Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

ΕΥΡΗΜΑΤΑ 7 εκατ. ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΠΗΓΗ Θησαυρός για το νομό οι τουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος περιοχές του.

Σπανιότατα παλαιοντολογικά ευρήματα 7 εκατομμυρίων ετών που μάλιστα προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον, ήρθαν στο φως στη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου.

Το Μουσείο Παλαιοντολογίας που στεγάζει τους επιστημονικούς αυτούς θησαυρούς, καθώς και εργαστήριο καθαρισμού των ευρημάτων, εγκαινιάστηκε  πριν δύο μήνες από τη Δημοτική αρχή.
Όμως, ελάχιστοι το γνωρίζουν και για την ώρα, απουσιάζει και από τους προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς του νομού, και από το εκδρομικό πρόγραμμα των σχολείων, παρά τη μεγάλη εκπαιδευτική του αξία.

Η Καθηγήτρια Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ευαγγελία Τσουκαλά είναι αυτή που ανακάλυψε τον προϊστορικό «θησαυρό της Θερμοπηγής», ανασκάπτοντας την περιοχή από το 1997. Η ίδια, επιμελήθηκε και την οργάνωση του όμορφου Μουσείου που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλιό Δημοτικό Σχολείο της χωριού.

Το μοναδικό Αγκυλοθήριο
Η κ. Τσουκαλά θεωρεί εξαιρετικά σημαντική για την Παλαιοντολογία την περιοχή της Θερμοπηγής, στην οποία την έφερε  η ανακάλυψη του ντόπιου σιδηροδρομικού Γιώργου Τομπουλίδη ότι σε μονοπάτι της περιοχής, υπάρχουν οστά ζώων.
Οι αρχικές ανασκαφές έφεραν στο φως ιππάρια, καμηλοπαρδάλεις, μαστόδοντες, αντιλόπες, μαχαιρόδοντες και τελικά πριν από λίγο καιρό το κρανίο ενός γιγαντιαίου φυτοφάγου ζώου που ονομάζεται Αγκυλοθήριο το Πεντελικό.

Το κρανίο του Αγκυλοθήριου που έφερε στο φώς η κ. Τσουκαλά είναι το μοναδικό ακέραιο που βρέθηκε παγκοσμίως και φυσικά, παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αυτό, είναι και το κόσμημα του Μουσείου της Θερμοπηγής, όπου και εκτίθεται.

Η έκθεση, εκτός από τα απολιθώματα, περιλαμβάνει και διάφορες συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζώων, ψαριών, φυτών και ορυκτών από την περιοχή, που κάποτε ήταν σαβάνα.
Η καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, δεν σταμάτησε ποτέ τις ανασκαφές στη Θερμοπηγή. Εδώ και 14 χρόνια, αναζητάει εκεί το νήμα του χρόνου. Το Αγκυλοθήριο που έφερε στο φως, ξετύλιξε αυτό το νήμα 7 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Παλαιοντολόγοι της Βιέννης
Η θέση της Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου, αναφέρεται και στο National Geographic Sosiety ενώ οι δημοσιεύσεις της κ. Τσουκαλά για το Αγκυλοθήριο, προκάλεσαν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, που εκφράστηκε και με ερευνητικές αποστολές. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο, οργανώθηκαν με επιτυχία κοινές ανασκαφές στη Θερμοπηγή με το Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με τη συμμετοχή 18 Αυστριακών και 10 Ελλήνων φοιτητών, υπό την επίβλεψη της Dr. Κατερίνας Τσουκαλά και της Dr. Doris Nagel.

Να αναδειχθεί το Μουσείο
Το Μουσείο της Θερμοπηγής μπορεί να μην εντυπωσιάσει με το μέγεθός του. Είναι όμως μία μαρτυρία της προϊστορίας του τόπου μας, οργανωμένο με επιστημονική επίβλεψη και με πλούσια εκπαιδευτική πληροφορία, χρήσιμη σε μικρούς και μεγάλους.

Η ξενάγηση του επισκέπτη από επιστήμονες που θα μπορούσαν να του μεταδώσουν την γνώση τους και την εκπαιδευτική πληροφορία, θα μπορούσε να αναδείξει το Μουσείο σε πόλο έλξης όχι μόνο τουριστών αλλά να το καθιερώσει και ως τόπο γνωριμίας των μαθητών με την Παλαιοντολογία και τις συνδεόμενες με αυτήν επιστήμες.  
Οι αυτοδιοικητικοί και εκπαιδευτικοί φορείς του νομού μας, επιβάλλεται να το προσπαθήσουν.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: