Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Στρυμόνας και ποίηση ενώνουν Ελλάδα και Βουλγαρία. H «Ποιητική Αμφιπολιτεία» του Στέλιου Σαριβασίλη.


Σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση, στο αμφιθέατρο της Δημόσια βιβλιοθήκης Σερρών, παρουσιάστηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του Σερραίου Στέλιου Σαριβασίλη με τίτλο: «Ποιητική Αμφιπολιτεία».


Πρόκειται για ένα βιβλίο που εκδόθηκε στη Βουλγαρία και περιλαμβάνει 21 ποιήματα και τις μεταφράσεις τους στα βουλγαρικά.
Είναι μία πολυτελής έκδοση 66 σελίδων τυπωμένη σε πάπυρο, που μεταφράστηκε σε χρόνο ρεκόρ προκειμένου να παρουσιαστεί στην «Ημέρα τιμής των Βαλκάνιων δημιουργών» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Σαντάνσκι, στο πλαίσιο του “Pirin Folk Festival”. Στην εκδήλωση, την Ελλάδα επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει με το έργο του ο Στέλιος Σαριβασίλης.

Διακεκριμένοι ομιλητές
Για τον Σερραίο ποιητή, που σημειωτέον ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες (Αγγλικά, Βουλγαρικά, Αλβανικά και διάλεκτο FYROM) μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές, ενώ ποιήματά του διαβάστηκαν από ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Για την «Αξία της μεταφρασμένης λογοτεχνίας στη διάδοση των ιδεών» μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Καψάλας, ενώ η καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου “Paisii Hiledarski” της Φιλιππούπολης Velichka Simonova-Grozdeva σε εξαιρετικά ελληνικά, περιέγραψε το ποιητικό προφίλ του Στέλιου Σαριβασίλη, εστιάζοντας στην ποίηση «ως αέναη επικοινωνία πέρα από τα σύνορα».

Τέλος, ο Βούλγαρος ποιητής και μεταφραστής Αραβικής, Ελληνικής και Αγγλικής ποίησης Boris Jogov που είναι και Γραμματέας του Δελφικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας, απήγγειλε ποιήματα από το βιβλίο και μίλησε για τον Σερραίο ποιητή συνδέοντας το έργο του με τις σχέσεις των δύο χωρών.
Εμβόλιμα, ποιήματα από τη συλλογή απήγγειλαν με μεγάλη εκφραστικότητα οι ηθοποιοί Μιχάλης Κοβανίδης, Δέσποινα Μέγγουλη και Νικολέτα Μαστρογιαννοπούλου.

Χαιρετισμό και ευχές στον Σερραίο ποιητή με αφορμή την εκδήλωση των Σερρών, έστειλε με επιστολή της  και η ελληνίστρια καθηγήτρια Stoina Poromanska που θεωρείται ο Μπαμπινιώτης της Βουλγαρίας και τιμήθηκε με ύψιστες διακρίσεις για το έργο της και από την ελληνική πολιτεία.


Και δράσεις εθελοντισμού
Στο πλαίσιο της όμορφης εκδήλωσης που συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΤ3 και συνεργάτης του «Π» Αριάδνη Παπαφωτίου, προβλήθηκε video από την παρουσίαση δύο μελοποιημένων ποιημάτων του Στέλιου Σαριβασίλη, τραγουδισμένα εξαιρετικά από την Αθηνά Λάμπρου (το «Δροσόσταγμα» σε μελοποίηση Ματούλας Λάμπρου) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Βουλγαρίας.
Παράλληλα, η εθελοντική ομάδα Serrealistas, συγκέντρωσε βιβλία που προσέφεραν οι προσελθόντες στην εκδήλωση, προκειμένου να διατεθούν στις βιβλιοθήκες των Φυλακών της Νιγρίτας και του Συλλόγου Οικογενειών και φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.). Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα εκείνη μόνο τη βραδιά να συγκεντρωθούν από δωρεές πάνω από 300 βιβλία.

Τα μέλη της ομάδας, γνωστοποίησαν πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για άλλους φορείς και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους στην Βιβλιοθήκη αναφέροντας πως πρόκειται για τη δράση των Serrealistas.

Η εκδήλωση παρουσίασης της «Ποιητικής Αμφιπολιτείας» οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα και το ΤΕΙ Σερρών, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: