Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ: ΜΠΡΟΣΤΑ, ΜΕ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


Σε νέες εκπαιδευτικές  πρωτοβουλίες προσανατολίζεται το ΤΕΙ Σερρών, που ξεκίνησε ήδη επαφές με διακεκριμένους Σερραίους καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα «καλοκαιρινών μαθημάτων» σε εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα, με τη συμμετοχή τόσο ελλήνων όσο και ξένων φοιτητών.

Ο Πρόεδρος και Διοίκηση του ΤΕΙ Σερρών, τονίζουν πως επιθυμούν άμεσα να  αναπτύξουν τη γνώση αλλά και την έρευνα στο Ίδρυμα, αξιοποιώντας τόσο το τοπικό επιστημονικό προσωπικό, όσο και Σερραίους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα ήθελαν να βοηθήσουν το ΤΕΙ και τους φοιτητές του.

Συναντήσεις με διακεκριμένους Σερραίους επιστήμονες
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Διοίκησης και καθηγητών του ΤΕΙ Σερρών με τον Καθηγητή Αεροναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας  και Σερραίο στη καταγωγή, Δημήτρη Λαγούδα.

 «Το καλοκαίρι επισκέφτηκα το ΤΕΙ Σερρών και τότε συζητώντας με τον δραστήριο Πρόεδρο και τη Διοίκηση του Ιδρύματος,  δημιουργήθηκε η σκέψη να ξεκινήσει κάποια συνεργασία με ανταλλαγές φοιτητών. Συζητάμε λοιπόν την υλοποίηση ενός καλοκαιρινού Σχολείου στο οποίο θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι φοιτητές, πάνω σε προγράμματα που έχουν σχέση με την ενέργεια, τα υλικά και τη Μηχανολογία. Έτσι, πιστεύουμε ότι θα βοηθηθεί και η βιομηχανία, θα γίνει μία ωφέλιμη  αλληλεπίδραση των εκπαιδευτικών συστημάτων Ευρώπης και Αμερικής , αλλά κυρίως θα βοηθηθεί το ΤΕΙ Σερρών.

Άκουσα με ευχαρίστηση ότι εξασφαλίστηκε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο θέματα ενεργειακά. Πάνω σ` αυτό εξετάζουμε συνεργασία.
Επίσης σχεδιάζουμε την ίδρυση ενός Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων με καταγωγή κυρίως από τη Β. Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, ενώ ερευνούμε και την πραγματοποίηση κοινών εργαστηρίων με φοιτητές μας που θα εργάζονται ταυτόχρονα εδώ και στην Αμερική, πάνω σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα»  δήλωσε στον «Π» ο κ. Λαγούδας, που εργάζεται ως Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Texas ANM  και διδάσκει Αεροναυπηγική, Μηχανική και Μηχανική Υλικών.

«Καλοκαιρινό Σχολείο» στο ΤΕΙ Σερρών
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών κ. Δημήτρης Πασχαλούδης δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των επαφών και βέβαιος για τα θετικά αποτελέσματά τους:  «Σερραίοι της διασποράς, επιστρέφουν με κάποιο τρόπο στον τόπο και στο Ίδρυμα. Μας ενδιαφέρει η  ποιότητα της εκπαίδευσης , αλλά και το να δημιουργήσουμε νέα γνώση προσφέροντας έτσι στους φοιτητές και στο τόπο. Ένα από αυτά τα άτομα που θα στηριχθούμε είναι και ο κ. Λαγούδας που αγαπάει και την επιστήμη και τον τόπο του. Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για το ενδιαφέρον που δείχνει στο Ίδρυμά μας και αισιοδοξώ γι` αυτά τα οποία θα έρθουν. 

Αυτό που σκεφτήκαμε σχετικά με το «καλοκαιρινό Σχολείο», είναι ότι ένα τέτοιο κάμπους σαν αυτό του ΤΕΙ Σερρών, το να μένει κλειστό το καλοκαίρι είναι σπατάλη πόρων και χαμένη ευκαιρία για γνώση και επιστημονική έρευνα. Από την άλλη, υπάρχουν γνωστικά αντικείμενα στα οποία δεν μπορούμε στο πλαίσιο  των μαθημάτων ή των πτυχιακών να εμβαθύνουμε ή να εξειδικεύσουμε. Αυτό ακριβώς θα κερδίσουμε σε ένα «Summer School».

Μελλοντικά, ένας φοιτητής που επιθυμεί να τελειώσει τις σπουδές του συντομότερα από τον προκαθορισμένο χρόνο, να του δίνεται η δυνατότητα με την φοίτησή του τους καλοκαιρινούς μήνες στο “Summer School» να επιταχύνει τα προπτυχιακά του και να βγαίνει στην αγορά ή να προχωράει στις επιπλέον του σπουδές νωρίτερα.

Αυτί γίνεται για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς, όχι ανακαλύπτοντας εκ νέου τον τροχό, αλλά υλοποιώντας δοκιμασμένους τρόπους.
Σ` αυτό θα μας βοηθήσει και ο κ. Λαγούδας και άλλοι Σερραίοι ή μη, εξέχοντες επιστήμονες που θα συνεργαστούμε.
Οι φοιτητές μας ή και νέοι επιστήμονες που επιθυμούν επιπλέον γνώσεις, θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματά μας. Η επιστήμη ως γνωστόν τρέχει και συνεχίζει να εξελίσσεται. Το ΤΕΙ Σερρών, μπορεί να προσφέρει στον τομέα αυτόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ- Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας,  Θεοχάρης Μπαξεβάνης Μαθηματικός ΑΠΘ – Ερευνητής Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας – Τμήμα Αεροναυπηγικής, Κων/νος Δαυίδ Μηχανολόγος Μηχανικός Καθηγητής στο ΤΕΙ Σερρών  ειδικός στην Κατασκευαστική Μηχανική, Αναστάσιος Μωυσιάδης Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Σερρών και Αντιπρόεδρος  Ακαδημαϊκών του ΤΕΙ Σερρών και Πασχάλης Γκότσης Καθηγητής ΤΕΙ Σερρών, Πολιτικός  Μηχανικός με master στις ΗΠΑ και εργασιακή και ερευνητική εμπειρία στη NASA

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αναρτήθηκε από ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου στις 12:13 π.μ. (13/12/2011???????)