Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ακτινοφυσικός και «Δημόκριτος»: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ του ΓΝΣ. Σε δύο μήνες και η άδεια λειτουργίας

Απολύτως ασφαλές για εργαζόμενους και ασθενείς χαρακτηρίστηκε το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, αφού από τις μετρήσεις που έγιναν επιτόπου με ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο Ακτινοφυσικό, δεν διαπιστώθηκε ουδέν ανησυχητικό σχετικά με την εκπεμπόμενη ακτινοβολία.

Η 4η ΥΠΕ στην οποία υπάγεται το Νοσοκομείο Σερρών ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της Διοίκησης, αλλά και το ενδιαφέρον του Σερραίου Υφ. Υγείας Μάρκου Μπόλαρη, απέστειλε χθες τον αρμόδιο επιστήμονα από το Θεαγένειο, με την εντολή να προβεί σε σχετικές μετρήσεις, που θα έδιναν μία πρώτη και ασφαλή εικόνα της κατάστασης.

Τα αποτελέσματα ήταν άκρως καθησυχαστικά, με τα μετρημένα ποσοστά ακτινοβολίας να θεωρούνται σχεδόν αμελητέα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που συνέταξε ο εντεταλμένος Ακτινοφυσικός.


Μετρήσεις από Ακτινοφυσικό και «Δημόκριτο»
Η Έκθεση που έχει ως παραλήπτες τόσο τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Κων/νο Τσιτουρίδη όσο και τον Δ/κτή του Νοσοκομείου Σερρών κ. Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη αναφέρει τα μετρηθέντα ποσοστά τα οποία χαρακτηρίζει χαμηλότατα και πολλές μονάδες κάτω από το όριο ασφαλείας που απαιτούν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας, για τους χώρους όπου λειτουργούν ακτινολογικά μηχανήματα.

Οι επιστημονικές αυτές διαπιστώσεις έρχονται να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη των Σερρών από τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις έγγραφες καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων που μιλούσε για «αυξημένο κίνδυνο διαρροής ακτινοβολίας, λόγω έλλειψης του προβλεπόμενου περιοδικού ελέγχου των ακτινολογικών μηχανημάτων του Τμήματος από ακτινοφυσικό, επί δύο περίπου χρόνια».

Τα νέα είναι καλά και από τον «Δημόκριτο» ο οποίος περιοδικά ελέγχει τις καρτέλες που υποχρεούνται να φέρουν γιατροί, βοηθοί, τεχνικοί και νοσηλευτές του Ακτινολογικού.
Οι καρτέλες αυτές έχουν αυτόματους μετρητές της ακτινοβολίας που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Τμήμα. 
Τα αποτελέσματα των μηνιαίων αναλύσεων των δεδομένων αυτών των καρτών είναι απολύτως καθησυχαστικά, αφού εδώ και χρόνια μέχρι και σήμερα, ουδέποτε διαπιστώθηκε όχι απλώς υπέρβαση αλλά ούτε προσέγγιση του κατώτατου ορίου, σύμφωνα με τους αρμόδιους του Νοσοκομείου Σερρών.


Ικανοποίηση για την άδεια
Πάντως, το Ακτινολογικό του Νοσοκομείου Σερρών, συνεχίζει να μην διαθέτει άδεια λειτουργίας, η οποία σημειωτέον έληξε πριν από ενάμισι χρόνο.

«Σε 15 με 20 μέρες, η 4η ΥΠΕ απαντώντας στο γραπτό μας αίτημα θα αποστείλει επικουρικό Ακτινοφυσικό του Θεαγένειου, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μετρήσεις.

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλα τα μηχανήματα και τους χώρους του Ακτινολογικού, σε διάρκεια δύο μηνών. Οι επαναληπτικές και λεπτομερείς μετρήσεις επιβάλλονται για να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας που ορθά απαιτείται» δήλωσε στον «Π» ο Δ/κτής κ. Ξ. Εμμανουηλίδης, ικανοποιημένος από την άμεση ανταπόκριση της 4ης ΥΠΕ στο επείγον αίτημα.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

4 σχόλια:

Πισκιούλης Μιχάλης είπε...

Αυτοί όλοι που βγήκαν στα κανάλια και έλεγαν τις παπαριές τους, σπέρνοντας ανησυχία στον κόσμο και δίνοντας τροφή στους αρουραίους, θα ζητήσουν συγνώμη ή απλώς θα ενταχθούν στην παρέα των γελοίων;

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Με εντυπωσιάζει το γεγονός οτι 6 ώρες μετά το δημόσιο σχόλιό μου οτι κάποιοι μπλοκάρισαν την ανάρτηση αυτή στη σελίδα του "Παρατηρητή" στο Facebook, δέχτηκα ανώνυμη και συκοφαντική επίθεση από το γνωστό μπλόγκ Serraia, με ψευδείς και αξιόποινους χαρακτηρισμούς. .................Προφανώς κάποιοι, ήθελαν να περιορίσουν την διάδοση των νέων για το Ακτινολογικό!
....................
Μα πόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα κάποιων στο Νοσοκομείο Σερρών??

Ανώνυμος είπε...

Όπως φαίνεται άδικα σου εξηγούσα διεξοδικά τι ακριβώς σημαίνει η χορήγηση άδειας λειτουργίας για ένα ακτινολογικό εργαστήριο, ποιοι είναι οι απαιτούμενοι έλεγχοι αλλά και προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των ακτινολογικών μηχανημάτων, πράγματα που σίγουρα δεν βγάζω απο το μυαλό μου αλλά υπάρχει η σχετική νομοθεσία......σου έχω δώσει σχετικά έγγραφα!!! Δυστυχώς η επιλεκτική αντιμετώπιση και παρουσίαση του θέματος λύνει τις όποιες απορίες μου....

Υ.Γ
Ακόμη περιμένω την σχετική ανάρτηση του θέματος με την διεξοδική συζήτηση που κάναμε!!!

Βούλτσιος Αβραάμ
(Μάλλον συνεχίζω να λέω παπαριές!!)

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Αγαπητέ Αβραάμ Βούλτσιο,
αυτά που μου ...εξηγούσες, έπαιξαν στο ρεπορτάζ μου στην ΕΤ3, στις 4 του μήνα και μάλιστα στο κεντρικό Δελτίο των 10μμ.
Και αφού το μεσημέρι της προηγούμενης, εξασφάλισα ζωντανή σύνδεση, για να κάνεις με την άνεσή σου (και σε πανελλαδικό ακροατήριο) τις καταγγελίες σου, έχοντας μάλιστα και τον τελευταίο λόγο έναντι του Διοικητή.

Νομίζω οτι πέραν των συμφερόντων σας (εργασιακών, συνδικαλιστικών ή γοήτρου), θα πρέπει να εκτιμάτε την ανιδιοτέλεια και την επαγγελματική αφετηρία του ενδιαφέροντός μου για τα θέματα που ανακινείτε.
Δημοσιογράφος είμαι.

Υ.Γ. Για τα περί άδειας, μάλλον διάβασες επιλεκτικά την ανάρτησή μου.
Στον επίλογο, αναφέρομαι χαρακτηριστικά.