Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΕΓΝΗ Η ΠΙΣΙΝΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ. Γύρισε πίσω χορηγία του Ιδρ. Μποδοσάκη.


18/10/2011
 
Αδυναμία να εφαρμόσουν τα θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα των παιδιών με κινητικά προβλήματα δηλώνουν οι Σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής του νομού, αφού η πισίνα του κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζονται παραμένει στεγνή, μια και το κόστος θέρμανσης του νερού, εμποδίζει τη λειτουργία της.

Με έναν καυστήρα
Η πισίνα θεραπείας του ΕΕΕΕΚ Σερρών μένει χωρίς νερό για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η έλλειψη κονδυλίων για την αγορά καυσίμων αλλά και η κατασκευαστική ιδιαιτερότητα που θέλει το νερό της να θερμαίνεται από τον ένα και μοναδικό καυστήρα του κτιριακού συγκροτήματος των 8.000 τμ(!!), στερεί από τα παιδιά  με σοβαρά κινητικά προβλήματα ένα σημαντικό θεραπευτικό και εκπαιδευτικό εργαλείο.

«Δυστυχώς η κρίση θα γίνει για μία ακόμη χρονιά αιτία να μην μπορέσουμε να γεμίσουμε την πισίνα. Κύριες και συμπληρωματικές θεραπείες που προβλέπονται από το πρόγραμμα, δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν. Το νερό της πισίνας θερμαίνεται μόνο όταν ανάβει το καλοριφέρ για όλο το συγκρότημα. Κι εδώ, στεγαζόμαστε τρία Σχολεία και το Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ). Καταβαίνετε πως όσο ο καιρός είναι καλός και το καλοριφέρ δεν ανάβει, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πισίνα. Το ίδιο και σε ώρες  που αυτό δεν λειτουργεί» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Δ/ντής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Σερρών.

Η χορηγία γύρισε πίσω
Το πρόβλημα, δεν είναι καινούριο. Η πισίνα δεν λειτουργεί πάνω από τα μισά από τα χρόνια ύπαρξης του υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που εγκαινιάστηκε από τον  Κ. Σημίτη πριν από 10 χρόνια, βρίσκεται δίπλα στο Νοσοκομείο Σερρών και είναι το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη χώρα.
Η κατασκευαστική του όμως «ιδιορρυθμία» που δεν προβλέπει αυτόνομη θέρμανση της πισίνας, είναι ο κύριος λόγος της ουσιαστικής της αχρήστευσης.
Η χορηγία που είχε εξασφαλιστεί προ 3ετίας χορηγία από το  ίδρυμα Μποδοσάκη ύψους 20.000 ευρώ προκειμένου να εγκατασταθούν ηλιακοί στη στέγη και να τοποθετηθεί ανεξάρτητος καυστήρας, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε. Χρειαζόταν άλλα τόσα χρήματα που δεν μπόρεσαν να βρεθούν, οπότε και το Ίδρυμα πήρε πίσω την χορηγία.
«Φέτος ως Δ/ντής, την ξαναζήτησα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με σκοπό να μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε αυτή τη φορά. Περιμένω απάντηση και μακάρι να είναι θετική» δηλώνει στον «Π» ο κ. Λάσκαρης.

Να βρεθεί μόνιμη λύση
Περί τα 200 παιδιά με παραπληγίες, αυτισμό, τετραπληγίες και άλλες κινητικές αναπηρίες, θα έπρεπε να συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους στην πισίνα και τις μπανιέρες του υδρομασάζ. Αυτό όμως χωρίς ζεστό νερό, είναι αδύνατον.
«Είναι θεαματικά τα θεραπευτικά αποτελέσματα της χρήσης των υδρομασάζ και της πισίνας πάνω στα παιδιά μας. Μαθαίνουν πώς να κινούνται και να αυτοεξυπηρετούνται. Πράγματα θεμελιώδη για την αυτονομία τους» τονίζει και ο Γυμναστής Ειδικής Αγωγής του ΕΕΕΕΚ κ. Ηλίας Παπαδόπουλος.

Τόσο η Δ/νση Βθμιας όσο και Δήμος Σερρών στη δικαιοδοσία του οποίου πέρασε η λειτουργία των σχολικών μονάδων, γνωρίζουν το πρόβλημα και ερευνούν για λύσεις. «Μία από αυτές θα ήταν η οικονομική συνδρομή από το σύνολο των Δήμων του νομού, μια και τα παιδιά των Σχολείων που έχουν ανάγκη την πισίνα είναι από όλον τον νομό» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Σοφία Μπιτζίδου, μιλώντας στον «Π».
Πάντως, εκπαιδευτικοί και γονείς των παιδιών με κινητικά προβλήματα, ζητούν μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ανεξαρτητοποίηση της θέρμανσης της πισίνας και χρήση είτε ηλιακής ενέργειας είτε φυσικού αερίου, για ελαχιστοποίησης του κόστους λειτουργίας της.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: