Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ Αλληλεγγύη και ευαισθησία από τη Μητρόπολη Σ&Ν


Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων πήρε η Μητρόπολη Σερρών. Εγκαινιάζοντας και λειτουργώντας  εδώ και είκοσι μέρες το Κοινωνικό της Παντοπωλείο, αλλά και έναν πλήρως εξοπλισμένο Ξενώνα Φιλοξενίας Αναξιοπαθούντων, προσφέρει μια φιλόξενη αγκαλιά κι ένα σταθερό στήριγμα, σε αυτούς που η ζωή έφερε ανάγκες αξεπέραστες.

Η «Στοργή»
Ο ξενώνας που ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και λειτουργεί, πήρε το όνομα «Στοργή» και στεγάζεται σε ανακαινισμένο ευρύχωρο κτίριο στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου των Επταμύλων, σε απόσταση αναπνοής από το Νοσοκομείο.

«Άστεγοι από οικονομική ή φυσική καταστροφή, άνθρωποι που βιώνουν ειδικές και δύσκολες καταστάσεις, αλλά και συγγενείς ασθενών που έρχονται από την επαρχία και έχουν οικονομική αδυναμία, μπορούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα μας.   Είναι ένα καταφύγιο που εκτός από στέγη θα προσφέρει και βάλσαμο ψυχής με το λόγο του Θεού»  δήλωσε ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας Θεολόγος στον «Π».

Ο ξενώνας, περιλαμβάνει τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα και έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι δέκα ατόμων, χτίστηκε και εξοπλίσθηκε εξ` ολοκλήρου με έξοδα της Μητρόπολης και την προσωπική εργασία ενοριτών και του ιερέα της εκκλησίας. Μάλιστα ήδη στεγάζει τους πρώτους του φιλοξενούμενους,  αποδεικνύοντας έτσι την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

Το Κοινωνικό παντοπωλείο
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τα εγκαίνια του οποίου κάλυψε με αναλυτικό φωτορεπορτάζ ο «Π» λειτουργεί με τη βοήθεια και τις προσφορές των τοπικών επιχειρηματιών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας..
 Σκοπός του, η προστασία και η ενίσχυση εκείνων των κοινωνικών ομάδων, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη είδη διατροφής τους.

Η ανάγκη δημιουργίας του φάνηκε από το πλήθος των αιτούντων συμπολιτών μας.
Ήδη χορηγήθηκαν 150 ειδικά διαβαθμισμένες κάρτες σε ισάριθμες οικογένειες, για την δωρεάν προμήθεια τροφίμων από την «Κιβωτό της Αγάπης» όπως ονομάσθηκε. Λειτουργεί τρείς φορές την εβδομάδα και διαθέτει πάνω από είκοσι διαφορετικά είδη, κυρίως διατροφής.
Τους δικαιούχους εξυπηρετούν με ευγένεια και αγάπη εθελοντές και κληρικοί (με επικεφαλής τον ιερέα της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού της πόλης των Σερρών) που βοήθησαν μάλιστα και στην οργάνωση του Παντοπωλείου.

Τόσο στον Ξενώνα Αστέγων όσο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η επιλογή των εξυπηρετούμενων γίνεται βάσει αποδεδειγμένων οικονομικών και οικογενειακών κριτηρίων, που ελέγχονται από μέλη του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Σερρών.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: