Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο ήλιος πληρώνει τη ΔΕΗ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ.

22/10/2011
 Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο Σχολείο του νομού Σερρών, βρίσκεται στο Άνω Μητρούση, στεγάζει το Νηπιαγωγείο του Δημοτικού Διαμερίσματος και θα αποτελέσει οδηγό για άλλες 26 σχολικές μονάδες που προτάθηκε να ενταχθούν σε σχετικά προγράμματα.


Τα είκοσι δύο (22) φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη του, όχι μόνο αξιοποιούν στο έπακρο τα δώρα του ήλιου προσφέροντας ενεργειακή αυτονομία στο κτίριο - και άρα μηδενικά έξοδα για ρεύμα -, αλλά ενισχύουν οικονομικά και το κοινό ταμείο των σχολικών επιτροπών όλων των εκπαιδευτικών μονάδων του Δήμου Σερρών.

Με ποιόν τρόπο; Ο φωτοβολταϊκός σταθμός που εγκαταστάθηκε στη στέγη του είναι τέτοιας ισχύος, ώστε όχι μόνο να καλύπτει την ετήσια δαπάνη της σχολικής μονάδας για ρεύμα, αλλά να περισσεύουν και χρήματα!

Δεν πληρώνουν ρεύμα
Η Δ/ντρια του Νηπιαγωγείου Φωτεινή Ρατκίδου, δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π»: «Η παραγόμενη από τον ήλιο ηλεκτρική ενέργεια, μας αφήνει και κέρδος. Έτσι όχι μόνο δεν πληρώνουμε λογαριασμούς στη ΔΕΗ, αλλά μας επιστρέφονται και χρήματα.
Το Σχολείο μας, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτόνομου ενεργειακά Σχολείου, με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 Αν και οι μαθητές μας είναι μικροί, αφού είμαστε Νηπιαγωγείο, γνωρίζουν πολύ καλά για την ιδιαιτερότητα του Σχολείου τους και τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος είναι μέρος της αγωγής που δίνουμε στα παιδιά και τα δικά μας, εκπαιδεύονται μέσα σ` ένα κτίριο που είναι πρότυπο. Αυτό είναι για όλους πλεονέκτημα».

«Το κτίριο, κατασκευάστηκε και παραδόθηκε από το Οργανισμό Σχολικών κτιρίων (ΟΣΚ), με αυτό το πλεονέκτημα. Η χρήση ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, το καθιστά και εκπαιδευτικό παράδειγμα πάνω στις τεχνολογίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» τονίζει και ο Προϊστάμενος Αθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Χρήστος Κρυστάλλης.

  
Οικονομία
Ο Δήμος Σερρών, σκοπεύει να  εντάξει συνολικά 26 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναθέτοντας τη σχετική μελέτη στην ΕΠΤΑ και διαπιστώνοντας πως: «Ο κτιριακός τομέας του Δήμου, έχει σημαντικό περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 30%» όπως επισημάνει η Αντιδήμαρχος Παιδείας Σοφία Μπιτζίδου.

Να σημειωθεί πως η Δ/νση Αθμιας Εκπαίδευσης του νομού Σερρών, εστιάζοντας επί σειρά ετών στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης στους μικρούς μαθητές του νομού, υλοποίησε πέρυσι δύο ενεργειακά προγράμματα που βραβεύτηκαν από το Υπ. Παιδείας και τη ΔΕΗ, ενώ παρουσιαστήκαν τιμητικά και στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ως πρότυπες και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: