Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ με Ελληνο-Σουηδική δημοσιογραφική παρέα


Σε αποστακτήριο του Καλόκαστρου δίπλα στο Στρυμονικό ήταν το ραντεβού που έδωσε με τους φίλους του ο Σερραίος δημοσιογράφος Γιώργος Στεργιάδης.  Το τσίπουρο της χρονιάς γίνεται πάντα συνοδεία καλής παρέας και γλεντιού.
Με όλο το τυπικό της απόσταξης λοιπόν να τηρείται στο ακέραιο, η μεγάλη παρέα τραγούδησε, συζήτησε και τίμησε τα γευστικά εδέσματα, όση ώρα τα καζάνια έβραζαν τη φλούδα του σταφυλιού για να δώσουν το αρωματικό απόσταγμα.

Ο Γιώργος Στεργιάδης που έλκει την καταγωγή του από το Βαλτερό, εργάστηκε επί 25 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση και στο ραδιόφωνο της Σουηδίας και διατέλεσε επί 17ετία ανταποκριτής της ΕΡΤ στις σκανδιναβικές χώρες. Εδώ και λίγα χρόνια ανήκει στο Αθλητικό Τμήμα της ΕΤ3 ενώ τη δεκαετία του `90 συνεργάστηκε τοπικά και με το Ράδιο-Ε (από τότε χρονολογείται και η γνωριμία με τη γράφουσα).
Από αριστερά:  Κ. Εγγλέζος, Γιώργος Στεργιάδης, Αρ. Παπαφωτίου, Γιάν Μάρτινσον, Αναστ. Ανδρονίδης.

Από τη Σουηδία
Η θητεία του στα Σουηδικά ΜΜΕ του άφησε φιλίες ζωής που δεν τις πείραξε ο χρόνος. Έτσι, και στη φετινή απόσταξη, καλεσμένος του ήταν ο δημοσιογράφος και καθηγητής πανεπιστημίου, ειδικός στα οικονομικά θέματα Γιάν Έρικ Μάρτινσον, που ταξίδεψε μαζί με τον Γιώργο από την μακρινή Σουηδία στις Σέρρες, κάνοντας μία και μοναδική στάση για «τα τσίπουρα του φίλου του», πριν φύγει για τη Νέα Υόρκη.

Φίλοι του Σερραίου δημοσιογράφου από εδώ και τη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, να περάσουν από το αποστακτήριο να δοκιμάσουν το «καινούριο» και να γευτούν μαζί με τα ελληνικά και σουηδικά εδέσματα και νοστιμιές.
Στο τραπέζι, κρέατα τοπικής παραγωγής, σαλάτες και φρέσκο ζυμωτό ψωμί, έκαναν συντροφιά με τον καπνιστό τάρανδο και τις σάλτσες ψαριού που έφερναν την δεύτερη πατρίδα του Γιώργου, στις Σέρρες.

Σερραϊκό τσίπουρο για πρωθυπουργό
Ογδόντα λίτρα έβγαλαν τελικά τα τρία καζάνια του Κώστα Εγγλέζου που έχει το αποστακτήριο (το πρώτο στο νομό που λειτούργησε –και συνεχίζει- με αέριο και όχι με ξύλα).

Ο Γιώργος Στεργιάδης έχει τάξει από ένα μπουκάλι τόσο στο πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γιόραν Πέρσον με τον οποίο διατηρεί μακροχρόνια φιλία, όσο και στον γνωστό προπονητή Γιόραν Έρικσον. Φυσικά το δικό του μπουκάλι περιμένει και ο πρώην Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Λέναρντ Γιόχανσον, που επίσης κάθε χρόνο γεύεται τα αποστάγματα του Γιώργου.

Το Σερραϊκό τσίπουρο, θα ταξιδέψει λοιπόν στη Σουηδία και είναι ευχάριστο να ξέρουμε πως το περιμένουν πώς και πώς οι σημαντικοί φίλοι του συνάδελφου Γιώργου Στεργιάδη. Και του χρόνου.

 ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: