Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ. Πιλότος η Βισαλτία.


25/10/2011

Στο δήμο Βισαλτίας, τα πλαστικά μπουκάλια από φυτοφάρμακα δεν θα αποτελούν πιά επικίνδυνους ρύπους που γεμίζουν ρέματα και αρδευτικά κανάλια.
Αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MED, όχι μόνο μπαίνει τάξη στην ανεξέλεγκτη ρίψη τους, αλλά εξασφαλίζονται και σημαντικά οικονομικά οφέλη από την διαχείρισή τους.
Ένα χρόνο μετά την ένταξη του Δήμου στο MED (ως Δήμος Νιγρίτας τότε επί δημαρχίας Αγγελικής Μήκα), ο πρώτος Σταθμός συλλογής πλαστικών περιεκτών φυτοφαρμάκων είναι σήμερα πραγματικότητα, έξω από το Φλάμπουρο.

Ευρωπαική πρωτοπορία
«Η ανεξέλεγκτη ρίψη τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ η μη αξιοποίησή τους αποτελεί τεράστια σπατάλη.
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα πίσω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του είδους. Όλη η Ευρώπη έχει έλλειμμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Χρειάζεται να αποκτήσουν παιδεία οι αγρότες μας και νέες συνήθειες όσον αφορά τα πλαστικά μπουκάλια από τα φυτοφάρμακα.

Ο σταθμός εδώ στη Νιγρίτα στην περιοχή του Φλάμπουρου, είναι ο πρώτος και ο μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ουσιαστικά ο πιλότος για ό,τι θα ακολουθήσει ως επίσημη πιά πολιτική του κράτους πάνω στη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων που είναι όχι μόνο επιβαρυντικά για το περιβάλλον, αλλά και για τα ζώα και τον άνθρωπο» τόνισε μιλώντας στον «Π» ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Δημήτρης Μπριασούλης.
Ο καθηγητής, μαζί με συνεργάτες του και υπεύθυνους του Δήμου Βισαλτίας, επέβλεψαν προσωπικά την δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού. Αγρότες της περιοχής, έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων και τεστάρισαν με επιτυχία τη λειτουργικότητά τους.

«Ο σταθμός περιλαμβάνει ειδικό χώρο απόρριψης των μπουκαλιών, κάδους ξεχωριστούς με χρωματικές ενδείξεις για τη διαλογή, ειδική ράμπα για το γέμισμα των ψεκαστικών , μέχρι και ντουζιέρα για το ξέπλυμα των αγροτών που θα τύχει να έρθουν σε επαφή με τα φυτοφάρμακα.
Πρόκειται για οργανωμένη μονάδα που έχει την δική της περίφραξη και θα προστατεύεται. Είναι για όλους μας ένα νέο ξεκίνημα με πολλαπλές ωφέλειες» δήλωσε  και ο Γεωπόνος του Δήμου Βισαλτίας Στράτος Καδής.

Με οικονομικά οφέλη
Ο Σταθμός συλλογής στο Φλάμπουρο, μπορεί να είναι ο πρώτος αλλά δεν θα μείνει ο μοναδικός, αφού από το ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται η κατασκευή και δεύτερου σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα του ίδιου Δήμου.
Θα ακολουθήσει η κατασκευή Σταθμού μεταφόρτωσης (δίπλα στον ΣΜΑ Νιγρίτας), απ` όπου ο αγοραστής των πλαστικών περιεκτών, θα τα παραλαμβάνει καθαρά και έτοιμα για ανακύκλωση.  Τα χρήματα που θα έρχονται, θα αξιοποιούνται σε αγροτικά έργα, από τον δήμο.

Η επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δήμος Βισαλτίας,  αποτελούν τον κύριο εταίρο της ευρωπαϊκής αυτής δράσης, στην οποία συμμετέχουν συνολικά πέντε χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα).
Οι εταίροι, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των αγροτών, αλλά και την εκπαίδευσή τους για σωστή χρήση των εγκαταστάσεων, πλύση και ταξινόμηση των πλαστικών περιεκτών. Αυτόν άλλωστε τον στόχο είχε και η δοκιμαστική λειτουργία του Σταθμού, η οποία έγινε με επιτυχία.
Το πρόγραμμα είναι 3ετές. Με τη λήξη του, ο Δήμος θα πρέπει από δικούς του πόρους να εξασφαλίσει τη συνέχειά της δράσης.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: