Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΑΤΗ εκατομ.Ευρώ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ • Ποινές σε δεκάδες σιτοπαραγωγούς της Βισαλτίας •Αγωγές κατά εταιρίας και μεσιτών.


Απάτη που εμπλέκει δεκάδες σιτοπαραγωγούς της περιοχής Βισαλτίας των Σερρών, διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα της χώρας, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όχι μόνο να μην πληρώνονται οι αγρότες τις προβλεπόμενες κοινοτικές ενισχύσεις του 2009, αλλά να αντιμετωπίζουν και τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν στο τριπλάσιο της επιδότησης που θα εισέπρατταν!

Πρόκειται για μία υπόθεση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο κομμάτι της που αφορά στους σιτοπαραγωγούς, αλλά φαίνεται να έχει καταλήξει όσον αφορά τις ευθύνες τρίτων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τιμολόγια αγοράς σπόρων σκληρού σίτου, τα οποία τρείς έμποροι- μεσίτες της περιοχής Βισαλτίας ( οι δύο εκ των οποίων είναι και αιρετοί  στο νέο Δήμο), προμήθευσαν σε σιτοπαραγωγούς της περιοχής.

Τα τιμολόγια αυτά που φέρουν τη σφραγίδα επιχείρησης παραγωγής σπόρων με έδρα τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης, δεν έγιναν αποδεκτά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ , «λόγω παρατυπιών στην έκδοσή τους». Οι αγρότες δεν ενημερώθηκαν από καμία Αρχή για την υπόθεση, ενώ μόλις προχθές κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει, από τις  παρακρατήσεις ποσών από τα βιβλιάριά τους.



Συνδικαλιστές του χώρου, καταγγέλλουν ότι "μέχρι και την περασμένη εβδομάδα μεσίτες εξέδιδαν τέτοια τιμολόγια" και εκφράζουν φόβους και για τις επιδοτήσεις του 2012, ενώ έχουν ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να στραφούν κατά της επιχείρησης και των μεσιτών, την ίδια ώρα που ερευνάται εάν κάποιοι σιτοπαραγωγοί γνώριζαν ότι επρόκειτο για εικονικά τιμολόγια.


Ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Στέργιος Λίτος, δήλωσε σχετικά:
«Διαπιστώθηκε από τον ΣΔΟΕ να υπάρχουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια και καρτελάκια για χρήση πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου. 
Εμείς έχουμε έρθει σε επαφή με τον δικηγόρο μας τον κ. Δημ. Γκολέμη ο οποίος ανέλαβε δωρεάν, και καλούμε όλους τους αγρότες να προσέλθουν και να καταθέσουμε αγωγές και μηνύσεις προς αυτούς του κυρίους, που διακινούσαν τα τιμολόγια.

Εάν οι αγρότες γνώριζαν την απάτη και δεν το κατήγγειλαν και έπαιρναν μέρος σ` αυτή, έχουν τεράστια ευθύνη και οι ίδιοι. Εάν είχαν άγνοια εδώ είμαστε σαν Σύλλογος, δεν αφήνουμε κανέναν αγρότη. Εάν δεν το ήξεραν, να κάνουμε μηνύσεις και αγωγές. Δεν θα κόβονται επιδοτήσεις αγροτών από παιχνίδια τρίτων εις βάρος τους".

Ο Γιάννης Παναγής ως Γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα:
«Φαίνεται πως πρόκειται για πλαστά ή παράνομα παραστατικά.  Αυτό που με πληροφόρησαν αρμόδιες και επίσημες πηγές για τα τιμολόγια, είναι πως στο πρωτότυπο σε σχέση με το διπλότυπο, υπήρχε άλλη ημερομηνία. Κι από κει διαπιστώθηκε η απάτη. Κάποιοι έμποροι εξέδιδαν αυτά τα τιμολόγια και το συνοδευτικό καρτελάκι.

Επειδή ακούγονται διάφορα, θέλω να πιστεύω πως οι αγρότες αγοράσαν πραγματικά σπόρο. Δεν θέλω να πιστέψω πως αγόρασαν απλώς τιμολόγια και χρησιμοποίησαν σπόρο που ήδη είχαν. Αν υπήρχε εμπόριο τιμολογίων αντί σπόρων όπως θα έπρεπε,  δεν το γνωρίζω.


Αυτό που μου είπε ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πως έχει γίνει επίσημος καταλογισμός 37 εκ Ευρώ στη χώρα μας από την Ε.Ε., για παράνομες επιδοτήσεις, δικαιώματα και ποιοτικό παρακράτημα. Δηλαδή, χρήματα που έχουν δοθεί παρανόμως στους δικαιούχους διότι δεν ήταν πιστοποιημένος ο σπόρος και άρα δεν έπρεπε να εισπράξουν την επιδότηση του 2009. Έτσι, και αφού διαπιστώθηκε η απάτη, τώρα αυτά τα χρήματα παρακρατούνται από την επιδότηση της ενιαίας των επόμενων ετών».
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: