκελο που κατέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δικαιοσύνη, αναφέρονται αρκετά ονόματα Σερραίων εμπόρων και μεσιτών που διακινούσαν το προϊόν στην περιοχή μας.Αν και αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο πόσοι ακριβώς αγρότες των Σερρών προμηθεύτηκαν πλαστά τιμολόγια και πιθανόν και καρτελάκια πιστοποίησης του επίμαχου σπόρου, υπολογίζεται πως αυτοί ανέρχονται σε δεκάδες.


Προσφυγές
Ο Αδέσμευτος Αγροτικός Σύλλογος Βισαλτίας και ο Πρόεδρός του Στέργιος Λίτος, έχουν ήδη ενημερώσει τους αγρότες που θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν και αδίκως υφίστανται τα πρόστιμα, να καταθέσουν υπογεγραμμένη αίτηση με την οποία να δηλώνουν πως επιθυμούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Προηγούμενη σχετική ανάρτηση ΕΔΩ

Αναφορές άλλων στον "Καθρέφτη" ΕΔΩ




ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: