Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΟΡΦΕΑΣ. Πάλι χάρη στις προσφορές των Σερραίων


Με ταχυτάτους ρυθμούς προχωράει η ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου του «Ορφέα», που χάρη στον οβολό των Σερραίων σώζεται στη κυριολεξία από τις φθορές που του προκάλεσε ο χρόνος και η ελλιπής συντήρησή του.
Οι εργασίες στη στέγη και το εξωτερικό του όμορφου και επιβλητικού κτιρίου ήδη έχουν ολοκληρωθεί και ο «Ορφέας» ξαναλάμπει, δίνοντας αίγλη και χαρακτήρα στο τέρμα της οδού Εθν. Αντίστασης.


Με προσφορές και δωρεές
Χωρίς τη συγκινητική ανταπόκριση των Σερραίων στο κάλεσμα του δραστήριου Δ.Σ του ομίλου και της ακούραστης Προέδρου του Γιούλης Σπυρίδου, τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει. 
Χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη που προσωπικά ενδιαφέρθηκε για την εξεύρεση χορηγών και την ενημέρωση συμπολιτών για τις ανάγκες συντήρησης του κτιρίου, επίσης δεν θα μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για τη διάσωση του εμβληματικού κτιρίου, που έχει συνδεθεί αδιάσπαστα με την κοινωνική ιστορική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
 
«Έκλαιγα από τη συγκίνηση όταν ένα 12χρονο κορίτσι με σταμάτησε στο δρόμο και με ρώτησε αν είμαι η Πρόεδρος του Ορφέα. Ναι, της απάντησα. Θέλω να δώσω –είπε- ένα εικοσάευρο από τον κουμπαρά μου γα να βοηθήσω. Λύγισα στ` αλήθεια από την πρωτοβουλία της μικρής. Τέτοια ήταν η προθυμία και η αγάπη που συναντήσαμε ανάμεσα στον απλό κόσμο των Σερρών, αλλά και στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Άλλοι έδωσαν χρήματα, άλλοι προσέφεραν υλικά ή και εργασία, για να σώσουμε το κτίριο» δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π» η κ. Σπυρίδου.


Σε χρόνο ρεκόρ
Ο «Ορφέας» μετράει 105 χρόνια. Στέγασε μέχρι πρόσφατα όχι μόνο τον πολιτισμό αλλά και την αντίσταση των Σερραίων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Κλειστό την τελευταία 3ετία, ο χρόνος δεν το άφησε απείραχτο. Η επιχείρηση σωτηρίας του, εξαρτήθηκε για μία ακόμη φορά από τη θέληση των Σερραίων να προσφέρουν. Και αυτή η προσφορά τους ήταν αυθόρμητη και παρά την κρίση, γενναιόδωρη. Μια μεγάλη απόδειξη αγάπης και σεβασμού στην πόλη και την ιστορία της.

Οι εργασίες αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου που για πολλά χρόνια αποτέλεσε την στέγη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Υπολογίζεται πως μέχρι τον Φεβρουάριο, ίσως και νωρίτερα, θα είναι πανέτοιμο, στο σύνολό του.
Αυτή τη στιγμή, τα συνεργεία εργάζονται στο εσωτερικό το κτιρίου, αποκαθιστώντας τη μεγάλη αίθουσα, τη σκηνή, τους βοηθητικούς χώρους και το φουαγιέ, δίνοντας χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως τις αρχές Φεβρουαρίου.  Τότε θα τοποθετηθούν και τα καθίσματα στην αίθουσα παραστάσεων, τα οποία βρέθηκαν τελικά στη Χρυσοπηγή  (είχαν αφαιρεθεί από την τελευταία Αντιδήμαρχο Πολιτισμού).

Να σημειωθεί πως το τελικό κόστος του έργου θα κυμανθεί γύρω στις 100 χιλ και αναμένεται με το πέρας των παρεμβάσεων να δοθεί αναλυτική δημόσια αναφορά από το Δ.Σ. στους Σερραίους.
Όλες οι εργασίες έγιναν με την έγκριση της Πολεοδομίας και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Η μεγάλη αίθουσα, θα στεγάσει και πάλι πολιτιστικές δράσεις, ενόψει μάλιστα και των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: