Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

120 εκ € για το δρόμο Στρυμονικό-Χριστός. •Τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω, λόγω πτώχευσης του αναδόχου.


Μετά από ταλαιπωρία χρόνων, δημοπρατείται τον επόμενο μήνα η κάθετος της Εγνατίας που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τις Σέρρες και τον Προμαχώνα.
Ο άξονας, σε τμήματά του μέσα στο νομό Σερρών, είχε μείνει ημιτελής λόγω αδυναμίας των αρχικών αναδόχων, με αποτέλεσμα να ακυρώνει στην ουσία την λειτουργία ενός από τους πλέον σημαντικούς οδικούς διαδρόμους σύνδεσης της χώρας μας με την Ευρώπη.

Δύο χρόνια κατασκευαστικής απραξίας
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου από την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και τις διαχειριστικές αρχές των Υπουργείων Μεταφορών και Ανάπτυξης και αφορά σε εργασίες ολοκλήρωσης των τμημάτων από τον Λαγκαδά έως τον Λαχανά (ελάχιστες βελτιώσεις) και από το Στρυμονικό έως το Χριστός, που είναι και η κύρια «τρύπα» του άξονα. Επίσης, παρεμβάσεις προβλέπονται και σε άλλα τμήματά του εντός του νομού Σερρών, όπως στο κομμάτι του δρόμου για Σιδηρόκαστρο με δημιουργία ΛΕΑ (λωρίδας έκτακτης ανάγκης).

«Είχαμε διετή διακοπή των εργασιών στα κομμάτια εντός του νομού Σερρών. Τώρα, τα 22 κρίσιμα χιλιόμετρα Στρυμονικού – Χριστός  μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. τα έφερε εις πέρας με την επαναδημοπράτηση  του έργου.  Ήταν μία δύσκολη επιχείρηση. Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, τα πράγματα θα πάνε καλά και θα μπορέσουμε ξεκινώντας με το καλό το 2012, να παραδοθεί ο δρόμος μέσα στα χρονοδιαγράμματα» τονίζει ο Δ/ντής τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Αλέκος Φωταρούδης, μιλώντας στον «Π».

Πτώχευσε ο πρώτος ανάδοχος
Το έργο έμεινε  στον αέρα λόγω οικονομικών αδυναμιών της αναδόχου εταιρίας ΑΤΙΚΑΤ που ήταν και αρχικός ανάδοχος.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και το Υπουργείο Μεταφορών μετά την εκκαθάριση που ήταν μία χρονοβόρος διαδικασία προχωρούν τώρα στην επαναδημοπράτηση, δρομολογώντας την ολοκλήρωση του άξονα.

Ο Υφυπ. Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε σχετικά: «Στο έργο της εργολαβίας, περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των 22 χιλιομέτρων του τμήματος Στρυμονικό- Α/Κ Χριστός, συμπεριλαμβανομένων των ανισόπεδων κόμβων Στρυμονικού, Λευκώνα, Προβατά και Χριστού. Είναι σημαντικό έργο η ολοκλήρωση του δρόμου, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού άξονα 4».

Μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη
Ό άξονας 60 της Εγνατίας, ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τον προμαχώνα, δια μέσου του νομού Σερρών. Είναι συνολικού μήκους 96 χλμ και αποτελεί κομμάτι του διευρωπαϊκού διαδρόμου που μέσω Σόφιας, Πράγας και Βουδαπέστης καταλήγει στο Βερολίνο.
«Είναι πολύ σημαντική για το νομό Σερρών η ολοκλήρωση του άξονα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις μετά την κατάθεση προσφορών ,στο τέλος του 2012 θα αναδειχτεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το ευχόμαστε», δήλωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

«Το έργο, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη του νομού και θα διευκολύνει τις εμπορικές προσεγγίσεις του επιχειρηματικού κόσμου των Σερρών και της χώρας, με τις αγορές του εξωτερικού» τόνισε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΣ Άρης Δρογαλάς.
Να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένη και ανέρχεται σε 120 εκ Ευρώ.

 ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: