Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έφεραν τις ξυλόσομπες στο προσκήνιο.
Η επιβεβλημένη αναζήτηση του οικονομικού, σε όλες τις επιλογές της καθημερινότητάς μας, αφορά φυσικά και τον τομέα της θέρμανσης, ειδικά τώρα που ο χειμώνας έφτασε έτοιμος να «δαγκώσει» κι αυτός για τα καλά το ήδη άδειο πορτοφόλι μας!
Πολλά λοιπόν νοικοκυριά της πόλης σκέφτηκαν «αλλιώς», και καταλήγοντας πως τα καυσόξυλα συμφέρουν, αποφάσισαν να βάλουν τις ξυλόσομπες στο σαλόνι, κλείνοντας τα καλοριφέρ και ξεχνώντας το πετρέλαιο και τα πολλά έξοδα!
Αποτέλεσμα; Ο τζίρος όχι μόνο των επιχειρήσεων προμήθειας καυσόξυλων, αλλά και των «σομπάδικων» των Σερρών να ανέβει κατακόρυφα, με τους ιδιοκτήτες των τελευταίων ευχαριστημένους, να δηλώνουν πως είχαν δεκαετίες να δουν τέτοια κίνηση στα μαγαζιά τους.
Μάλιστα στις Σέρρες η ζήτηση έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να παρατηρούνται ήδη …ελλείψεις!
Ελλείψεις σε καυσόξυλα
Οι πρώτες ελλείψεις καταγράφονται στα καυσόξυλα. Οι έμποροι της πόλης έχουν ήδη ξεπουλήσει και αναζητούν νέους προμηθευτές για να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων μηνών, που όλα δείχνουν πως θα είναι αυξημένες.
«Ό,τι ποσότητες είχα τις έδωσα. Φέτος το ξύλο έφυγε πολύ λόγω της στροφής των καταναλωτών σε φθηνότερες λύσεις θέρμανσης. Πήραμε τις ίδιες ποσότητες με πέρυσι, αλλά τα φετινά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά» είπε στον «Π» ο Στράτος Δεβρελής που εμπορεύεται καυσόξυλα τα τελευταία 22 χρόνια. Ο ίδιος, διατυπώνει όμως και απορίες: «Απορώ γιατί τα Δασαρχεία δεν προέβλεψαν ώστε να δώσουν περισσότερα δέντρα για κοπή και να τροφοδοτήσουν την αγορά. Δεν φέρνω ξύλα από τη Βουλγαρία, γιατί δεν καίγονται σωστά και δεν θέλω να δυσαρεστήσω τους πελάτες μου. Θα ψάξω από άλλους νομούς» καταλήγει.
Δεν προλαβαίνουν με τις ξυλόσομπες
Αιφνιδιασμένα από την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης είναι και τα καταστήματα που πουλάνε σόμπες.
Βλέποντας τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 80%, προσπαθούν με χαμόγελο να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους. Και γιατί άλλωστε να μην χαμογελάνε; Είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες εμπόρων, που τζιράρουν αυτή την δύσκολη περίοδο!
«Είμαστε κατάστημα με ιστορία 70 χρόνων. Στην εποχή του καλοριφέρ, ζήτημα να πουλούσαμε πέντε ξυλόσομπες το χρόνο μέσα στην πόλη. Φέτος, πουλάμε πέντε την ημέρα» δηλώνει ο Μανώλης Καραγκιόζογλου, που τονίζει πως «τοποθετούμε ξυλόσομπες και μέσα στα διαμερίσματα, διευκολύνοντας τους πελάτες με ειδικά συνεργεία που αναλαμβάνουν τη δουλειά».
Κι αυτά τα συνεργεία, στην κυριολεξία δεν προλαβαίνουν. «Ο κόσμος ζητάει να εξυπηρετηθεί κι εμείς αναλαμβάνουμε όλη την τοποθέτηση και τεχνική εγκατάσταση ακόμη και σε διαμερίσματα. Θα φτιάξουμε καπνοδόχο, θα ελέγξουμε και θα τοποθετήσουμε την ξυλόσομπα σωστά» τονίζει και ο θερμοϋδραυλικός Ανέστης Τσομπανούδης.
«Οι ξυλόσομπες, για πολλά χρόνια ήταν στα αζήτητα μέσα στην πόλη. Φέτος, ξεπουλήσαμε. Η φθηνή σε σχέση με το πετρέλαιο τιμή του καυσόξυλου, άλλαξε και τη λογική των καταναλωτών. Ζητούν όλοι την οικονομικότερη λύση» είπε και ο Γιάννης Καραγκιόζης που επίσης διατηρεί κατάστημα με σόμπες στο κέντρο των Σερρών.
Οι τιμές και η παραγωγή
Οι τιμές στις ξυλόσομπες ξεκινούν από τα 110 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τον χώρο που πρόκειται να θερμάνουν, ενώ τα καυσόξυλα στις Σέρρες πωλούνται προς 130 ευρώ ο τόνος. Η τιμή τους είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι παραμένουν φθηνότερα από το πετρέλαιο.
Στο νομό Σερρών και υπό την εποπτεία των τριών Δασαρχείων, λειτουργούν 65 υλοτομικοί Συνεταιρισμοί που έχουν περί τα 600 μέλη. Τα Σερραϊκά δάση δίνουν 36 χιλ τόνους καυσόξυλα ετησίως, ενώ για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, απαιτούνται συμπληρωματικές προμήθειες που γίνονται από Συνεταιρισμούς των νομών Δράμας και Χαλκιδικής.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου