Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ραδιοταξι: ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΜΕΑ. Απλήρωτοι 4 μήνες.

Τα «Ραδιοταξί» των Σερρών, σταμάτησαν τη μεταφορά των παιδιών ΑΜΕΑ προς τα Σχολεία τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Τα κονδύλια πληρωμής τους δεν έχουν ακόμη αποσταλεί από την πολιτεία και τα παιδιά θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους μετακίνησής τους προς τους χώρους εκπαίδευσης και θεραπείας τους.

Σαράντα (40) μαθητές των Ειδικών Σχολείων των Σερρών με σοβαρά κινητικά και άλλα προβλήματα, που  μεταφέρονταν καθημερινά από οχήματα των «Ραδιοταξί», δεν έχουν από προχθές αυτή τη δυνατότητα.
Τα κονδύλια πληρωμής των οδηγών δεν έχουν έρθει ακόμη κι έτσι, τα δρομολόγια σταμάτησαν.

«Δεν μπορούμε άλλο από την τσέπη μας»
«Σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράψαμε με τη πολιτεία, θα έπρεπε να έχουμε πληρωθεί την πρώτη δόση μέσα στις γιορτές.
Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό, κι εμείς αναγκαζόμαστε εδώ και τέσσερις μήνες να πληρώνουμε εξ ιδίων τις βενζίνες που απαιτούν αυτά τα δρομολόγια. Αντέξαμε οικονομικά μέχρι σήμερα. 
Δυστυχώς –και το λέμε με πόνο ψυχής-, δεν υπάρχουν άλλα οικονομικά περιθώρια» δήλωσε στον «Π» ο Πρόεδρος των «Ραδιοταξί Σερρών Α.Ε.» Βασίλης Βαγενάς.

Η απόφαση των οδηγών που απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς δηλώνουν πως αδυνατούν πια να συνεχίσουν την εξ ιδίων κάλυψη των εξόδων μεταφοράς, γνωστοποιήθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη κ. Ψωμιάδη κατά την προχθεσινή του επίσκεψη στις Σέρρες, όσο και στον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη.
Η απάντηση ήταν ότι το πρόβλημα –που σημειωτέον είναι πανελλαδικό-, δεν θα λυθεί εάν δεν στείλει το αρμόδιο Υπουργείο τα κονδύλια.
«Υπάρχει μία τεράστια αδιαφορία για το θέμα από την πλευρά των αρμοδίων της κεντρικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.  Οι μόνοι που θα μπορούσαν να λύσουν μερικώς το πρόβλημα είναι οι Δήμοι, που έχουν σ` αυτή τη φάση μεγαλύτερη ευελιξία από εμάς στην Περιφέρεια», τόνισε και ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών Αθανάσιος Μπασδάνης.

«Θα μείνουν χωρίς θεραπείες τα παιδιά»
Το πρόβλημα συζητήθηκε και σε σύσκεψη μεταξύ οδηγών, εκπαιδευτικών και γονέων ΑΜΕΑ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στο Ειδικό Σχολείο. Επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της διακοπής των δρομολογίων πάνω στα παιδιά, στις οικογένειες και βασικά στα προγράμματα αγωγής και θεραπείας τους και αποφασίστηκε να ενημερώσουν εκ νέου την Περιφέρεια για τη σοβαρότητα του θέματος.

«Κάθε χρόνο ζούμε τα ίδια με τις καθυστερήσεις πληρωμής των μεταφορέων. Φέτος όμως τα πράγματα έφτασαν στα άκρα. Τα παιδιά μας επιβάλλεται να παρακολουθούν προγράμματα αγωγής στα Σχολεία τους. Οι θεραπείες θα πάνε πίσω και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις» επισήμανε ο Πρόεδρος Γονέων του Ειδικού Σχολείου Γιώργος Χριστόπουλος.

Στους οδηγούς των Ταξί, οφείλονται μέχρι στιγμής περί τις 70 χιλ ευρώ, για καθημερινά δρομολόγια τεσσάρων μηνών και μεταφορές μαθητών από κάθε περιοχή του νομού σε αποστάσεις που φτάνουν (μετ` επιστροφής) και τα 220χλμ.
Να σημειωθεί πως απλήρωτα παραμένουν και τα ΚΤΕΛ των Σερρών, για δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του νομού.

Από σήμερα ξαναξεκίνησαν
 Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν τελικά και από σήμερα Τρίτη 24ιανουαρίου, οι οδηγοί των Ραδιοταξί των Σερρών, αποφάσισαν εθελοντικά να συνεχίσουν τη μεταφορά των μαθητών ΑΜΕΑ, "για όσο ακόμη αντέξουν οι τσέπες μας" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός τους Βασίλης Βαγενάς.
Η απόφαση αυτή, ευχαρίστησε γονείς, εκπαιδευτικούς και φυσικά τα ίδια τα παιδιά, που έτσι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τις θεραπείες τους στις σχολικές τους μονάδες.
Βέβαια το θέμα της πληρωμής των οδηγών παραμένει σε εκκρεμότητα, κάτι που εαν δεν διευθετηθεί σύντομα, θα κάνει το πρόβλημα να επστρέψει.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: