Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ Ανακάλυψαν ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι της Σιντικής.

Πλούσια σε σπήλαια αποδεικνύεται η ευρύτερη περιοχή της Σιντικής Σερρών, που επιπλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για τους ανήσυχους και δραστήριους ερασιτέχνες σπηλαιολόγους της, οι οποίοι με λαχτάρα και μεθοδικότητα συνεχίζουν να ερευνούν και να ανακαλύπτουν, προσφέροντας σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της χώρας, πλούσιο υλικό έρευνας και αξιοποίησης.

Η ανακάλυψη
Το νέο σπηλαιοβάραθρο ανακαλύφθηκε στο Αχλαδοχώρι.
Πληροφορίες που συγκέντρωσε ο ακούραστος ερευνητής και Πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλαιολογίας Σιντικής «Ο Μαύρος Βράχος» Λευτέρης Ελευθεριάδης, μιλούσαν για την ύπαρξή του σε σημείο έξω από το χωριό.

«Με την ομάδα των ανθρώπων που γνώριζαν την περιοχή, τον κ. Ορφανόπουλο και τον κ. Ανδρέα Βασιλειάδη, τελικά το εντοπίσαμε.   

Στη συνέχεια εξασφαλίσαμε την άδεια εξερεύνησης από την αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας και προχωρήσαμε στην εξερεύνησή του.
Τα αποτελέσματα από αυτήν είναι ενθαρρυντικά αφού εξασφαλίσαμε την βεβαιότητα ότι το σπηλαιοβάραθρο προχωρεί σε βάθος με τη διάγνωση της έλλειψης αρχαιοτήτων και οποιασδήποτε άλλης ανθρώπινης δραστηριότητας στο εσωτερικό του» μας είπε ο κ. Ελευθεριάδης φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη.



Με έξοδο στο Άγκιστρο;
Στο βάθος του σπηλαιοβάραθρου κατακλύζεται από νερό το οποίο οι ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι που το εντόπισαν, εικάζουν πως είναι υπόγειο ποτάμι που διασχίζοντας σπήλαιο προχωρεί κάτω από τα βουνά και φτάνει στους παλαιούς μύλους του Άγκιστρου.

«Ελπίζουμε στον εθελοντισμό των μελών του Συλλόγου μας και με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών, να προχωρήσουμε σε πολύ βάθος για να φτάσουμε στον υπόγειο ορίζοντα του νερού της κλειστής πεδιάδας του Αχλαδοχωρίου, μιας πεδιάδας που συγκεντρώνει νερά  από τα γύρω βουνά που την περιστοιχίζουν, χωρίς αυτά  να χύνονται στον Κρουσοβίτη» τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης με ελπίδα.
Μέχρι στιγμής, οι ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι  της Σιντικής, εξερεύνησαν μόνο το στόμιο του σπηλαιοβάραθρου, το οποίο κρατάει ακόμη σφραγισμένα τα μυστικά του.

Με εθελοντικό ενθουσιασμό
Ο Σύλλογος υπέβαλλε ήδη προς την αρμόδια Εφορεία Παλαιο- Ανθρωπολογίας   Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδας έκθεση με περιγραφή, εκτιμήσεις και φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπηλαιοβαράθρου του Αχλαδοχωρίου, αναμένοντας επίσημες ενέργειες εξερεύνησής του από ομάδα  ειδικών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος με άλλα μέλη του Συλλόγου «ο Μαύρος Βράχος»,  με την φροντίδα της τοπικής αρχής (κ.κ. Μπουρβάνη Αθανάσιου, Τάσκα Ελένης, Γερμανίδη Σάββα και  Ιωαννίδη Ανέστη), έκαναν παρουσίαση των ευρημάτων τους στους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου.

«Η συγκινητικότερη στιγμή  για τα μέλη του Συλλόγου μας  που ήταν παρόντα στην εκδήλωση, ήταν όταν νέοι και νέες από το χωριό, ενθουσιασμένοι καθώς ήταν από την προβολή, μας πλησίασαν και μας ρωτούσαν εάν μπορούν εθελοντικά να βοηθήσουν στο έργο μας για την αξιοποίηση του σπηλαίου τους. Η προσφορά σας μας συγκινεί αφού και εμείς εθελοντές ήμαστε στη σπηλαιολογία., ήταν η απάντησή μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθεριάδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: