Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Φυλακές Νιγρίτας: ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΜΕΤΑ ΝΕΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ.

Οκτώβριος 2011
Στο παρά πέντε ματαιώθηκε η μεταφορά νέων κρατουμένων στις Φυλακές της Νιγρίτας, παρά τις περί του αντιθέτου δεδηλωμένες προ 20ημέρου προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού Γιώργου Πεταλωτή.
Το μπλοκάρισμα των προσλήψεων, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης κάποιων αποσπάσεων και συνεπώς ο ορατός κίνδυνος να τεθεί θέμα ασφάλειας για το ίδιο το κατάστημα αλλά και την τοπική κοινωνία, ήταν οι λόγοι που οι προθέσεις μεταφοράς νέων κρατουμένων στο κατάστημα, πάγωσαν.

«Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, μπορεί να δημιουργήσουν κρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας στις φυλακές της Νιγρίτας, σε περίπτωση που αποφασιστεί αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, χωρίς παράλληλη ενίσχυση του αριθμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων», τονίζουν οι εργαζόμενοι στις φυλακές της Νιγρίτας, οι οποίοι μάλιστα συμπεριέλαβαν το αίτημά τους για αύξηση του προσωπικού, στην ένστολη διαμαρτυρία τους (στις 12/10/11) για το ενιαίο μισθολόγιο.


Ένας νοσηλευτής
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων; Οι 120 κρατούμενοι των φυλακών εξυπηρετούνται από έναν μόνο νοσηλευτή, ο οποίος αφού ολοκληρώσει το 8ωρο του, αφήνει πίσω του κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ευχόμενος να μην συμβεί τίποτε!
 «Είναι καλυμμένες λιγότερες από το 1/3 των προβλεπόμενων θέσεων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι που απαιτούνται δεν έχουν προσληφθεί ακόμη και οι ανάγκες εξυπηρετούνται από σωφρονιστικούς. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τις καθημερινές υποχρεώσεις των εργαζόμενων και τις ευθύνες τους, απέναντι στην εργασία τους αλλά και την κοινωνία» λένε χαρακτηριστικά.

«‘Όλοι θα κινδυνέψουμε»
Με τα δεδομένα αυτά, η προοπτική να λειτουργήσει και δεύτερη πτέρυγα στις φυλακές της Νιγρίτας, βρίσκει αντίθετο το υπάρχον προσωπικό. «Δεν πρέπει να μειωθεί η ασφάλεια. Αν φέρουν κι άλλους τότε όλοι θα κινδυνεύουμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των εξωτερικών φρουρών της φυλακών Νιγρίτας, Σταύρος Παπαδόπουλος (στη φωτό δεξιά).
«Λειτουργούμε χάρη στη φιλοτιμία των εργαζομένων εδώ» επισημαίνει και ο Πρόεδρος των σωφρονιστικών Γιάννης Λαζαρίδης (στη φωτό αριστερά).

Στους 12 μήνες λειτουργίας των Φυλακών της Νιγρίτας, 120 κρατούμενοι –κυρίως βαρυποινίτες-, φιλοξενούνται στη μία μόνο από τις πέντε πτέρυγες του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος. Οι υπόλοιπες είναι κλειστές, μια και οι εργασίες αποπεράτωσης σε κάποιες απ`αυτές συνεχίζονται.

Οι αριθμοί
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη Νιγρίτα αρχικά τοποθετήθηκαν 25 σωφρονιστικοί υπάλληλοι-φύλακες που στη συνέχεια ήταν να ενισχυθούν με ακόμη δώδεκα, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα, παρότι η οργανική τους δύναμη φτάνει τα 150 άτομα.
Ακόμη, στις πρώτες ημέρες οι φυλακές λειτούργησαν με 39 εξωτερικούς φρουρούς, όταν η οργανική τους δύναμη είναι 108. Όσον αφορά τους διοικητικούς υπαλλήλους, επί της παρούσης εργάζονται μόνο δέκα, όταν ο προβλεπόμενος αριθμός για επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό είναι 35 άτομα.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: