Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια γη Σερρών. Χιλιάδες στρέμματα σε νεους. Εκατοντάδες αιτήσεις. Επιστροφή στη γεωργία.


Μεγάλο το ενδιαφέρον των νέων αγροτών και ανέργων, για το πρόγραμμα ενοικίασης της διαθέσιμης δημόσιας καλλιεργήσιμης γης του νομού μας.
Στις Σέρρες έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί ηλεκτρονικά γύρω στις 500 αιτήσεις και αναμένεται συνέχεια.

Χιλιάδες αγροτεμάχια στις Σέρρες
Στην πρώτη φάση του προγράμματος που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, αναρτήθηκαν προς ενοικίαση 193 κομμάτια δημόσιας γης (από μισό έως 50 στρέμματα), προκειμένου μετά των έλεγχο των αιτήσεων ενδιαφέροντος να αποδοθούν σε ισάριθμους νέους αγρότες και άνεργους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος που ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για ακόμη 27 κομμάτια γης, ενώ η τρίτη φάση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου και θα αφορά άλλα 18 αγροτεμάχια.
Το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί  εάν δεν εξεταστεί το σύνολο των προτεινόμενων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων, που για το νομό Σερρών ξεπερνάνε τα 10.000 αγροτεμάχια ( σ` αυτή τη φάση εξετάζονται τα πρώτα 3.300 ή περίπου 48.000 στρέμματα δημόσιας χέρσας γης). Από αυτά, αναμένεται να αναρτηθούν περίπου τα μισά, ως κατάλληλα.

Όλα ηλεκτρονικά
Καθημερινά, συνεργεία υπαλλήλων της Δ/νσης Γεωργίας και της Τοπογραφικής Υπηρεσίας των Σερρών ελέγχουν αυτές τις εκτάσεις μία προς μία τόσο από πλευράς δυνατότητας αξιοποίησής τους όσο και ιδιοκτησιακού καθεστώτος (εάν είναι π.χ. δημοτικές ή κοινοτικές εξαιρούνται) και στη συνέχεια  τις αναρτούν προς γνώση των ενδιαφερόμενων.

Οι αναρτήσεις των διαθέσιμων και ελεγμένων εκτάσεων γίνονται κάθε Πέμπτη στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκλειστικά μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.
Μάλιστα, το πρόγραμμα, προσφέρει ένα πλήρη οδηγό εντοπισμού και θέασης της κάθε έκτασης μέσω του Google earth, πράγμα που επιτρέπει την σαφέστατη εικόνα του διαθέσιμου αγροτεμαχίου.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα
Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία συνεδρίασής της, στις Σέρρες είναι ήδη έτοιμη η τριμελής Επιτροπή που προβλέπεται για τον έλεγχο των αιτήσεων και την απόδοση των εκτάσεων στους τελικούς δικαιούχους.

Να σημειωθεί πως το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης η υλοποίηση του οποίου είναι στην ευθύνη του Υφυπ. Γιάννη Δριβελέγκα, αποσκοπεί αφενός στην αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων, αφετέρου όμως και κυρίως στην τόνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και απασχόλησης και φυσικά στην καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων στη χώρα μας.

Η ενοικίαση αυτών των εκτάσεων είναι 5 ανά στρέμμα τον χρόνο. Μπορούν να τις διεκδικήσουν βάσει κριτηρίων και μοριοδότησης για 25 χρόνια νέοι έως 35 ετών, με σκοπό να τις καλλιεργήσουν ή να εγκαταστήσουν κτηνοτροφικές μονάδες.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: